Sánchez visita els científics del CSIC que investiguen la vacuna espanyola anti covid

584

Actualitat Diària

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha visitat avui les instal·lacions del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), acompanyat pel ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, per la presidenta d’aquest organisme, Rosa Menéndez, on s’ha reunit amb destacats científics que lideren projectes contra el COVID-19, com Margarita Del Val, Luis Enjuanes, Isabel Sola, Vicente Larraga i Mariano Esteban.

“Vull mostrar la gratitud del Govern d’Espanya i també del conjunt de la societat espanyola cap als investigadors i científics espanyols”, ha manifestat el president. “Sense vostès, això hauria estat impossible”.

En una reunió amb el president, els científics han exposat les diferents recerques que estan duent a terme, sobretot en les diferents aproximacions que estan utilitzant per al desenvolupament de vacunes.

Línies de recerca

L’objectiu de l’equip de Luis Enjuanes i Isabel Sola és localitzar els gens de virulència del virus per a eliminar-los mitjançant modificació genètica. En eliminar-los, s’aconsegueix una versió del virus atenuada, que més tard es  pot administrar com a vacuna perquè els pacients desenvolupin una resposta immune que els protegeixi en futures exposicions al virus.

Per part seva, l’estratègia de l’equip que lidera el Marià Esteban consisteix a generar vectors virals basats en una modificació del virus Vaccinia o virus bovina, usat en l’erradicació de la verola. El seu equip treballa a crear vectors virals modificats de Vaccinia que continguin una proteïna de la superfície del SARS-CoV-2 i que siguin capaços de generar una resposta immune amb capacitat per a protegir l’organisme davant l’exposició al coronavirus.

L’equip d’investigadors liderat per Vicente Larraga, cerca una vacuna per a Covid-19 mitjançant l’ús d’un gen d’un antigen del propi coronavirus SARS-CoV-2 per a estimular la immunitat del receptor. El mètode consisteix a col·locar el gen de l’antigen en un ‘vehicle’ sintètic d’ADN (un plasmidi) que pugui ser introduït en l’organisme del pacient

Augment de la inversió en Ciència i Recerca

Sánchez ha insistit en el compromís del Govern amb la ciència i la recerca a Espanya, recordant que, als 30 milions d’euros inicials pressupostats en la primera ona per a recerca sobre el SARS-Covid, el Pla de Xoc per a la Ciència i la Recerca, presentat al juliol, està dotat de 1.000 milions d’euros per a 2020 i 2021.

També ha assenyalat l’important augment de la inversió en ciència que contempla el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021. “Acabem de presentar davant les Corts el projecte de pressupostos per a l’any vinent, on fem una inversió bastant important en l’àmbit de la ciència i la recerca, augmentant en un 60% la inversió”, ha quantificat.

Recerca internacional

Durant la visita, el president ha pogut conèixer l’esforç de recerca sobre el COVID-19 que Espanya realitza en el laboratori de Ressonància Magnètica Nuclear “Manuel Rico”, integrat en el consorci internacional “COVID19-NMR”. Es tracta d’un consorci de laboratoris de Ressonància Magnètica Nuclear de 15 països, que empren aquesta tècnica per a estudiar regions flexibles de proteïnes, en aquest cas, les 30 que conformen el SARS- CoV-2, i amb això, entendre el funcionament d’aquest virus

Gràcies a aquest esforç investigador a nivell mundial sense precedents en la història de la Ciència, del qual Espanya forma part, s’ha aconseguit determinar totes la proteïnes constitutives del virus pocs mesos després de l’inici de la pandèmia.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací