La Càtedra BP de l’UJI explica en un seminari la normativa associada a l’activitat industrial

644

Actualitat Diària

El seminari «Tramitació de l’Autorització Ambiental Integrada. Exemple d’aplicació en la indústria ceràmica», organitzat per la Càtedra BP de Medi Ambient Industrial de l’UJI i OFITEC (Projecte d’innovació docent per a fomentar la interacció universitat-societat), ha enumerat algunes de les característiques i requisits per a la tramitació d’aquest procediment d’autorització prèvia, necessari per a desenvolupar certes activitats industrials amb el menor impacte possible sobre el medi ambient i les persones.

Prenent com a exemple pràctic el procés de producció de la indústria ceràmica, el director general d’IAG Ingenieros, José Luis Quintela, ha repassat el procediment de tramitació de l’Autorització Ambiental Integrada (AAI) davant els prop de 40 assistents a l’esdeveniment.

L’AAI és un instrument ambiental que, pel seu caràcter integrador, recull en un únic document autoritzacions que anteriorment a la Llei 16/2002 de Prevenció i Control Integrats de la Contaminació (o IPPC) se sol·licitaven per separat, amb l’objectiu de simplificar així la seua gestió i evitar la transmissió de la contaminació entre diferents mitjans (aigua, sòl i aire).

Estan sotmeses a aquesta autorització prèvia totes les instal·lacions que desenvolupen alguna activitat de les incloses en l’Annex I del Reial decret 1/2016, reglament que va permetre articular la Directiva Europea sobre Emissions Industrials 2010/75/UE i que integra la llei IPPC. Entre les activitats incloses en aquest annex es troben les instal·lacions de combustió, les indústries ceràmiques, químiques o tèxtils, o les de tractament d’aigües i gestió de residus.

Totes les activitats que requerisquen una Autorització Ambiental Integrada han de complir uns Valors Límits d’Emissió (VLE) de contaminants, a més d’incorporar les Millors Tècniques Disponibles (MTD) per a dur a terme aquesta activitat amb un impacte mínim sobre el medi ambient.

Aquesta activitat s’engloba dins de la proposta d’activitats de la Càtedra BP de l’UJI per a 2020, presentades recentment durant la reunió de la Comissió Mixta de Seguiment i emmarcada també en un programa d’innovació docent de relació universitat-societat (OFITEC), en el qual expecialistas externs a la universitat imparteixen seminaris a l’alumnat del Grau en Enginyeria Química.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací