La UPV treballa per a resoldre nous reptes de la indústria de l’embalatge

582

Actualitat Diària

Diferents grups de recerca de la Universitat Politècnica de València (UPV) estan treballant per a resoldre reptes globals del sector valencià de l’embalatge. Es tracta d’una acció emmarcada en el projecte MATCHINGPACK que desenvolupa el Clúster d’Innovació en Envàs i Embalatge, l’objectiu del qual és connectar les necessitats de les empreses del sector amb les possibilitats d’I+D+i que ofereixen els agents d’innovació.
En el segon any d’aquest projecte, que compta amb el finançament de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana, s’han identificat els reptes tecnològics de les empreses i, a partir d’aquí, es treballarà en diferents solucions per a donar-los resposta.

D’una banda, el Clúster ha definit una sèrie de reptes públics comuns al sector lligats a la digitalització, materials i envasos intel·ligents. Per a això, ha comptat amb la col·laboració de les pròpies signatures del sector, així com de DCN (Desenvolupament Creatiu de Negoci), companyia experta en el desenvolupament de multinacionals espanyoles, especialitzada a fomentar les relacions entre empreses que persegueixen objectius de millora de la societat, seleccionar nous problemes a resoldre i aportar solucions globals.

En primer lloc, les empreses busquen solucions de smartización de l’embalatge, com per exemple com aplicar la Intel·ligència Artificial a l’envàs, així com desenvolupar tags o etiquetes intel·ligents molt econòmiques, per a monitorar els enviaments i permetre al client final conèixer historial de l’enviament, amb la possibilitat que es puguin recarregar en diferents punts de la cadena de valor.

La gestió dels residus d’envàs també és un dels desafiaments principals identificats, on destaca la necessitat de millorar els processos de separació dels materials composts com els multicapa, així com de trobar solucions de reciclatge químic per a separació d’aquests materials multicapa i altres aplicacions.
En el terreny dels materials, s’ha detectat un altre repte global, com és la millora de l’ús de cartó i foam de manera conjunta, amb la finalitat de facilitar el seu reciclatge.

Finalment, altres repte se centra en els envasos actius, on existeix la necessitat de la indústria de trobar solucions funcionals que siguin monocapa per a aconseguir millorar les propietats dels productes que els contenen.
Entre tots els reptes globals plantejats, es treballarà amb diferents universitats, en aquesta ocasió amb la UPV, per a trobar les diferents solucions.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací