L’UJI i Fisabio promouen la salut psicosocial en l’àmbit sanitari

493

Actualitat Diària

L’equip d’investigació WANT de la Universitat Jaume I de Castelló i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) han encetat un programa conjunt per la creació d’un «Observatori psicosocial d’organitzacions sanitàries saludables» amb l’objectiu de generar sinergies i afavorir noves col·laboracions entre el personal investigador i els professionals de la salut i obtenir avaluacions psicosocials periòdiques sobre el benestar psicosocials del personal sanitari.

En l’àmbit de treball de la Psicologia Organitzacional i de la Salut Ocupacional, en  què treballa l’equip WANT, s’ha constatat la necessitat de promoure la salut psicosocial del personal sanitari, amb la implementació d’intervencions positives que desenvolupen organitzacions sanitàries saludables i resilients (HERO-OSS), atès què després de la crisi econòmica, financera i social de 2007 i l’actual pandèmia el personal ha vist augmentats els seus nivells d’estrès, ansietat i sobrecàrrega emocional, entre altres.

L’equip d’investigació ha creat la checklist HERO-OSS, una eina d’identificació de factors psicosocial que servirà per a la creació de l’observatori. Així mateix, s’ha desenvolupat una pàgina web on es troben allotjats la checklist i el baròmetre d’organitzacions saludables (BOSS). Aquest projecte també inclou l’estudi pilot «Com-passion en tiempos de COVID-19» que servirà per a conèixer l’impacte que la crisi sanitària té en les diferents variables individuals/personals lligades al benestar psicològic en la població contagiada.

El projecte compta amb la col·laboració de l’Hospital General Universitari de Castelló, la Societat Espanyola de Psicologia Positiva (SEPP) i, en especial, amb la Fundació Hospital Optimista. L’equip investigador està format per Susana Llorens, investigadora de l’UJI; Joan Franco, investigador de FISABIO; Marisa Salanova, directora de l’equip WANT; Isabel Martínez, coordinadora de l’equip WANT, i Valeria Cruz, investigadora del mateix grup.

El Grup d’Investigació WANT Prevención Psicosocial y Organizaciones Saludables (WANT) realitza, des de fa més de vint anys, recerca en l’àmbit de la Psicologia de la Salut Ocupacional, en el marc de la Psicologia Positiva. Se centra en l’estudi i identificació d’organitzacions saludables, així com en intervencions positives, felicitat i benestar de les organitzacions.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací