L’UPV i Fisabio estudien dos projectes per al tractament de malalties neurodegeneratives

478

Actualitat Diària

La Universitat Politècnica de València (UPV) i la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) han posat en marxa, amb el suport de la Generalitat Valenciana (GVA), dos projectes de recerca per al tractament de malalties neurodegeneratives a través de Soundcool, el sistema de creació sonora i visual col·laborativa amb mòbils i tauletes ideat a la Universitat Politècnica de València (UPV) de la mà de Jorge Sastre, professor i investigador de l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM-UPV).

En concret, es tracta d’una acció preliminar iniciada en el marc de POLISABIO, el programa de col·laboració destinat a enfortir la col·laboració entre investigadors de la UPV i centres adscrits a FISABIO, i un projecte de major envergadura subvencionat per la GVA.

El primer projecte és una acció preparatòria de presa de contacte que té per objecte el desenvolupament d’una teràpia alternativa per a persones amb Alzheimer, mentre que el segon amplia significativament les metes, augmentant, d’una banda, el nombre de teràpies alternatives a afectats per Alzheimer i, al seu torn, la quantitat de malalties neurodegeneratives susceptibles de ser tractades mitjançant les noves tecnologies de creació col·laborativa musical i audiovisual.

Prevenir, retardar o pal·liar els seus efectes

Aquesta línia de col·laboració amb finalitats sanitaris té el seu origen en els bons resultats obtinguts amb l’eina Soundcool a nivell educatiu i de diversitat funcional, així com, a nivell preliminar, en l’aplicació d’una teràpia de rehabilitació basada en el sistema al cas clínic d’un pacient de dany cerebral en el Centre Hospitalari La nostra Senyora del Carmen de València, a més dels èxits reeixits amb la musicoteràpia en el tractament de malalties neurodegeneratives.

“Pensem que, utilitzant les noves tecnologies musicals, sonores i audiovisuals col·laboratives, es podria aconseguir realitzar teràpies alternatives que serveixin per a prevenir, retardar o pal·liar els efectes de les malalties neurodegeneratives”, explica Sastre.

“Llavors”, prossegueix l’investigador del iTEAM-UPV, “li vam proposar la idea a FISABIO, des d’on ens van posar en contacte amb el neuròleg José Manuel Moltó, de l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi. Al costat d’ell, comencem a idear el projecte que, finalment, s’ha concretat en aquestes dues concessions”.

Teràpies a distància

Malgrat que l’origen de tots dos projectes és anterior a la pandèmia de COVID-19, “Soundcool està en constant evolució i s’ha adaptat ràpidament a la necessitat de distanciament social per a poder treballar per internet, és a dir, sense contacte físic amb els pacients”, assenyala Sastre.

“A més”, afegeix, “tenint en compte que la majoria del col·lectiu afectat per les malalties neurodegeneratives té una edat avançada i ha estat el més colpejat per la pandèmia, proveir-los de noves teràpies alternatives aptes per al distanciament social i per a poder treballar des de les seves cases o centres és fonamental en la situació actual”.

No en va, la capacitat de Soundcool en aquest aspecte està fora de tot dubte, com demostra l’acció de creació col·laborativa musical i audiovisual Autumn, duta a terme fa menys d’un mes amb participants connectats, alhora, des de Corea del Sud, Indonèsia, els Estats Units i Espanya, controlant el sistema des de València en el marc del workshop realitzat per a la Korea Electro Acoustic Music Society (KEAMS).

Portada del Computer Music Journal del MIT

Internacionalment reconegut, Souncool va ser portada, a la fi del mes passat, del Computer Music Journal del Massachussets Institute of Technology (MIT), que va dedicar un extens article, titulat ‘Programari per a la creació interactiva i col·laborativa a l’aula i més enllà: una descripció general del programari Soundcool’, a un sistema en l’equip directiu del qual figura, entre altres, Roger Dannenberg, cocreador de Audacity, l’editor d’àudio més utilitzat del món, amb més de 500 milions de descàrregues.

En el text, així mateix, se cita l’estrena, el mes de febrer passat, de la versió en anglès de la mare dels peixos, una òpera realitzada utilitzant Soundcool i representada també al novembre de 2019, en valencià, en el Teatre de les Arts del Centre Nacional de les Arts (CENART) de Ciutat de Mèxic (primera estrena d’una òpera en valencià fora d’Espanya).

Seleccionat per a la VI Trobada de Cultura i Ciutadania

Recentment, Soundcool ha estat present també en la VI Trobada de Cultura i Ciutadania del Ministeri de Cultura i Esport del Govern d’Espanya, i la I Trobada Formatiu Internacional Online ‘Les Noves Músiques a l’Aula: Desafiaments i propostes pedagògiques’ (Xile), i la seva obra Autumn ha estat representada en streaming en el Festival MEVArt.

Finalment, cal destacar que, en les últimes setmanes, Soundcool ha impartit cursos de creació col·laborativa musical i audiovisual amb distanciament social per a la Conselleria d’Educació de la Regió de Múrcia i, al gener, els impartirà per a la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací