La Diputació de Castelló intensifica en el litoral els tractaments contra els mosquits

356

El Pla Provincial contra els Mosquits continua treballant a ple rendiment després de les dues sessions de vol autoritzades la setmana passada per la Generalitat Valenciana

Actualitat Diària

La Diputació de Castelló intensificarà aquesta setmana els tractaments contra l’eclosió de mosquits en el litoral de la província, donant continuïtat a l’esforç realitzat arran de les fortes pluges dels dies 25 i 26 de maig i l’immediat augment de temperatures registrat en el territori.

En aquest sentit convé recordar que el dilluns 5 i el dimarts 6 de juny es van realitzar dues jornades de tractaments aeris a Torreblanca, Cabanes, Orpesa, Benicàssim i Nules, una vegada que es va obtindre la pertinent autorització per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Un permís que segons la legislació vigent solo es pot concedir quan es donen determinades condicions, com l’existència de grans extensions d’aigua estancada de difícil accés terrestre i que la fumigació contra els insectes es realitze a més de 50 metres de distància de les zones residencials. En conseqüència, si els tècnics determinaren que es donen novament les condicions per a escometre tractaments aeris es tornarà a sol·licitar el pertinent permís. En aquest sentit, cal recordar que en els pressupostos en vigor de la Diputació de Castelló per al present exercici de 2023 encara estan contemplades quatre sessions més de vols, ja que en el seu moment es van consignar recursos per a sis jornades.

Tractaments preventius des de març

És important afegir, a més, que abans de les pluges, al març van començar els tractaments preventius, perquè el Pla Provincial roman actiu tot l’any

Especial esforç en el litoral

A tenor de l’anàlisi de situació realitzat la setmana passada, des del Pla Provincial contra els Mosquits s’han programat intenses jornades de treball terrestre que es desenvoluparan entre hui i el divendres en els municipis de Torreblanca, Peníscola, Alcalà de Xivert, Vinaròs, Benicarló, Cabanes, Orpesa, Benicàssim, Castelló de la Plana, Almassora, Moncofa, Nules, Borriana, Almenara, La Llosa, Xilxes, Vila-real, les Alqueries, la Vilavella, Onda, Fanzara, Tales, la Vall d’Uixó, Alfondeguilla, Segorbe, Sot de Ferrer, Soneja, Betxí i Artana. Lògicament, els majors esforços es realitzaran en les poblacions del litoral que més directament estan patint les molèsties originades per la plaga mosquits.

S’aplicaran tractaments terrestres amb ‘larvicidas’ i ‘adulticidas’ perquè segons tots els experts són a més els més efectius per la seua capacitat per a delmar tant a les larves com als mosquits adults.

Un 30% més de jornades de treball

Amb les millores introduïdes en el Pla Provincial en 2022, s’ha incrementat un 30% el nombre de sessions de tractaments terrestres respecte a les de l’anterior contracte. En conseqüència, al llarg del present exercici es realitzaran 1.170 jornades de treballs en el medi natural. A més, es van consignar recursos per a sis sessions de vol. Totes aquestes actuacions suposen una inversió de 830.00 euros, la qual cosa genera beneficis per a la ciutadania perquè permet més jornades de tractaments terrestres i més vols que en el primer contracte, amb un cost inferior.

Una tasca de tots

Els responsables del Pla Provincial contra els Mosquits recorden que és important que els ajuntaments esbrossen les àrees en les quals s’acumula la vegetació per a facilitar l’entrada dels equips terrestres. També apel·len a la col·laboració ciutadana per a evitar la permanència d’aigua estancada en terrenys, tests, recipients o piscines sense tractar.

És igualment important recordar que els ajuntaments poden sol·licitar ordres d’execució perquè permeten actuar en finques privades en les quals s’observe l’existència d’aigua estancada.

També es fa incidència en què la presència d’aquests insectes s’ha disparat en els últims anys pels efectes del canvi climàtic i que que la seua erradicació resulta molt més complicada en àrees de marjals i zones contigües, hàbitat més propici per a proliferació d’aquests insectes.

Més eficaços els tractaments terrestres

Sobre el problema generat pels mosquits, la diputada de Medi Natural en funcions, María Jiménez, ha recordat que «tots els experts alerten que els tractaments més eficaços són els terrestres, perquè eliminen larves i mosquits adults, mentre que els aeris només actuen sobre les larves». També ha referit que «amb caràcter general, els vols estan prohibits per la legislació europea i només es poden realitzar amb caràcter excepcional després de forts episodis de pluja quan no siga possible accedir per via terrestre a extensions d’aigua estancada». A més, ha explicat que en aqueixos casos resulta imprescindible l’autorització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací