Puig anuncia un mecanisme per a flexibilitzar la cita de vacunació i adaptar-la a les vacances

462

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en Les Corts que la conselleria de Sanitat habilitarà un mecanisme que permetrà flexibilitzar la cita per a la vacunació contra el coronavirus, de manera que pugui adaptar-se a les vacances o altres circumstàncies personals.

Així ho ha manifestat durant la seva intervenció en la sessió de control, on ha assegurat que la recuperació emocional també constitueix un “aspecte fonamental per a superar la pandèmia”.

Durant la seva intervenció, el president ha reiterat que la prioritat del Consell i la millor manera de defensar els interessos de la Comunitat Valenciana és “superar la pandèmia i propiciar la reactivació social, econòmica i emocional”.

En aquest sentit ha destacat l’esforç de la societat valenciana i el ritme de vacunació aconseguit, que han incidit en què la Comunitat Valenciana sigui “un dels territoris més segurs d’Europa”, atès que porta més de 12 setmanes amb una incidència de la malaltia per sota dels 50 casos per 100.000 habitants.

Respecte al procés de vacunació, el president ha indicat que ja s’han depassat els 3 milions de dosis administrades, la qual cosa suposa que 2,1 milions de valencians han rebut almenys una dosi, i 1,15 milions de persones ja estan totalment immunitzades.

Així mateix, ha destacat que aquesta setmana s’aconseguirà un nou rècord en vacunar a 406.000 persones, així com l’avançament, en una setmana, de la vacunació en la franja d’edat situada entre els 40 i els 49 anys.

Pla Resistir Plus

Respecte a la recuperació econòmica, el president ha assegurat que la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més ha avançat en la gestió de les ajudes del Pla Resistir Plus, posades en marxa aquesta mateixa setmana. En aquest sentit ha explicat que fins al moment un total de 32.181 empreses i autònoms valencians s’han acollit a les ajudes de la Generalitat per a reforçar la seva solvència i garantir la seva viabilitat i les ocupacions.

Així mateix, cal destacar que la Comunitat Valenciana és el territori que més ajudes econòmiques ha donat als treballadors, empreses i autònoms, més de 1.000 milions, la qual cosa ha possibilitat la recuperació del nivell d’ocupació prèvia a la pandèmia.

Model sanitari “més eficaç”

En el transcurs de la seva intervenció, el president ha manifestat que la crisi sanitària provocada pel coronavirus “ha fet evident la importància de tenir un sistema sanitari públic, universal i gratuït, però també de qualitat”.

En aquest sentit ha assegurat que caldrà estudiar “amb intel·ligència” quin és “el millor” i el “més eficaç” model, atès que “els recursos no són infinits”.

El president ha assegurat que el sistema “no està en qüestió, perquè va anar precisament aquest govern qui va començar el procés de desprivatización”, però ha incidit en la necessitat d’estudiar el model.

Increment del pressupost en Sanitat

Ximo Puig ha indicat que des de 2015 una de les prioritats del Consell ha estat reconstruir un sistema sanitari públic que, segons ha assegurat “ens trobem seriosament deteriorat”. Per a això, el president ha explicat que s’ha incrementat el pressupost un 37% entre 2015 i 2021, la qual cosa ha suposat 2.000 milions d’euros més.

“Aquest esforç sense precedents en l’aposta i consolidació del sistema sanitari públic” ha permès convergir en despesa sanitària amb la mitjana espanyola, atès que la Comunitat Valenciana es trobava gairebé 6 punts per baix de la mitjana en 2013 i actualment es troba més d’un punt per sobre de la mitjana, ha indicat.

Això s’ha traduït en mesures com la universalització de l’assistència sanitària, gràcies a la qual 80.000 persones van recuperar el dret a una atenció normalitzada; l’eliminació del copagament farmacèutic per a un milió i mig de valencians; així com l’accés als tractaments d’última generació front l’hepatitis C, que va salvar la vida de 16.000 persones amb una inversió de 254 milions d’euros.

Així mateix, ha destacat que tal com es va fer amb l’hospital de la Ribera, a partir del 15 d’octubre, amb la conclusió del contracte de concessió del departament de salut de Torrevella, aquest també s’incorporarà a la gestió pública.

Reforç de l’escut social

El president també s’ha referit al segon aniversari de l’Acord del Botànic, assegurant que aquest pacte ha permès “reforçar l’escut social de les valencianes i els valencians”.

Puig ha assegurat que aquest acord ha suposat “blindar l’Estat del benestar en un moment especialment complicat com ha estat la pandèmia. Així mateix ha indicat que també ha contribuït a donar una nova embranzida als sis eixos en els quals es basa, és a dir transició ecològica i lluita contra l’emergència climàtica; feminisme, la diversitat i igualtat de tracte; serveis públics per a continuar rescatant i cuidant de les persones; ocupació, transformació del model productiu i innovació; qualitat democràtica i bon govern; i fiscalitat progressiva, finançament just i defensa dels interessos valencians.

Així, el president s’ha referit a algunes de les principals mesures posades en marxa en aquest període en matèria sanitària, com l’inici de les obres d’ampliació de l’hospital Clínic i del bloc quirúrgic d’Elx; l’aprovació del Pla d’Infraestructures Sanitàries per import de 658 milions fins a 2023; l’ampliació de la plantilla estructural de la sanitat valenciana; o la recuperació de la gestió pública del departament de salut de Torrevella.

Així mateix, ha recordat que, en matèria social, s’ha posat en marxa el major Pla d’Infraestructures Socials de la història, amb una inversió de 560 milions i la creació de 6.600 places públiques; i s’han resolt més expedients d’ajuda a la Dependència que la resta de comunitats juntes, la qual cosa contrasta amb la inexistència d’expedients aprovats pel govern del Partit Popular en 2013, any en què també es va viure una situació de crisi.

En matèria educativa, el president ha valorat la implantació de més de 200 nous cicles formatius de Formació Professional en els dos últims cursos i ha avançat 181 nous cicles per al pròxim curs 2021-2022, amb la creació de 6.000 noves places. De la mateixa manera, s’ha referit a l’obertura en aquest període de 15 nous centres educatius, que s’han sumat als 21 centres de Primària i de Secundària de la legislatura anterior i a totes les obres del Pla Edificant, implementat amb la col·laboració dels ajuntaments.

El cap del Consell també ha destacat la continuació de les obres de la Línia 10 de Metrovalencia que conclouran a la fi d’any i per tant estarà en servei l’any vinent; l’increment de les ajudes a la indústria valenciana, que han passat de 11,5 milions en 2014 a 101,5 milions enguany; així com de les ajudes a polítiques d’ocupació, que han augmentat un 115%, passant de 146 milions en 2014 a 315 milions en 2021.

De la mateixa manera, s’ha referit a l’impuls a la recerca i la innovació, amb el pla per a la dgitalización de 100.000 empreses valencianes i la incorporació de 100 científics al sistema de recerca valencniano mitjançant el Pla GenT; la lluita contra el canvi climàtic, mitjançant un avantprojecte pioner amb l’objectiu de reduir les emissions un 100% en 2050, i l’aprovació de l’Estratègia Valenciana de Regadius, amb una dotació de 1.200 milions per a les pròximes dues dècades.

Finalment, ha destacat la posada en marxa del pla per a duplicar en 10 anys l’habitatge públic i l’adquisició de 432 habitatges mitjançant el tanteig i retracte per a evitar que les hi van quedar fons especulatius; l’extensió de la Xarxa d’Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte, la major d’Espanya, que a la fi d’enguany ja estarà en tots els partits judicials; l’aprovació de la nova Llei de la Funció Pública, que prepara a la Generalitat per a la modernització dels seus serveis i donarà estabilitat a les seves plantilles; així com el disseny dels primers pressupostos participatius del Consell, en els quals els ciutadans podran decidir projectes per 115 milions d’euros.

Solucions polítiques

Durant la sessió de control s’ha abordat la qüestió dels indults als polítics catalans condemnats pel ‘procés’, respecte a la qual cosa el president ha assegurat que “Espanya necessita solucions” i ha advocat per “donar solucions polítiques a un problema polític”. Per al president, “totes les grans cruïlles en aquest país s’han superat amb el diàleg, amb el consens, amb una mirada oberta”.

Finalment, el president ha traslladat les seves condolences a la família de Tomás Llorens, historiador de l’art i primer director de l’IVAM, mort aquest dijous, i a qui ha qualificat com “un gran valencià”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací