La Càtedra FACSA de l’UJI explica a l’alumnat de secundària les característiques hidrogràfiques de la província de Castelló

757

Actualitat Diària

La Càtedra Facsa d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua ha visitat durant el mes de desembre diversos instituts de la província de Castelló per a donar a conèixer les característiques hidrogràfiques de la província a l’estudiantat de secundària.  Les xerrades han sigut realitzades per Aina Macias i Rosario Arnau, dues joves investigadores de la Universitat Jaume I, doctorandes i membres de la Càtedra. Els instituts visitats han sigut l’IES Caminàs, l’IES Penyagolosa i l’IES Ribalta, a Castelló; i l’IES Vila-Roja a Almassora.

Amb aquestes conferències, a més de mostrar la realitat de l’aigua a la província, es pretén apropar a l’alumnat d’ESO i Batxiller les àrees STEM (sigles en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i atraure’ls cap a la formació en ciències.

Durant aquestes xerrades es va parlar de com el cicle natural i les activitats de l’home intervenen en el cicle integral de l’aigua, i es va explicar com arriba l’aigua a les aixetes i què passa amb ella una vegada usada. A Espanya, igual que en la majoria del món, l’aigua s’obté de rius, llacs i embassaments. No obstant això, tal i com afirma Aina Macias, «la província de Castelló és una excepció. L’aigua de les nostres cases prové dels aqüífers del subsòl i per això és tan important cuidar-los». Els aqüífers són sistemes en equilibri molt fràgils i qualsevol acció humana pot causar fenòmens com la sobreexplotació o contaminació de les aigües. Per aquesta raó cal conèixer-los bé i controlar la seua evolució per a evitar perjudicar aquest sistema del qual depèn tota l’aigua. A més, a la provincia de Castelló, aquests aqüífers es recarreguen fonamentalment d’altres aqüífers contigus ja que el percentatge per infiltració de la pluja a penes arriba al 12%. L’aqüífer més important de la província és l’Aqüífer de la Plana perquè és el que proveeix a un major número de població. En concret, a Castelló són 19 pous els que extrauen l’aigua d’aquest aqüífer per a la ciutat, situats en la seua gran majoria en el límit del terme municipal amb Borriol.

El final de les conferències es va centrar en l’ús urbà de l’aigua i la quantitat consumida per les persones. Segons Rosario Arnau «a Espanya el consum mitjà d’aigua per persona és de 136 litres al dia, quantitat que s’acosta a la ideal establida per l’OMS (100-120 litres). A la Comunitat Valenciana, aquest consum augmenta una mica arribant a 163 litres. Per tant, encara podem augmentar els esforços per a ser més eficients».

Finalment, es va presentar la campanya «Tria l´aixeta» que es durà a terme l’any vinent a la Universitat Jaume I. Aquesta campanya promou l’ús de l’aigua de l’aixeta ja que és totalment saludable i ofereix avantatges econòmics i mediambientals.

Aquestes xerrades, englobades en les activitats de formació de la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de l’UJI, són les primeres del cicle de conferències per als centres de secundària que s’han preparat per a aquest curs acadèmic i que pretenen donar a conèixer com funciona el cicle integral de l’aigua a la província de Castelló.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací