Vithas consciència sobre el càncer de pell pel Dia Europeu de la Prevenció d’aquesta afecció

413

Hospitals de la Comunitat i Catalunya han analitzat els aspectes més significatius de la patologia

Actualitat Diària

Demà se celebra el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell i diferents especialistes en dermatologia dels Hospitals Vithas de la Comunitat Valenciana i Catalunya han analitzat els aspectes més significatius d’aquesta patologia.

Els tipus de càncer, com abordar-ho des de les unitats de dermatologia i venereologíade cada hospital, així com els seus factors de risc són algunes de les qüestions sobre les quals s’ha incidit des de cada centre, estant tots els especialistes d’acord quant a que la prevenció, l’abordatge primerenc i acudir a revisions periòdicament, són claus per al seu ràpid diagnòstic i tractament.

Factors de risc

Com ha explicat el Dr. Pedro Lloret, dermatòleg de l’Hospital VithasMedimar, “existeixen diferents factors de risc que predisposen al fet que es desenvolupe un càncer de pell, entre ells, per exemple, tindre la pell clara atés que en tindre menys pigment en la pell (melanina), proporciona menys protecció contra la radiació ultraviolada”.

D’altra banda, comenta, “tindre antecedents de cremades pel sol, algun familiar que haja patit càncer de pell o si el propi pacient ja l’ha patit, també augmenta el risc de patir-lo”.

D’aqueixa manera, “haver tingut una o més butllofes de cremades pel sol de xiquet o adolescent augmenta el risc de desenvolupar càncer de pell d’adult. Les cremades pel sol en l’edat adulta també són un factor de risc”.

Les persones que s’exposen excessivament al sol, així com aquelles que viuen en climes càlids i la seua exposició és alta, “tenen major risc de patir-ho, especialment si la pell no està protegida amb protecció solar o roba”, especifica.

D’altra banda, les persones que tenen moltes pigues o lunaresatípicosse troben en major risc de patir càncer de pell, així com tindre lesions cutànies precanceroses, com queratosis actíniques, sent freqüents en el rostre, el cap i les mans. En un altre ordre coses, tindre un sistema immunitari afeblit, haver rebut tractament de radiació per a les afeccions de la pell, com a èczema i acne, i l’exposició a unes certes substàncies, com l’arsènic, pot també augmentar el risc de patir-lo”, conclou.

Carcinoma i melanoma, principals tipus de càncer de pell

Els principals tipus de càncer de pell són el carcinoma basocelular, el carcinoma epidermoide i el melanoma. Taly com explica el doctor Ruggero Moro, dermatòleg de l’Hospital Vithas València 9 d’Octubre, “la incidència de càncer de pell està en constant augment en les últimes dècades tant a Espanya com en molts països del món”.

Segons el doctor, “aproximadament, el 95% d’aquests tumors seran càncer cutani no melanoma i el restant 5% melanoma. Segons les estimacions de la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer, aqueix aparentment xicotet 5%, correspondrà a 8.049 espanyols que seran diagnosticats d’un melanoma de pell l’any 2023”.

“La majoria dels carcinomes basocelularesaparece en àrees del cos exposades al sol, especialment on es van produir cremades solars, encara que puga aparéixer pràcticament en qualsevol àrea corpòria. La seua capacitat de donar metàstasi és excepcional i sol ocórrer en casos molt evolucionats, encara que puga ser invasiu localment pel seu creixement progressiu”, comenta el professional.

D’altra banda, el carcinoma epidermoide o espinocelular és el segon càncer de pell més freqüent. “Suposa fins a un 20% dels cancers cutanis no melanoma i comparteix els mateixos factors de risc que el carcinoma basocelular i conseqüentment pot aparéixer en qualsevol part del cos, no obstant això”, -segons subratlla el Dr. Moro-, “el carcinoma epidermoide sol donar-se en àrees exposades crònicament a la llum solar com, per exemple, les orelles, la cara, el cuir cabellut, les mans, els braços i les cames.”
El mal provocat per l’exposició solar en les cèl·lules és acumulatiu, per la qual cosa el risc de patir aquest càncer s’incrementa amb l’edat. “El carcinoma epidermoide és un càncer potencialment agressiu; per tant, el seu diagnòstic i tractament precoç és fonamental”, afig.

En últim lloc, el melanoma és un tumor molt menys freqüent que els altres tipus de càncer de pell, però el seu comportament és més agressiu, per la qual cosa és més probable que es puga disseminar a altres parts del cos.

Per això, “és molt important la prevenció que passa per una autoinspecció regular de la pell, que es pot realitzar a casa utilitzant regles senzilles com la ABCDE (asimetria en dues o més eixos, vora irregular, dues o més colors, diàmetre), per una exposició solar conscient i controlada, i per un seguiment habitual amb un dermatòleg, especialment per a les categories més a risc”, conclou el doctor.

Abordatge del càncer de pell

Per a la doctora María Reyes García de la Font, dermatòloga de l’Hospital Vithas Lleida, “el tractament per al càncer de pell depén molt del tipus de càncer i l’estadi”.

En general, “el tractament és quirúrgic, com és el cas dels melanomes, el carcinoma escatós i el carcinoma basocelular, però existeixen algunes varietats de càncer que permeten altres opcions terapèutiques com és el cas del carcinoma basocelular superficial, que pot ser tractat amb teràpia fotodinámica la qual consisteix en l’aplicació d’una crema fotosensibilizante que en contacte amb la llum solar es produeix una reacció bioquímica que elimina les cèl·lules canceroses”, explica la doctora.

“També hi ha determinats tipus de càncer de pell que són tributaris a radioteràpia com alguns carcinomes basocelulares. En casos de melanomes molt avançats, a part de l’escissió quirúrgica amb ampliació de marges, també ha de realitzar-se l’estudi del gangli sentinella”, afig.

Depén de l’estadi del melanoma i les seues característiques juntament amb les comorbiditats que presente el pacient a vegades ha de realitzar-se tractament amb immunoteràpia, quimioteràpia, radioteràpia o la utilització de fàrmacs contra dianes moleculars en melanomes portadors de mutacions concretes.

Exposició al sol

Per al Dr.Gerard Pitarch Bort, dermatòleg de l’Hospital Vithas Castelló, “el principal causant del càncer de pell és l’excés de radiació solar, però potser molta gent desconeix que els xiquets són especialment sensibles al sol i que les cremades en la infància són un dels principals factors relacionats amb el melanoma i altres càncers cutanis”.

“Tots, però especialment els xiquets, han d’usar crema de protecció solar de factor alt si la pell estarà exposada al sol, aplicada en abundància i renovada cada dues hores, així com després dels banys i de suar. És convenient que la crema de protecció solar dels xiquets siga resistent a l’aigua. La crema de protecció solar s’ha de complementar amb gorra o barret, ulleres de sol i millor si es cobreixen amb roba. Els xiquets menors de tres anys no han d’estar exposats massa temps a la radiació solar, i han d’evitar l’exposició solar entre les 12 i les 16 hores”, conclou el doctor.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací