L’UJI beca dues investigacions universitàries sobre la ruralitat en l’Alt Palància

304

Els treballs de fi de grau se centren en la participació ciutadana

Actualitat Diària

La Mancomunitat de l’Alt Palància i la Universitat Jaume I recolzen la realització d’investigacions universitàries sobre la ruralitat a la comarca. Dos Treballs de Fi de Grau han rebut una beca dins de la convocatòria Enclau-Rural. Els TFG que han rebut el suport universitari han focalitzat l’estudi en la participació ciutadana i la situació dels equips directius escolars.

En total, la Universitat Jaume I ha seleccionat 22 TFG a les comarques castellonenques. Es tracta de treballs de recerca relacionats amb temàtiques lligades a la ruralitat que rebran les beques Enclau-Rural en la convocatòria de juny. Aquesta és la segona edició d’una iniciativa impulsada pel Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat amb la participació de la Mancomunitat de l’Alt Palància i altres grups d’acció local, amb la qual es vol fomentar la relació de l’alumnat amb el medi rural, a més de fer més dinàmica la relació entre el món acadèmic i els municipis rurals.

Els treballs becats aprofundeixen en temàtiques relacionades amb diferents sectors amb l’objectiu de desenvolupar projectes que dinamitzen sociocultural i econòmicament els municipis de l’interior. En total, són al voltant de 40 municipis de les comarques de l’Alt Palància, Alt Millars, Alt Maestrat, Baix Maestrats, Els Ports i la Plana Alta els que són objecte dels projectes d’investigació que els estudiants de l’UJI desenvolupen amb l’objectiu de consolidar la població i estimular l’economia en l’àmbit rural.

La presidenta de la Mancomunitat de l’Alt Palància, Jessica Miravete, ha ressaltat l’objectiu de les beques de “incentivar el talent de l’estudiantat universitari de la comarca i, al mateix temps, generar coneixement que pot ser d’ajuda per al desenvolupament de les accions i projectes amb els quals les administracions públiques tractem de fomentar el desenvolupament rural i mitigar el despoblament”.

La vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l’UJI, Carmen Lázaro, per part seua, assegura que aquesta iniciativa “és un pas més per a ampliar la implicació de la comunitat universitària, tant de l’alumnat com del professorat, amb la societat i amb les seues necessitats, en aquest cas amb el medi rural, amb el qual l’UJI té un compromís ferm per part del Servei d’Activitats Socioculturals, en concret a través dels diferents programes que gestiona el Programa d’Extensió Universitària”.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, inclosa dins del programa Enclau-UJI, és contribuir a fer que l’estudiantat universitari fixe la seua mirada en la ruralitat a l’hora de plantejar la resolució de problemàtiques, l’anàlisi de situacions, o la proposició de projectes en els seus treballs. En aquest sentit, la comissió que ha avaluat les propostes presentades ha valorat els TFG que tenen com a repte principal millorar l’economia, generar ocupació i dissenyar projectes i iniciatives que ajuden a consolidar la població en l’àmbit rural.

Les beques que s’han concedit en el conjunt de les comarques castellonenques es troben dins del Programa d’Extensió Universitària i tenen una quantia de 300 euros cadascuna. L’alumnat que s’ha beneficiat de les ajudes és el que es troba matriculat en un TFG per a aquest curs 2022-2023. La Universitat ha obert la segona convocatòria de les beques Enclau-Rural que beneficiaran a altres 10 treballs de la convocatòria de setembre.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací