Un informe econòmic de la Generalitat estima l’impacte en el PIB de la crisi del coronavirus

497

Actualitat Diària

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha fet públic un estudi titulat ‘Informe sobre evolució i perspectives de l’economia valenciana: estimació de l’impacte en el PIB derivat de la crisi de la COVID-19’, que correspon a la ‘Nota d’Economia’ número 5 (consultar aquí).

L’objectiu d’aquest informe és proporcionar informació que ajudi a comprendre millor la greu situació econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19. Des que va començar l’emergència sanitària, l’economia valenciana ha estat testimoni d’un fort impacte en l’oferta, en primer lloc, i posteriorment també en la demanda a conseqüència de les mesures imposades per l’estat d’alarma, pel confinament de la població durant un gran període de temps, i per la parada de l’activitat productiva per a pal·liar la propagació de la pandèmia.

Tots aquests factors “s’han traduït en forts efectes negatius en termes de PIB, als quals s’ha donat resposta per part de les administracions públiques en general, i en particular per part de la Generalitat·, segons l’informe .

Aquest treball inclou noves estimacions de l’evolució de les principals macromagnituds en la Comunitat Valenciana, realitzades dins del conveni subscrit entre la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i la Universitat de València, i té com la finalitat obtenir unes prediccions del PIB i de l’ocupació regional i, a partir d’aquest model, poder elaborar unes previsions de creixement de l’economia valenciana.

El treball s’ha fet per part de la Direcció General d’Economia Sostenible per a actualitzar les previsions sobre evolució del PIB en l’economia valenciana que es van fer en l’últim informe trimestral (publicat a l’octubre de 2020).

Així, s’han publicat una sèrie d’informacions estadístiques sobre evolució de PIB (en l’àmbit de la Unió Europea, Espanya i la Comunitat Valenciana) que recomanen la seva consideració en el sistema de previsió que disposa l’esmentada Direcció General.

En termes d’estimació, l’actualització empitjora lleument les previsions fetes el mes d’octubre per l’economia valenciana per l’any 2020 i 2021, en considerar informacions altres institucions recentment publicades que indiquen major incidència negativa sobre l’evolució del PIB en el marc de la Unió Europea i Espanya.

Aquest fet,segons la Conselleria, “reforça les actuals polítiques expansives i despesa pública per a fer costat als sectors econòmics, empreses (especialment pimes) i l’ocupació que duu a terme la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball”. “Aquestes despeses són més necessaris que mai fins ara”.

Major incidència negativa en termes de PIB en l’economia

Al seu torn, la incidència més gran negativa en termes de PIB en l’economia valenciana “obliga a enfortir les polítiques que aplica i desenvolupa la Conselleria en matèria de reformulació del model productiu valencià, en termes de sostenibilitat, digitalització, proximitat, cooperativisme, industrialització, internacionalització i millora de la cadena de valor, protecció i qualitat en l’ocupació, etc.”, indica l’informe.

D’altra banda, aquest informe contribueix al coneixement que es té sobre l’evolució de la crisi econòmica i cerca servir per al disseny de les polítiques econòmiques, tot “amb la seva vinculació a l’acció de política econòmica que la Conselleria desenvolupa en termes d’inversió, ajudes i suports als sectors productius presents en l’estructura econòmica valenciana, així com per a posar en relleu la importància (davant els efectes negatius de la crisi) de les polítiques de suport a l’ocupació”, assenyala l’estudi.

L’estudi recull a més les informacions en termes d’estimació d’impacte macroeconòmic d’institucions públiques i privades rellevants en matèria de diagnosi i estudi de l’evolució de les economies del nostre entorn. Així, també destaca “el reconeixement dels instruments de diagnosis i estimació que disposa la Direcció General d’Economia Sostenible, que entre altres s’utilitza per a l’elaboració de l’informe economicofinancer pel projecte anual de pressupostos de la Generalitat i dels informes trimestrals que s’elaboren periòdicament”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací