La Comunitat compta amb el primer centre demostrador del país especialitzat en dades per a la Indústria 4.0

624

Actualitat Diària

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assenyalat com a “clar exemple de col·laboració públic-privada i de com aquesta arriba a les empreses” el primer centre demostrador del país especialitzat en dades per a la Indústria 4.0, inaugurat i desenvolupat per l’Institut Tecnològic de la Informàtica (ITI), amb una ajuda del Ivace de més de 480.000 euros.

Acompanyat per la directora general del Ivace, Júlia Company, el conseller ha assegurat que “aquest demostrador és el resultat i l’evolució de les capacitats i el potencial d’I+D+i desenvolupat per ITI amb el finançament del Ivace”.

‘The Data Room by Iti’ està dissenyat perquè les empreses puguin entendre de manera pràctica i visual tots els avantatges de la digitalització.

Eurostat, l’Oficina Estadística de la Unió Europea, situa a Espanya en el lloc 22 (de 28 possibles) en empreses amb alt nivell d’intensitat digital. La crisi sanitària, no obstant això, ha impulsat aquesta acceleració en empreses de totes les grandàries, potenciat per l’augment en la demanda de serveis ‘online’.

En paraules de la directora gerent del centre tecnològic especialitzat en ITI, Laura Olcina, és precisament “el moment adequat per a millorar aquest rànquing i fer costat a les empreses i especialment a les pimes a l’hora d’endinsar-se en el procés de digitalització”.

Amb aquest objectiu, s’ha impulsat ‘The Data Room By ITI’ “per a aconseguir una indústria connectada, intel·ligent i més competitiva gràcies a la correcta gestió i explotació de la dada”, ha comentat el director científic de ITI, José Bernabéu.

Per a la directora general del Ivace, Júlia Company, les recerques dels centres tecnològics “són fonamentals sobretot en el context de crisi sanitària que estem vivint; un crisi que passarà però que ens deixarà un món empresarial completament diferent on la digitalització serà el comú denominador”

Aquest demostrador Indústria 4.0 del ITI part de la “dada” i, a partir de tecnologies com la intel·ligència artificial, el big data, el bessó digital, el ‘cloud omputing’ i la Internet de les coses, aquestes dades es converteixen en informació de valor que ajuden les empreses a prendre decisions.

Com a principals beneficis de l’ús i implantació d’aquestes tecnologies, es troben l’increment de la producció, la reducció de costos, la personalització de productes, l’obtenció de cicles de producció més curts i flexibles i el respecte al medi ambient.

“En definitiva, en aquest centre demostrador les empreses poden experimentar el potencial de les TIC, veure de quina manera es comporten les dades en el seu procés industrial, analitzar-los i actuar sobre ells per a aconseguir una fabricació avançada, àgil i eficient”, ha conclòs Laura Olcina.

En la inauguració també han estat presents el president de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit), Fernando Saludes, així com el vicepresident de ITI i president del grup empresarial Alfatec, José Manuel Alcayna, entre altres.

Fent visible l’invisible

‘The Data Room by ITI’ és el primer centre demostrador multisectorial especialitzat en la dada per a la Indústria 4.0. En ell es poden dur a terme proves adaptades al procés de cada empresa perquè puguin conèixer, de primera mà i en un entorn realista, solucions capdavanteres per a resoldre els principals reptes per a la digitalització del seu negoci.

Per exemple, amb l’ús de controladors industrials (PLC’s), sensors que s’incorporen a les màquines, es poden obtenir dades com el nombre de peces/hora fabricades o l’inici i la parada de les màquines. Es tracta d’un sistema de control i monitoratge (MES) interpreta aquestes dades per a controlar el propi procés productiu de manera remota, automàtica i en temps real.

La introducció de noves solucions basades en la Internet de les Coses (IoT) i xarxes de sensors sense fils (WSN) per a aquesta tasca, permet augmentar el nombre de punts sensorizados per a la hiperdigitalización de la planta de producció a un cost reduït.

El centre demostrador de ITI disposa d’un prototip capaç de treballar amb totes les dades sensorizados en directe, gràcies a la combinació de tècniques de ‘Machine Learning’ i tecnologies ‘Big Data Analytics’.

Tot això permet també crear rèpliques virtuals del procés de producció de cada empresa, conegudes com a ‘bessons digitals’, amb l’objectiu de monitorar-lo en temps real, analitzar la seva reacció davant determinades situacions i millorar el seu rendiment i eficàcia, experimentant els canvis sense interrompre el procés de producció real.

Sistema d’Inspecció industrial en 3D

Un altre dels sistemes nous amb el qual les empreses poden experimentar en aquest nou laboratori és ZeroGravity3D™, un sistema d’inspecció industrial patentat per ITI, basat en tecnologies de visió artificial 3D en 360è, i integrat en la línia de producció.

Aquesta tecnologia permet realitzar un control de qualitat de manera automàtica, en temps real, en línia i per al 100% de la producció. El sistema reconstrueix cadascuna de les peces en 3D i les inspecciona mentre es troben en caiguda, sense que hi hagi contacte, manipulació ni parts que no siguin visibles.

Finalment, altres tecnologies que s’incorporen en ‘The Data Room by ITI recreen un magatzem amb realitat virtual (VR) per a experimentar i prendre decisions, un sistema que planifica i programa l’inventari, les compres i la producció i una solució per a optimitzar les rutes de repartiment.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací