Les universitats públiques valencianes implantaran l’eina UPV per al rastreig de contagis per Covid

704

Actualitat Diària

A partir de demà, 1 d’octubre, estarà en marxa a la Universitat Politècnica de València DeteCCovid, una eina informàtica que permet rastrejar els telèfons mòbils de forma totalment anonimizada i ajuda a detectar a les persones pròximes a un positiu de COVID-19. El sistema ha estat desenvolupat per l’Àrea de Sistemes d’Informació i Comunicacions (ASIC, el servei encarregat d’aplicar les noves tecnologies) i per investigadors de l’Institut VRAIN (Valencian Research Institute for Artificial Intelligence), tots dos de la UPV.

DeteCCovid s’implantarà en breu en les altres quatre universitats públiques valencianes, tal com va avançar la setmana passada la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital després d’una reunió amb els rectors.

No necessita instal·lar cap aplicació

Respecte a altres projectes similars d’alertes que existeixen actualment, DeteCCovid presenta un avantatge fonamental. I és que l’usuari no necessita instal·lar-se cap aplicació ni interactuar amb ella, ja que les dades s’obtenen directament de la xarxa wifi del campus.

En efecte, aquesta aposta tecnològica es basa en la informació de geoposicionamiento que es pot deduir de la infraestructura de la xarxa acadèmica de la UPV.

“Les antenes wifi detecten contínuament la presència dels membres de la comunitat universitària que estan connectats tant a UPVNET com Eduroam, ja siguin professors, alumnes o personal de l’administració i els serveis. La informació recollida s’emmagatzema durant 30 dies, de manera anònima, encriptada i totalment segura en els sistemes de la UPV. I, únicament quan es notifica un positiu, l’autoritat sanitària s’encarrega d’iniciar el protocol de traçabilitat i de localitzar als contactes pròxims”, ha explicat Vicente Botti, director de l’Institut VRAIN.
Les decisions, en mans de les autoritats sanitàries

Un detall important és que són les autoritats sanitàries les que, a partir de la classificació del risc de contagi (molt alt, alt, etc.) que ha realitzat l’eina en funció de l’a prop que les persones hagin estat i la durada del contacte, decideixen quins contactes són significatius. És a dir, la informació passa un garbellat a les mans de personal sanitari que és qui adopta les mesures preventives i assistencials necessàries.

El gerent de la UPV, Salvador Navarro, responsable de la càtedra d’Intel·ligència Artificial de la UPV que ha impulsat el projecte, insisteix en aquest punt. “La classificació d’un ciutadà com contagiat depèn única i exclusivament de l’autoritat sanitària, que és també la responsable de contactar, quan resulta adequat, amb les persones en risc de contagi i dur a terme els test o adoptar les estratègies de confinament apropiades per a elles”.

Com sempre en aquests casos, el sistema requereix del consentiment de l’usuari. La base de legitimació per al tractament de les dades és precisament el permís explicito que la persona atorga prèviament mitjançant un formulari publicat en la Intranet de la UPV. En aquest sentit, cal destacar que el projecte ha estat supervisat pel delegat de Protecció de Dades de la UPV i que compta amb totes les garanties.
DetecCovid, l’aposta tecnològica de la UPV per a frenar l’avanç del coronavirus

Enfront dels rastrejos manuals, lents i imprecisos, aquesta eina tecnològica aporta diferents elements a tenir en compte: seguretat, fiabilitat i transparència, la qual cosa pot resultar de gran utilitat en aquesta nova etapa de la pandèmia. En la pràctica, suposa automatitzar el treball dels rastrejadors, gràcies a la qual cosa es pot aconseguir fins i tot duplicar la capacitat inicial de detecció.

En el marc de la càtedra d’Intel·ligència Artificial

El projecte és una iniciativa realitzada sota el marc de la futura càtedra d’Intel·ligència Artificial de la UPV, que se signarà amb la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, en la qual han col·laborat diferents unitats de la Universitat Politècnica de València: els ja citats ASIC i Institut VRAIN, així com el Servei d’Infraestructures i el Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral de la UPV.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací