Vila-real presenta els 100 projectes finançats amb fons europeus

1958

Actualitat Diària/ Laura Torlà

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha presentat hui la ‘Agenda urbana espanyola: la Vila-real del Segle XXI’. Es tracta d’un projecte presentat per la Unió Europea al qual la ciutat s’ha acollit per a desenvolupar les iniciatives per a construir “una Vila-real més innovadora i sostenible”.

Vila-real ha obtingut una subvenció europea de 200.000 euros per a desenvolupar aquest projecte, en el qual Benlloch ha presentat 100 iniciatives, en les quals els propis habitants de la ciutat podran decidir sobre el seu desenvolupament. “Es tracta de generar un debat amb els veïns sobre com volem que siga la nostra ciutat, com guanyar-nos el pa, com afrontar els reptes del canvi climàtic o com volem que es relacione amb les ciutats i pobles veïns”, ha explicat l’alcalde.

Objectius i forma de treball

Per a complir amb aquests projectes, que a més han d’estar alineats amb l’agenda urbana espanyola, Vila-real té de termini quatre mesos, fins al 15 de setembre. Des de l’equip de govern s’han establit 10 objectius a complir, que es traslladaran a les entitats que col·laboraran en el debat.

Per a poder fer front a aquests objectius, des de l’ajuntament s’han plantejat quatre instruments bàsics per a treballar. El primer són les noves infraestructures o la millora de les actuals. El segon instrument és implantar nous serveis públics o millorar els ja existents. El tercer està lligat a la modernització i digitalització de l’ajuntament, alguna cosa que l’alcalde ha catalogat com a “fonamental”. El quart i últim instrument és el reimpulse de l’aliança amb la societat civil. Segons ha detallat Benlloch, actualment tenen 62 convenis anuals amb entitats socials que els ajuden a desenvolupar “aqueixa ciutat més inclusiva”.

Per a dur a terme aquests projectes, s’han format tres grups de treball. Un de polítics-tècnics, amb els funcionaris de l’ajuntament pertinents; un altre amb consells locals ja creats i taules de treball; un últim amb associacions veïnals i ciutadanes. Es crearan fòrums, tant en línia com presencials, en els quals també es podrà participar de manera anònima.

Els projectes es dividiran en cinc àrees de treball: territori, medi ambient i mobilitat; Economia; Cohesió social i igualtat d’oportunitats; Governança, proximitat i transparència; Innovació, tecnologia, ciència i digitalització.

100 projectes per a l’agenda urbana

Entre els principals projectes que l’alcalde ha plantejat per a incloure’s en l’agenda urbana i que debatrà amb els veïns, es troba el segon pla del Termet. “Per a nosaltres és un pulmó de la ciutat, ens plantegem fins i tot utilitzar el Molino com a futur hotel amb spa”, explica Benlloch.

També ha volgut recalcar altres projectes com la millora del Camí l’Ermita, al qual segons recorda l’alcalde ja van habilitar un carril bici, però continua necessitant que s’arreglen les dues ceres, que abasten uns dos quilòmetres.

El quart institut també serà present entre els principals projectes. Ja està decidit i aprovat, per la qual cosa el debat amb la ciutadania no versarà sobre això, sinó sobre en què es formarà en el centre. Els cicles formatius i les línies educatives, entre altres coses. A més, Benlloch ha avançat que una de les seues iniciatives per a l’institut és un mòdul de teatre de carrer, que seria el primer en tota Espanya i que ell ho considera adequat a la ciutat, atés que “comptem amb 15 companyies de teatre i molt bagatge”.

Un altre dels projectes inclosos, que Benlloch diu que està entre els que més li il·lusionen és la connexió Millars, el “segon Termet”. Connectaria amb un parc, des de la rotonda de Santa Quiteria, lligat fins al molí nou. Segons explica l’alcalde, es necessita ampliar zones i espais verds, pel fet que la ciutat ha anat creixent i evolucionant. Es debatrà el tipus de vegetació que es pot plantar i els serveis que s’afegiran, com a quioscos o cafeteries.

Entre els últims esments que l’alcalde ha volgut recalcar dels projectes, està l’ampliació del cementeri municipal i la rehabilitació del Gran Casino, que es troba en la seua segona fase. “Li donarem marxa des del punt de vista cultural, per a exposicions i altres actes. Cal invertir en megafonia i instal·lacions”, detalla Benlloch.

Finalment, la reforma de l’Estadi de la Ceràmica és un dels projectes que més interessa a Vila-real. Prompte es coneixerà el projecte, que “guanya en seguretat”, en el qual es taparà i cobrirà l’estadi i es crearan dos carrers als voltants per a accedir i evacuar amb facilitat, a més d’algunes noves zones de servei com a cafeteries i clubs. “L’estadi canviarà de la nit al dia”, subratlla Benlloch.

Per a finalitzar, l’alcalde posa l’accent que tots els projectes plantejats són “finançables per la Unió Europea”. Benlloch demana a la ciutadania participació, ja que són projectes no sols per al hui, sinó per al demà, “el que disenyem serem”, conclou l’alcalde.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací