La Universitat Jaume I de Castelló ha publicat una nova edició de la baralla didàctica sobre Àfrica

723

Actualitat Diària

La Universitat Jaume I de Castelló ha publicat una nova edició de la baralla didàctica sobre Àfrica elaborada pel Grup d’Investigació Didàctica de la Imatge i del Patrimoni (DIMPA) de l’Àrea de Didàctica de les Ciències Socials del Departament d’Educació de l’UJI. El treball havia sigut patrocinat dins de la convocatòria d’ajudes a projectes d’investigació i formació de l’Observatori Permanent de la Immigració (OPI-UJI) i l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS), en concret, del programa «Migració i interculturalitat».

Els personatges són d'àmbits diversos i de totes les grans regions africanes.

Els personatges són d’àmbits diversos i de totes les grans regions africanes.

El personal docent i investigador del grup de Didàctica de la Imatge i el Patrimoni (DIMPA) Enric Ramiro i Sara Prades han sigut els autors d’aquest projecte, que està format per 52 cartes dedicades a personatges rellevants de totes les èpoques al continent africà, a més de material complementari com ara un quadernet amb 50 trucs de matemàgia.

L’objectiu és donar a conèixer un continent «amb el qual compartim una mar i una cultura, com es constata en la gastronomia, els costums, les cançons populars, els balls, etc.». «Volíem mostrar una Àfrica on no tot són guerres, fam i misèries; on hi ha homes i dones importants en tots els camps, que té més de sis mil·lennis d’història desconeguda, mal interpretada, tergiversada i invisible», afegeix.

Llarg recorregut de la història de l’Àfrica

Els personatges són d’àmbits diversos i de totes les grans regions africanes d’ençà IV mil·lenni a. C. Hi ha dos pals de la baralla d’homes i dos de dones que permeten fer un recorregut al llarg de la història de l’Àfrica. Es destaquen personatges tan antics com ara Nefertiti, reina de Núbia o, de vigent actualitat com ara Samuel Eto’o, exjugador de futbol d’equips tan importants com el FC Barcelona. I s’ha intentat una distribució entre totes les èpoques, professions i zones africanes, prioritzant el criteri de rellevància.

La iniciativa d’elaborar aquesta baralla sobre Àfrica va sorgir fa més de sis anys davant la constatació, juntament amb diverses ONG, de la mancança de materials didàctics sobre aquest continent. Aquest material va dirigit al públic en general, a fi de promoure el coneixement sobre Àfrica a través de personatges, i s’hi pot jugar com una baralla de cartes francesa, de pòquer, amb totes les variants possibles. A més, pròximament s’ha publicat un quadernet amb mig centenar de trucs de màgia automàtics basats en les matemàtiques.

Ara és responsabilitat de totes i tots, utilitzar un recurs com a aquest i fer la difusió d’un material que trenca els tòpics i estereotips d’un continent immens i tan a prop, amb el qual tenim poc de contacte. De fet l’OCDS està realitzant un gran esforç al distribuir les baralles de forma gratuïta i per correu a totes aquelles persones i entitats interessades que les vagen a fer servir, per  a la qual cosa podeu posar-se en contacte a través de ocds@uji.es o als telèfons 964 729 i 964729390.

Diferents col.laboradors

En l’elaboració d’aquesta baralla han col·laborat Mbuyi Kabunda Badi, professor i membre de l’Institut Internacional de Drets Humans d’Estrasburg i del Grup d’Estudis Africans; Estefanía Calcines Pérez, cap de l’Àrea de Mediateca i Web de Casa África de las Palmas de Gran Canaria; M. Paz Ramos Martín, tècnica de projectes; Lara Ripoll Sánchez, periodista i cooperant internacional especialitzada en Àfrica, i Daniel Zerbo, enginyer agrícola i membre de l’ONG ACCEM.

El grup DIMPA proposa una visió renovadora del patrimoni i de la seua imatge. De fet, els seus productes tenen com a marca la seua creativitat amb visions molt innovadores, gràcies a la confluència de les diferents sensibilitats dels seus integrants i l’aportació entusiasta de molts col·laboradors que enriqueixen totes les seues propostes.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací