L’Ivace impulsa la mobilitat elèctrica amb ajudes als ajuntaments de fins al 80%

523

Actualitat Diària

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la convocatòria d’ajudes per a la instal·lació de punts de recàrrega d’ús públic per a vehicles elèctrics, dirigida als ajuntaments de la Comunitat, i dotada amb un pressupost de 850.000 euros.

Així doncs, la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de Ivace Energia, concedirà ajudes econòmiques de fins al 80% del cost del projecte. El termini per a presentar les iniciatives s’obrirà demà i finalitzarà el pròxim 23 de març.

Els projectes que poden presentar-se són de dos tipus; les estacions de recàrrega ràpida d’accés públic amb una potència elèctrica de 50kW (DC) i de 44 kW (AC) i les estacions d’accés públic de recàrrega semi ràpida (amb una potència elèctrica disponible superior als 20 kW en corrent continu o altern) .

Segons les estimacions de Ivace Energia, l’estalvi econòmic anual elèctric respecte a un vehicle que utilitza combustible convencional està entorn del 60%. Així doncs, amb 2,5 euros, un vehicle elèctric recorre 100 km, i si la recàrrega es realitza en horari nocturn es redueix a un euro. Recórrer aquesta mateixa distància amb gasoil suposa un cost econòmic de 5,5 euros aproximadament.

Més de 1.000 punts de recàrrega d’ús públic

La Comunitat Valenciana compta actualment amb un total de 1.020 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics d’ús públic, segons les últimes dades de Ivace Energia. Aquesta xifra suposa més del doble de l’objectiu marcat en el Pla de Mobilitat Elèctrica per a 2020.

D’aquests punts de recàrrega públics, un total de 182 són ràpids i els 838 restants són semi ràpids. Cal destacar que els punts de recàrrega ràpida triguen al voltant de 20 minutos a realitzar una recàrrega del 80% i els punts denominats semi ràpids, necessiten al voltant de 1,5 hores per a la recàrrega.

Quant a la seva distribució per províncies, a València existeixen 500 punts dels quals 397 són semi ràpids i 103 són ràpids. A la província Alacant se situen 406 punts; 338 semi ràpids i 68 ràpids. Finalment Castelló compta amb 114 punts dels quals 103 corresponen a punts de recàrrega semi ràpids i els 11 restants a punts ràpids.

Cal destacar que el transport és el major consumidor d’energia en la Comunitat Valenciana. Concentra el 40% de tota l’energia que es consumeix en el nostre territori, amb l’agreujant que, en la seva gran majoria utilitza com a font d’energia els derivats del petroli, causants de la majoria dels gasos contaminants.

Per això, es pretén facilitar la transició a un nou tipus de mobilitat més sostenible en la qual adquireixin protagonisme les formes de transport no dependents dels derivats del petroli.

Cal destacar que els punts de recàrrega ràpida triguen 20 minutos en una recàrrega del 80%, els punts denominats semir ápidos, necessiten al voltant de 1,5 hores per a la recàrrega.

Objectius del Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric

Aquestes ajudes s’emmarquen dins de les accions previstes en el Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric i Desplegament de la Infraestructura de Recàrrega elaborat per Ivace Energia.

El Pla estableix per a 2030 una quota de mercat del vehicle elèctric del 25% del total de vehicles venuts en el nostre territori. Al costat de l’objectiu d’implantació del vehicle elèctric, el Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric recull també els objectius en matèria de la infraestructura de desplegament de recàrrega.

Així es contempla aconseguir per a 2030 un total de 270 punts de recàrrega ràpida (30 minuts de temps necessari per a la recàrrega del 80%) i 2.100 punts de recàrrega semi rrápida (entre una i dues hores per a la recàrrega del 100%). La consecució d’aquests objectius porta associada una important disminució de les emissions d’efecte d’hivernacle, que el Pla situa en 622.000 tones de CO₂.

Quant als punts de càrrega semi ràpida previstos, s’instal·laran en els principals nuclis urbans distribuïts segons factors socioeconòmics, posant l’accent en els centres del sector terciari tractors de mobilitat, com a centres comercials, centres esportius, etc. i punts vertebradors.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací