Diana Morant coneix els avanços que ofereix ITI per la millora competitiva de les empreses

398

La ministra de Ciència i Innovació ha realitzat una visita a les instal·lacions del centre tecnològic

Actualitat Diària

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha visitat les instal·lacions de ITI, centre tecnològic privat especialitzat en TIC que forma part de REDIT (Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana), i de FEDIT (Federació de Centres Tecnològics d’Espanya),situades al Parc Tecnològic de Paterna.

Morant ha mantingut una trobada amb la directora gerent de ITI i presidenta de FEDIT, Laura Olcina; amb el director científic del centre, José Bernabeu; i amb el subdirector de ITI, Miguel Fuster. També han participat el president de ITI i rector de la Universitat Politècnica de València, José Capilla; la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé; i l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, entre altres.

La directora gerent de ITI i Presidenta de Fedit (Federació Espanyola de Centres Tecnològics), Laura Olcina, ha explicat que ITI és el centre tecnològic privat de referència en l’àmbit de les TIC la missió de les quals és “millorar i mantindre la posició competitiva de les empreses gràcies a l’esforç de les més de 300 persones que cada dia dediquen el seu talent a generar coneixement i transformar-ho en projectes i solucions innovadores, fomentant una societat més intel·ligent i sostenible”.

40 milions d’euros per a àrees prioritàries com a TIC

Olcina ha aprofitat per a reinvindicar la “importància de les TIC i la innovació, com a element clau per a la millora de la qualitat de vida de les persones i la construcció d’un futur sostenible”. Sobre això, la directora gerent i presidenta de FEDIT, ha destacat la important labor exercida pels centres tecnològics a nivell nacional. En aquesta línia, el Ministeri de Ciència i Innovació ha anunciat que llançarà pròximament la convocatòria Cervera 2023, dotada amb 40 milions d’euros del Pla de Recuperació, per a potenciar en els centres tecnològics la R+D+I en àrees prioritàries: tecnologies de la informació i la comunicació, la biomedicina, l’energia o la mobilitat sostenible, entre altres. L’any 2019, aquesta convocatòria, gestionada pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI), va aconseguir mobilitzar 7,2 euros d’inversió privada per cada euro públic a través dels centres tecnològics.

Centre demostrador especialitzat en la dada

La ministra de Ciència i Innovació ha pogut comprovar algunes de les tecnologies que han convertit al Centre Tecnològic ITI en una referència internacional. En primer lloc, Morant ha accedit al Centre Demostrador DATAROOM, podent conéixer el procés de tractament de la dada per a convertir-lo en informació de valor, aplicant-la en línies de producció. En concret, ITI realitza en aquest centre proves adaptades al procés de cada empresa perquè puguen conéixer, de primera mà i en un entorn realista, solucions capdavanteres per a resoldre els principals reptes per a la digitalització del seu negoci.

En aquest espai, la ministra també ha pogut conéixer dues tecnologies avançades com són la sensórica sense fil que ofereix la tecnologia Deploy & Forget DEPLOIDS; així com el sistema d’inspecció industrial en 3 dimensions ZeroGravity3D, que compta amb tres patents concedides a Europa i els Estats Units.

D’altra banda, Diana Morant també ha pogut conéixer alguns projectes de R+D+I rellevants en els quals participa ITI, com són ARCÀDIA, que aplica tecnologies immersives per a cuidar la salut mental, i MOTIA 2, que incorpora tecnologies avançades d’Indústria 4.0 en els programes de control biològic de plagues, en particular, la plaga del mosquit tigre. En aquest cas, s’està treballant en l’ús de la Intel·ligència Artificial per a definir el sexado dels mosquits.

Una altra de les àrees que ha inclòs la visita a les instal·lacions de ITI és el Centre de Processament de Dades (CPD), en el qual s’ha detallat el concepte d’espais de dades. I finalment, Diana Morant també ha assistit a una demo d’un robot que funciona amb tecnologia 5G en el Laboratori de Comunicacions i 5G del Centre Tecnològic.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací