La Unió valora com a “positives” per al cultiu les plutges però lamenta els danys a les infraestructures agràries

556

Actualitat Diària

La Unió de Llauradors assenya que les pluges dels últims dies són en general positives per als cultius de les comarques de Castelló, tot i que s’observen danys en infraestructures agràries com ara camins, marges o sistemes de reg, entre altres, com a conseqüència de l’aigua.

En algunes zones de la província han caigut entre 350-450 litres des del començament de l’any i en els dos últims dies sobre 150-200 litres.

Els danys més importants se centren en les infraestructures agràries com camins que hauran de refer-se i altres com marges, sistemes de reg arrossegats i rambles i rius moguts pels efectes de les pluges.

En els cítrics pot haver problemes si continua la humitat durant diversos dies seguits per l’aparició de fongs, però sembla que arriba un anticicló de cara al cap de setmana i les temperatures pujaran. A més la campanya es troba ja en la recta final i per tant queda poca collita als arbres, amb la qual cosa es minimitza la preocupació.

Un altre cultiu que podria patir problemes en el futur és el de les hortalisses, sobretot carxofes i ensiams, ja que portem molts dies plovent i als inconvenients de no poder collir se li sumen la possible aparició de fongs en ser cultius més sensibles a l’humitat.

Per als cultius de secà les pluges són molt beneficioses, llevat d’algun camp d’ametlers que estiga molt inundat, i també per a la ramaderia amb el que suposa per a une regeneració de les pastures.

Fepac avisa que poden provacar problemes de fongs i asfíxia radicular

 La Federació Provincial d’Agricultors i Ramaders de Castelló, FEPAC-ASAJA Castelló, es troba immersa en les labors d’avaluació dels efectes que estan tenint les pluges torrencials registrades aquests dies en el camp i la ramaderia castellonenques. A les comarques de la Plana Alta, Alcalaten i Baix Maestrat, pràcticament en tot el territori, s’han superat amb escreix els 100 l/m² i, en algun cas puntual, s’han arribat a depassar els 200 l/m², com, per exemple, a Borriol amb 266 l/m², la Pobla Tornesa amb 241 l/m², a Xodos 206 l/m² o Vistabella amb 200 l/m².

El president de FEPAC-ASAJA Castelló, José Vicente Guinot, assegura que “aquestes pluges torrencials no permeten pràcticament una recàrrega en els aqüífers, anant-se tota a les zones més baixes on provoquen inundacions persistents en els cultius. I cal tenir en compte que si aquestes inundacions romanen en els camps durant diversos dies poden provocar problemes importants d’asfíxia radicular i problemes de fongs”.

Quant als cítrics, Guinot ha assegurat que “estant ara en un moment important en la recol·lecció de taronja, com per exemple varietats com la Lane Batega, Powel o les Valències, aquesta pluja pot provocar, si la humitat és persistent, problemes de pudriciones en la fruita, a més del conseqüent retard que es produirà en la recol·lecció fins que s’assequin les finques i es pugui entrar en aquestes”.

Quant als cultius de secà, tota pluja és beneficiosa per a l’esdevenir de la collita i, mancant valoracions més concretes i a espera de poder acudir a les explotacions, sembla haver estat beneficiosa, igual que ajudarà la regeneració de pastures que contribuirà a reduir costos en alimentació en la ramaderia extensiva de l’interior de la província.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací