El conveni per la diversitat amb la universitat estableix l’assistència psicològica per l’integració

1125

L’Uji, pionera en aquests temes, se sumisca als acords promoguts per la Conselleria d’igualtat

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i la rectora de la UJI, Eva Alcón, han signat aquest matí un conveni per a promoure la diversitat en tots els seus conceptes dins de la convivència de la Universitat. Un conveni que estableix, entre altres coses, un protocol de seguiment i l’assessorament psicològic perquè les persones que puguen sentir-se diferents s’integren amb normalitat en l’entorn universitari, i perquè la formació en diversitat contribuïsca també a aconseguir una societat més democràtica.

EM/ Actualitat Diària
Ni totes les persones són iguals ni senten de la mateixa manera, però una societat avançada i democràtica ha de comptar amb les eines i la formació necessària perquè totes elles puguen conviure amb igualtat de tracte i oportunitats.
Est ha sigut un dels objectius del conveni que han signat aquest matí en la universitat de Castelló la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la rectora de la UJI, EVA Alcón.
Un acord que s’ha signat també amb totes les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, i que persegueix una actuació en diferents àmbits per a poder aconseguir aquests objectius.
Però malgrat que la conclusió sembla lògica, la veritat és que, sovint es produeixen notícies que sacsegen a l’opinió pública. Aptituds, comportaments, sentiments. Persones que arriben a llevar-se la vida per sentir-se diferents i entorns que no admeten la diversitat en el que entenen per ‘una societat normalitzada’.
I és que, tal com ha afirmat Mónica Oltra, el normal en una societat “lliure, avançada i democràtica” és la diversitat i que l’única situació de “anormalitat” siga la falta de diversitat o la repressió de la diversitat.
Aquest conveni servirà per a fomentar activitats en matèria d’igualtat en la diversitat durant 2018, on es tractaran els “valors de la diversitat” com a eina de “cohesió i enriquiment social en l’àmbit universitari.

La Universitat de Castelló, ha reconegut Oltra, és pionera en aquest tipus d’iniciatives. El conveni signat avui servirà per a recolzar-les i donar-los un major impuls, i es traduirà en protocols de seguiment, activitats formatives, o l’assessorament psicològic a persones que puguen sentir-se afectades per aquests problemes de diversitat.

Mónica Oltra ha explicat que el seu objectiu és precisament, fomentar la igualtat en la diversitat per a “garantir que la diversitat no genere discriminació”, i fer un pas més per a “afavorir des dels poders públics que les persones puguen desenvolupar-se lliurement en aqueixa diversitat i en l’orgull de la seua diversitat”.

Accions per a garantir la igualtat
En aquest sentit, la vicepresidenta ha aclarit que es tracta d’accions per a garantir la igualtat d’oportunitats a la diversitat familiar, diversitat ètnica, religiosa i de culte, a dones lesbianes, homes gais i persones transexuals, bisexuals i intersexuals.

Entre elles, ha assenyalat les relacionades amb l’àmbit de la diversitat afectiu-sexual, com el Punt Violeta-Rainbow permanent, la formació i la sensibilització, la visualització del punt i la conscienciació de la comunitat universitària.

També s’han referit Oltra i Alcón a les activitats de formació i sensibilització per a professorat, personal d’administració, serveis i estudiants, mitjançant cursos, seminaris i altres activitats culturals relacionats amb la diversitat afectiu-sexual, ètnic-cultural, religiosa i família.

Igualment, l’acord de col·laboració inclou un protocol d’acompanyament per a garantir el dret a la identitat de gènere, l’expressió de gènere i la intersexualidad dels membres de la comunitat universitària.
Així mateix, preveu la realització d’estudis de recerca sobre la diversitat afectiu-sexual, ètnic-cultural, religiosa i familiar. També abasta el desenvolupament d’unitats d’orientació i atenció a la diversitat afectiu-sexual, ètnic-cultural, religiosa i familiar entre els membres de la comunitat universitària.

A més, en l’àmbit de poble gitano, conté l’edició d’un llibre de contes de la població gitana, la realització d’activitats de divulgació amb persones investigadores de reconegut prestigi internacional en el camp dels romanís.
Finalment, Mónica Oltra ha recordat que el Consell va aprovar a l’abril el projecte de llei valenciana per a la igualtat de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI), que regularà, per primera vegada a la Comunitat Valenciana, els drets del col·lectiu i garantirà la igualtat real i efectiva de totes les persones amb independència de la seua orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.
La vicepresidenta del Consell ha aprofitat l’ocasió per a felicitar a Eva Alcón pel seu nomenament com a rectora, “la primera dona rectora en els 27 anys d’història de la UJI”, càrrec que comparteix amb Mavi Mestre, primera dona rectora de la Universitat de València des de la seua fundació fa 520 anys, “són les úniques dones que han ocupat aqueix càrrec en les universitats públiques valencianes”.

En aquest sentit, ha ressaltat la importància que la Comunitat Valenciana aportació al conjunt d’Espanya un terç de les rectores i ha manifestat que “sempre és una bona notícia que una dona arribe a ocupar un càrrec d’aquesta rellevància, tenint en compte el sostre de cristall que hi ha en les universitats”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací