Arranca la rogació a Sant Joan de Penyagolosa amb més de 600 anys de tradició

369

En l’alba d’aquest divendres 9 de juny, Culla emprendrà el seu camí penitencial

Actualitat Diària

En l’alba d’aquest divendres 9 de juny, Culla emprendrà el seu camí penitencial fins a Sant Joan de Penyagolosa, l’enigmàtic ermitorio de Vistabella del Maestrat, per a complir així amb una tradició de més de 600 anys.

Els documents més antics que es conserven sobre aquesta rogació participativa daten de l’any 1391, per ho és considerada una de les més antigues de la província Castelló. L’objectiu d’aquesta mena de rogacions d’origen medieval sempre va ser el d’implorar pluges que proporcionaren bones collites, així com la gràcia de Déu, salut i pau, tal com s’esmenta en el cant tradicional del ‘O Vére Déus’. L’esforç per l’exactitud i veracitat de temps passats, juntament amb els valors que atresora aquesta rogació, l’han feta mereixedora de la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana.

Així doncs, com cada divendres i dissabte de la setmana del Corpus Christi, més de 300 persones, entre veïns del municipi i visitants, recorreran a peu els 60 quilòmetres, d’anada i volta, que els separen del santuari, mantenint els rituals, càntics i resos d’antany, així com el desenvolupament pel seu camí original. El trajecte travessarà paisatges de gran bellesa, com pot ser la zona del Riu Montlleó. També es detindrà en alguns punts d’interés com l’ermita de Sant Bertomeu de Boi del segle XIV, el Plà de Vistabella o la Font de l’Alforí.

En paraules de l’alcalde de Culla, Heredio Bellés, “ja està tot preparat per a reviure una dels costums més arrelats de la nostra població i de la qual ens sentim molt orgullosos pel seu valor patrimonial i històric”. Al mateix temps, Bellés ha convidat a “qualsevol persona que ho desitge a acompanyar-nos en aquest camí de fe, companyonia i naturalesa, sempre amb el màxim respecte a la tradició”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací