Cinema Jove reconeix els actors Gloria March i Raúl Navarro amb el premi ‘Un futur de cinema’

572

Actualitat Diària

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa la 35 edició de Cinema Jove, en què s’han donat a conéixer els continguts d’una edició reduïda en el seu nombre de jornades i activitats programades com a conseqüència del trasllat de juny a desembre com a conseqüència de la pandèmia, però en la qual destaca “el suport als nostres professionals per a fer-los visibles a la ciutadania”, ha destacat el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.

Així, el Festival Internacional de Cinema de València atorga enguany el seu premi ‘Un futur de cinema’ a dos actors valencians, Gloria March i Raúl Navarro. Cinema Jove fixa la seua atenció de cada edició en joves intèrprets de la nova fornada de la indústria audiovisual espanyola per a destacar i celebrar la seua ascendent trajectòria a través d’aquest guardó. En el passat ha reconegut promeses que hui són actors consagrats com Elena Anaya, Marta Etura, Carlos Areces, Pablo Molinero, Leticia Dolera i Greta Fernández.

Gloria March ha sigut reconeguda fa poc amb el guardó a la millor actriu protagonista en la tercera edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià pel seu paper en ‘La mort de Guillem’, de Carlos Marqués-Marcet. Tot i que encara té una carrera curta en el cinema, aquesta ve acompanyada d’una extensa i variada trajectòria al teatre, on ha treballat per a les companyies El Conde de Torrefiel i El Pollo Campero.

“Es tracta d’una de les actrius més prometedores del panorama nacional, amb una carrera notable i heterogènia d’una dècada en les arts escèniques, en les quals s’ha prodigat en diferents registres, la qual cosa apunta a una evolució natural en el cinema. El seu primer paper protagonista és d’una sinceritat i una emotivitat demolidores. I amb aquest guardó, Cinema Jove se suma no solament a la felicitació pel seu recent reconeixement en els Premis de l’Audiovisual Valencià, sinó al prometedor auguri de Gloria com a actriu de cinema”, argumenta Carlos Madrid.

Cinema Jove projectarà ‘La mort de Guillem’ la vesprada del 6 de desembre al Teatre Rialto. El drama, produït per Suica Films, Lastor Media i SomBatabat Produccions, relata l’assassinat d’un xic de 18 anys, antifeixista i nacionalista, l’11 d’abril de 1993 per un grup d’ultradreta, així com la lluita dels seus pares per a reivindicar-lo com una víctima de la violència feixista. La pel·lícula recull la seua gesta, plena d’obstacles, amenaces i guerra bruta mediàtica.

Raúl Navarro procedeix així mateix del teatre. De fet, el seu primer paper protagonista al cinema deu molt a la seua formació al costat del dramaturg Chema Cardeña. L’actor valencià dona vida a Christopher Marlowe en ‘El cercle en l’aigua’, de Vicente Monsonís. La pel·lícula especula amb la teoria que el dramaturg era en realitat l’autor que s’amagava darrere de la signatura de Shakespeare. El guió cinematogràfic es basa en l’obra de teatre ‘La estancia’, de Cardeña, qui va ser reconegut amb el Premi de la Crítica Valenciana al millor text i el de l’Associació d’Espectadores d’Alacant (AITA) en aquesta mateixa categoria.

“Tot el meu coneixement de Shakespeare el dec a Cardeña, que em va dirigir en l’obra fi de curs del Centre Teatral Escalante ‘Los amantes de Verona’. El muntatge era una versió de ‘Romeo i Julieta’, tragèdia molt present en ‘El cercle en l’aigua’, perquè Marlowe és un estrateg i un manipulador, però escriu molt sobre l’amor, la qual cosa denota un món interior sentimental que oculta”, detalla Navarro, qui assegura estar en un núvol en haver vist reconegut el seu esforç a la seua terra natal.

L’actor ha alternat la seua trajectòria entre València i Madrid, on ha participat en sèries de gran importància com ‘Isabel’, ‘Hospital Central’, ‘En tierra de lobos’, ‘Dr. Mateo’ i ‘Los misterios de Laura’. En els últims anys va fer el salt internacional amb un paper en la versió europea del fenomen de massa japonés ‘Idol x Warrior Miracle Tunes’, exhibida a Grècia, Itàlia i França, però sobretot, ha sigut un èxit a Àsia.

En cinema ha participat en pel·lícules espanyoles com ‘Paella Today’, de César Sabater, ‘El último fin de semana’, de Pedro Reyes, i ‘El síndrome de Svensson’ de Kepa Sojo.

El seu treball més imminent és la reposició al gener de l’obra de teatre ‘Dinamarca’, Premi Max 2019 a millor autoria. L’actor pujarà a les taules del mateix espai on se li farà lliurament del guardó de Cinema Jove, el Teatre Rialto.

“La celebració al desembre de Cinema Jove respon a la màxima de l’IVC de no cancel·lar, sinó ajornar les activitats culturals afectades per la COVID-19. Era de justícia celebrar el festival, ja que la nostra intenció és sanar la ciutadania, fer-los gaudir del cinema i sentir-se partícips de la societat”, ha destacat Guarinos.

Entre la programació d’enguany, Cinema Jove inclourà quatre llargmetratges, tres d’aquests, estrenes mundials. ‘Pérez Arroyo, alma de animador’, del director Carles Palau i l’investigador i professor del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l’Art (DCADHA) de la Universitat Politècnica de València (UPV) Raúl González Monaj, és un documental en el qual es revisa la trajectòria del creador d’un dels primers estudis d’animació a València en els anys quaranta.

La pel·lícula, produïda per Admirable Films amb el suport de l’IVC-Institut Valencià de l’Audiovisual, pren com a fil conductor el viatge iniciàtic de la besneta de Pérez Arroyo, Mar, en el seu retrobament amb la història del seu avantpassat.

També adscrita al gènere documental, ‘Batega!’ submergeix l’espectador en el cor de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana per a mostrar la part personal de quatre dels seus músics i l’exigència d’aprendre a sentir i a tocar junts i sonar com un únic batec. El documental, rodat a València, Alacant i Castelló, fa un seguiment de 10 mesos d’assajos i concerts.

Andreu García és el responsable del guió i la direcció d’aquesta pel·lícula que forma part de la celebració del 20 aniversari de la formació, celebrat en 2019. ‘Batega!’ és una producció de TV ON Producciones, amb el suport de l’IVC-Institut Valencià de l’Audiovisual i À Punt Mèdia.

La tercera estrena mundial serà ‘Esclats de llum’, un fals docudrama de Nacho Ruipérez protagonitzat per Iris, una xica de 19 anys que estudia un cicle formatiu per a complir un dels seus somnis: ser artista fallera. Enguany, a la recerca d’inspiració, s’ha decidit a realitzar un documental per a classe en el qual entrevista les diferents artistes falleres, foguereres i gaiateres que ha localitzat a través de les xarxes socials, però el seu projecte es veu interromput per la sobtada pandèmia de COVID-19.

Finalment, s’ha programat ‘Jesus Shows You The Way To The Highway’, una sàtira de ciència-ficció contra el capitalisme i la por a la intel·ligència artificial dirigida per Miguel Llansó. El director és un curtmetragista de prestigi gràcies a títols com ‘Chigger Ale’ (2013). La seua òpera prima, l’aventura afrofuturista postapocalíptica ‘Crumbs’ (2015), va ser estrenada en el Festival de Rotterdam i va recórrer més de 100 festivals internacionals. Resideix a Etiòpia, on ha filmat part de les seues obres.

Les projeccions de curts, llargs i ‘websèries’ del festival internacional de cinema es completaran amb un concert a càrrec de Spanish Brass, Premi Nacional de Música 2020 en la modalitat d’interpretació. El quintet de música de cambra interpretarà una selecció de bandes sonores del cinema de Fellini. A través dels records de Giulietta Masina, esposa i musa del cineasta italià, es recrearan alguns dels moments més característics de la seua cinematografia, irremeiablement units a la música de Nino Rota.

Al llarg del concert sonaran grans temes de clàssics del seté art com ‘Amarcord’ (1971), ‘La dolce vita’ (1960), ‘8½’ (1963), ‘La strada’ (1954) i ‘Casanova’ (1976).

Joan Miquel Reig exerceix com a guionista i director d’escena d’una producció que compta amb Carlos Benetó i Juanjo Serna, a la trompeta; Manuel Pérez, a la trompa; Inda Bonet, al trombó; i Sergio Finca, a la tuba. Els acompanya l’actriu Maite Gil.

La programació es completa amb les seccions oficials de curtmetratges i ‘websèries’ a concurs, un cicle dedicat a Mario Benedetti i una classe magistral, en col·laboració amb el Centre Oficial d’Estudis Superiors Barreira, del director d’art de ‘La casa de papel’, Abdón Alcañiz. El professional de Sueca ha sigut dissenyador de producció i director d’art de, entre altres llargmetratges, ‘El desentierro’, de Nacho Ruipérez, ‘Mil coses que faria per tu, de Dídac Cervera, i ‘El regreso d’Elías Úrquijo’, dirigit per Roque Madrid.

Seua és la decoració en la pel·lícula ‘Paella Today’, de César Sabater, i en publicitat ha format part de projectes com ‘Adidas Messi’, produït per Radical Media, ‘Activia con Shakira’ i ‘Un corazón roto no es como un jarrón roto o un florero’, dirigit per Isabel Coixet.

“Encara que siga amb limitacions, enguany celebrarem una excel·lent edició de Cinema Jove. L’any que ve reprendrem el festival en les dates habituals, el mes de juny, i amb un caire més internacional”, ha declarat el director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia, José Luis Moreno.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací