La producció de metabòlits tòxics té efectes a curt i llarg termini per a la salut humana
Actualitat Diària
L’aigua dolça és un recurs escàs amenaçat per múltiples factors com el creixement de la població, la contaminació o la sequera. A més, com a font de la majoria de l’aigua potable, ha de ser monitorada i conservada per a garantir uns nivells de qualitat per al consum humà cada dia més exigents.
Cal destacar que les floracions de cianobacterias en els embassaments constitueixen actualment un perill rellevant per a la salut pública i el medi ambient, pel fet que la producció de metabòlits tòxics, anomenats cianotoxinas, té efectes a curt i llarg termini per a la salut humana.
En aquest context, els processos que es duen a terme en les plantes de tractament d’aigua potable cobren especial importància ja que el monitoratge podria advertir amb la suficient antelació sobre l’existència de cianobacterias i anticipar amb temps suficient les decisions que s’han de prendre en les plantes de tractament d’aigua per a produir aigua potable de qualitat adequada per al consum humà.
Així sorgeix el projecte CYANOA l’objectiu del qual és proporcionar noves tecnologies i eines per a ajudar les plantes de tractament d’aigua a anticipar quan i on floriran les cianobacterias, amb la finalitat de decidir els tractaments necessaris per a aconseguir els valors paramètrics de la legislació.
Fins a setembre de 2025, l’equip d’investigació, format per Facsa, la Universitat Complutense de Madrid, Eurofins Iproma, i la Universitat Autònoma de Madrid, desenvoluparà, d’una banda, un Vehicle de Superfície Autònom (ASV, undronacuático robotitzat) capaç de monitorar en temps real la proliferació de cianobacterias, y per un altre, un model de l’embassament en estudi incloent la hidrodinàmica, ecologia i toxicologia d’aquest.Finalment, el projecte desenvoluparà una solució digital de gestió de la informació basada en sistemes d’informació geogràfica amb un sistema de suport a la decisió integrat entrenat amb tècniques de machine learning.
Aquestes proves pilot s’estan duent a terme en l’embassament de Guajaraz (Toledo), comptant amb la col·laboració amb l’Ajuntament de Toledo i la Confederació Hidrogràfica del Tajo.
CYANOA, amb un pressupost de quasi 800.000 euros, està subvencionat pel Ministeri Ciència i Innovació, l’Agència estatal d’Investigació, dins del Pla de Recuperació, Transferència i Resiliència, i la Unió EuropeaNextGenerationEU/PRTR.