Vila-real demana a la CHX l’ús de 704.000 m³ anuals d’aigua sobrant de regants per a proveïment urbà i industrial

627

La implantació del degoteig i la reducció de la superfície de regadiu ha produït uns sobrants que no són aprofitats per la Comunitat de Regants

Actualitat Diària 

L’Ajuntament de Vila-real ha traslladat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) la possibilitat de destinar els sobrants dels drets hídricsque en l’actualitat té la Comunitat de Regants per al reg agrícola a cobrir necessitats de proveïment urbà i industrial. Aquest assumpte ha sigut un dels temes abordats en la reunió mantinguda per l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Manuel Alcalde, el comissari d’aigües de la CHX, Miguel Polo, i el regidor de Serveis Públics i president del Consorci d’Aigües de la Plana, Francisco Valverde.

“La Comunitat de Regants de Vila-real ha fet un gran esforç durant els últims anys per avançar cap a una major eficiència hídrica, a través de la implantació del reg localitzat”, ha destacat l’alcalde de Vila-real, alguna cosa que unit a la reducció de la superfície de regadiu ha comportat una “considerable disminució en la demanda d’aigua per al reg”. D’aquesta manera, en l’actualitat la Comunitat de Regants de Vila-real comptaria amb un excedent de 704.000 metres cúbics anuals que posa a la disposició de l’Ajuntament per a dur a terme el canvi d’ús d’agrícolaa proveïment urbà i industrial, “de manera que l’aigua es puga aprofitar per a futurs usos o necessitats de la ciutat”, indica Benlloch. Un canvi que ha de comptar amb l’autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per ser l’administració competent en matèria de drets hídrics.

En la trobada, l’alcalde i el regidor de Serveis Públics van exposar als responsables de la CHX que “el pla hidrològic de la conca del Xúquer no ha de substituir l’aigua dels pous subterranis per aigua de la dessaladora quan els pous gaudisquen d’aigua de qualitat i tinguen quantitat suficient i sostenible”, assenyala Valverde. En opinió del també president del Consorci d’Aigües de la Plana, “l’aigua de la dessaladora ha d’aprofitar-se com una nova font de proveïment de qualitat perquè no es perda cap nova oportunitat de creixement i desenvolupament”. En l’actualitat, la ciutat de Vila-real es proveeix per a ús urbà i industrial de quatre pous amb un cabal de 4,5 hectòmetres cúbics, als quals se sumen altres 2 hectòmetres cúbics del Consorci d’Aigües de la Plana.

Un altre dels assumptes plantejats en la reunió va ser una governança de l’aigua més global més enllà dels termes municipals per a ser més eficaços i poder convergir en els preus en de l’aigua, de manera que aquesta no limite ni supose un avantatge competitiu en els municipis, assenyala el regidor. En aquest sentit, tal com apunta Valverde, “des del Consorci d’Aigües de la Plana s’està impulsant un Consorci Provincial d’Aigües la primera fase del qual ha sigut l’aprovació per part de la Diputació de Castelló del Pla Director de Proveïment d’Aigua de la Província de Castelló”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací