L’IVAM presenta una biblioteca itinerant que viatjarà pel barri del Carmen

846

Actualitat Diària

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) impulsa el projecte d’una biblioteca artística itinerant que viatjarà, durant aquest curs acadèmic, per centres educatius del barri del Carme. ‘Moguda! La biblioteca escolar itinerant de l’IVAM’ es concep com una ‘biblioteca sense murs’ que estén els seus serveis i recursos a més de 1.300 alumnes de totes les edats, des de xiquets i xiquetes de dos anys d’Educació Infantil fins a sexagenaris de la Universitat Popular.

El programa té com a objectiu estimular l’acostament a la lectura des del gaudi i facilitar l’accés gratuït a llibres d’art que s’ajusten als diferents interessos de la comunitat. Es tracta d’un projecte col·laboratiu en què han participat cinc centres educatius: l’Escoleta del Carme, els centres CEIP Santa Teresa i CEIP Cervantes, l’institut IES Barri del Carme i la Universitat Popular Ciutat Vella. La biblioteca itinerarà entre les aules de cada centre i, després d’un període de temps, viatjarà a una altra escola buscant nous lectors i lectores.

La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, ha destacat que “l’estratègia de desenvolupament local del museu passa per vincular-se amb el context en què es troba, per arrelar-se al seu territori, i així situar la ciutadania en el centre de les accions. La continuïtat i el futur es construeixen amb la participació del barri, transformant el museu en una eina d’inclusió de la comunitat en la ciutat. Hem d’establir un diàleg constant amb la societat i exercitar, cada dia, la nostra imaginació museística”.

‘Moguda! La biblioteca escolar itinerant de l’IVAM’ disposa de 168 títols i més de 285 exemplars el contingut de la qual gira entorn de la pintura, el disseny, l’arquitectura, la fotografia, la il·lustració o la gràfica. Els volums han sigut seleccionats per a cada una de les escoles per María Díaz Tébar, documentalista especialitzada, atenent les necessitats que van manifestar els agents de proximitat.

Els llibres han sigut adquirits pel museu valencià a les llibreries Ramon Llull, La Primera i Leolo, ubicades al mateix barri del Carme, amb l’objectiu de potenciar el comerç local. A aquestes publicacions se sumarà un fons bibliogràfic del mateix IVAM.

El projecte també inclou propostes d’animació a la lectura que compten amb la col·laboració de l’escriptora Fani Grande. La biblioteca nòmada de l’IVAM forma part de les activitats amb el teixit pròxim empreses pel museu valencià que confirma així el seu compromís a democratitzar l’accés de la població a l’art i la cultura, potenciar la cohesió social i el diàleg intercultural.

Activitats educatives de l’IVAM

En aquesta línia de facilitar materials a distància, l’IVAM ha enviat quasi un centenar de lots educatius viatgers del projecte ‘Totes les llars’ a 80 centres de tot el territori valencià. Aquesta proposta, associada a l’exposició ‘Quina és la nostra llar?’, pretén traslladar l’IVAM a les aules i mantindre la relació del museu amb els centres escolars, a pesar de les restriccions motivades per la pandèmia.

Només al mes de desembre, amb el lema ‘Nadal a l’IVAM!’, el museu valencià va organitzar una programació específica amb més de vint activitats educatives de diferents disciplines com a narracions, contes, jocs, dansa i ‘performance’. El taller de la coreògrafa i ballarina Cristina Cabo ‘Saitama. Experiències dansades en família’ proposava treballar amb el joc, el teatre i la dansa en connexió amb l’arquitectura de l’IVAM.

La narradora Elisa Matallín va dirigir el taller ‘Què hi ha davall de la terra?’ en el qual un estruç recorria l’exposició guiant els visitants més xicotets a través d’endevinalles. Aquest recorregut ha quedat plasmat en un llibre amb el mateix títol, il·lustrat de manera col·lectiva per Aitana Carrasco i per més d’un centenar de xiquets i xiquetes (pròximament a la venda a la botiga en línia del museu). El públic també va poder gaudir de visites comentades a exposicions com ‘DES/ORDRE MORAL. Art i sexualitat a l’Europa d’entreguerres’ o ‘Com solíem…’ d’Asunción Molinos Gordo.

A més, l’IVAM ha volgut dedicar part de la seua programació a oferir activitats a menors tutelats que viuen en residències de la Generalitat Valenciana. Gràcies a la col·laboració del museu amb el Servei de Promoció dels Drets de la Infància i Adolescència, grups de xiquetes i xiquets i adolescents han pogut gaudir d’una sèrie d’activitats dedicades especialment per a ells, com ‘Jocs a la rampa’, un taller lúdic creat per l’arquitecte Javier Molinero específicament per al museu.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací