La VIII Jornada de Turisme de Benidorm reuneix els principals empresaris de la Comunitat

473

Actualitat Diària

AEFA, APD, Cambra Alacant, CEV Alacant, EDEM, HOSBEC i AVE han dut a terme avui la vuitena edició de la Jornada de Turisme de Benidorm, #eresturismo, en la qual s’ha analitzat el turisme i s’ha posat en valor aquest sector clau per a l’economia de la Comunitat Valenciana i d’Espanya.

Un any més, s’ha analitzat i debatut sobre els reptes i tendències del sector turístic i s’ha recalcat la seva importància per a la generació d’ocupació i riquesa en la nostra societat.

La Jornada ha donat principi a les 09.30 amb les paraules de benvinguda de Vicente Boluda, president d’AVE, qui ha reivindicat el molt que ha sofert el sector durant aquest últim any i ha recalcat que “en els moments difícils, els únics que són capaços de treure la situació avanci som els empresaris, amb l’ajuda dels nostres col·laboradors i treballadors”. “Comptem amb grandíssims empresaris al nostre país, que continuen tirant del carro i que han mantingut la flama viva de les seves empreses, perquè saben que tota aquesta situació passarà”, ha afirmat.

CAP A ON VA EL TURISME

Després d’un any complex ple de reptes per al sector, hem debatut sobre futur del turisme a Espanya i s’ha injectat un missatge d’esperança i de seguir endavant. Encara que la situació continuarà sent complexa, el context comença a ser molt diferent. Toni Mayor, president de HOSBEC, ha afirmat que “els empresaris estan preparats per al canvi” i ha recalcat que “la crisi ha accelerat les inversions en modernització (270 milions €) i la innovació tecnològica”.

Antonio Bernabé, director general de Visit València, confia en una acceleració en la recuperació turística i ha afirmat que “el mercat nacional continuarà predominant, però els mercats europeus experimentaran una forta recuperació a partir de juliol i hem de ser presents en les preferències dels viatgers”.
A això, José Luis Zoreda, vicepresident executiu de Exceltur, afegeix que “hem de canviar el xip del model de futur, pensar en quina mena d’experiència vol el turista. Tractem de construir alguna cosa de més valor afegit, experiencial, tant per al mochilero com per al milionari.

TURISME I EMPRENEDORIA

«Turisme i emprenedoria» és el títol de la taula rodona moderada per Raúl Martín, CEO de KM ZERO Food Innovation Hub, que s’ha centrat en la innovació com a manera de diferenciar-se davant el context actual i com a oportunitat després de la pandèmia, així com de la recuperació econòmica i solucions complementàries per a reforçar el concepte de destí.

Des de l’exemple dels seus propis projectes, han compartit amb els assistents processos i productes que s’estan desenvolupant a través de la innovació com a manera de diferenciar-se davant el context actual i, amb això, potenciar la recuperació econòmica.
En la seva introducció de la taula, Raúl Martín, CEO de KM Zero Food Innovation Hub, ha remarcat la necessitat de “ser el principal hub de creació de projectes turístics del món”.

“Necessitem valor afegit per a la diferenciació, i l’únic camí és innovar”.
Referent a això, Jordi Agustí, CEO de Waynabox, ha exposat que “el 70% de la facturació d’aquests mesos ha vingut per nous per nous productes creats en 2020” i ha posat el focus en la creativitat i la innovació. “El bo que va portar el covid és l’espai i la necessitat de crear nous productes”, ha subratllat.
Per part seva, Fernando Odriozola, soci de Wavegarden, aposta per nous models de negoci turístic sostenible i respectuós amb el medi ambient. “Responent als reptes de l’agenda 2030 de desenvolupament sostenible, el nostre focus tecnològic està posat a crear el primer parc de surf 100% autosuficient del món”.
El turisme residencial s’ha vist representat en aquesta VIII Jornada de Turisme de Benidorm per María José Rocamora, CEO d’Alacant Urbana, per a qui “el turisme residencial és un generador de destins”, “un pilar bàsic en el sector turisme d’aquesta comunitat, i la seva complementarietat amb el turisme vacacional és innegable”.

PONÈNCIA EMPRESARIAL

Després de la pausa-cafè, Pedro López, president executiu de Xocolates Valor, ha presentat la ponència empresarial de Simón Pedro Barceló, copresident del Grup Barceló, una de les grans cadenes líders en el seu sector, qui ha incidit en què “la Comunitat Valenciana ho té tot per a tornar a competir pel lideratge turístic” i que “el turisme serà clau en la recuperació econòmica i social en l’era post COVID”. “No hi haurà recuperació econòmica i social a Espanya sense turisme”, ha destacat.

EL PAPER DE LA TECNOLOGIA COM A DINAMITZADOR DEL TURISME

Durant l’última taula rodona de l’acte, moderada per Gianni Cecchin, CEO de Verne Technology Group, s’ha analitzat l’impacte de la tecnologia en el turisme, els desafiaments que planteja i les oportunitats que genera. “Com en la majoria de sectors, la pandèmia ha accelerat el desenvolupament tecnològic en el turisme. Continuar en aquesta línia és essencial perquè, gràcies a la tecnologia, continuem sent un dels països capdavanters a nivell mundial”, ha declarat en la seva intervenció.
Christian Boutin, director general de Amadeus Espanya i Portugal, ha plantejat que “el viatger està en el centre de la recuperació i cal recuperar la seva confiança” i, en la seva opinió, “només la tecnologia pot garantir que es compleixin les expectatives de seguretat del viatger”. Per això, ha remarcat que “les empreses del sector necessiten invertir en tecnologia”.

Però el turista no és només aquell que viatja per oci. Carlos Martínez, CEO de Consultia Travel, s’ha centrat en els viatges d’empresa, als quals considera “imprescindibles per a continuar desenvolupant el negoci d’una empresa o país”. “Implementar una eina que automatitzi les autoritzacions de viatge i s’asseguri que es compleixen les polítiques d’empresa suposa un estalvi de fins al 70% en temps de gestió interna”, ha destacat.
Per a Antonio López d’Àvila, CEO de Tourism Data Driven Solutions (TDDS), “la qual cosa no està digitalitzat no existeix”, i ha recalcat durant el debat que “la tecnologia és una poderosa palanca per a la innovació en el sector. Amb innovació, serem competitius, rendibles i sostenibles”.

María Garaña, vicepresidenta EMEA d’Adobe, ha anat un pas més enllà en recalcar que la “experiència d’usuari i màrqueting són àrees més importants d’inversió, amb un focus absolut en la privacitat i en la hiperpersonalización de l’oferta, on els usuaris volen no sols destins, sinó principalment experiències, i alhora, més que mai, volen ser amos de les seves dades i saber que es fa amb ells”.

La VIII Jornada de Turisme de Benidorm s’ha tancat amb la presentació de les principals conclusions d’aquesta edició.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací