La justícia obliga a Vila-real a pagar en deu dies 856.000 euros per terrenys al CTE i amenaça al patrimoni de Benlloch 

985

José Benlloch, detalla l’auto judicial, que obligarà a sol·licitar un préstec per a fer front a la valoració municipal del sòl i aclareix que és impossible complir els terminis. El Jurat d’Expropiació xifra el solar en 1,3 milions, quantitat recorreguda pel consistori, i el propietari demanava inicialment 2,8 milions

Actualitat Diària/S.N.

Vila-real rep un nou colp judicial i abans fins i tot de constituir formalment tota l’estructura del nou consistori. En els últims dies l’Ajuntament de Vila-real haurà de fer front al pagament de 856.727 euros “derivats de la gestió urbanística del PP” i en aquest cas es tracta de part dels terrenys del Centre de Tecnificació Esportiva, una instal·lació que va costar més de 28 milions d’euros, que va ocupar el lloc destinat per al quart institut, i que hui dia està infrautilitzada, a pesar dels esforços municipals per diversificar els seus usos.

Aquesta quantia és valoració del govern municipal en l’expedient d’expropiació d’uns terrenys de 5.500 metres quadrats annexos al CTE pels quals el propietari reclama 2.782.025 euros i xifrats pel Jurat d’Expropiació en 1.366.451 euros. L’alcalde, José Benlloch, ha donat a conéixer la resolució judicial, rebuda divendres passat, que obliga el consistori a fer front al pagament immediat de la quantitat fora de discussió –els 856.000 euros de valoració municipal-, que podria derivar fins i tot en responsabilitats personals sobre l’alcalde de no abonar-se.

Un únic terreny, dos processos judicials

Benlloch lamenta que “encara no estan formalment constituïts amb la nova corporació i ja hem rebut una nova maçada judicial per l’herència urbanística del PP, que ve a sumar-se als 25 milions que hem pagat ja, en dades de l’auditoria, o els més de tres milions d’euros anuals que paguem pel préstec de 20 milions subscrit pels populars”.

Aquest nou “colp” es refereix a uns terrenys particulars de 5.556 metres que es van ocupar en el seu moment, passant-los d’industrial a esportiu, per a poder construir el CTE i tancar el recinte. Un “monstre” de 28 milions d’euros que va nàixer amb greus problemes, com la falta d’accessos i serveis com l’elèctric, l’absència d’una pla de viabilitat o la construcció de l’edifici en el solar delimitat fins aleshores per al futur quart institut de la ciutat. A aquests problemes, s’afegeix la requalificació i ocupació de sòl que ha donat lloc a aquesta nova resolució judicial.
“A aquest propietari no se li va pagar res i se li va impossibilitar el desenvolupament industrial dels seus terrenys”, recorda l’alcalde, qui incideix que “en cap cas es qüestiona el dret d’aquest propietari a cobrar; el que està en discussió és la quantitat, ja que com hem insistit en moltes ocasions, la situació d’aquell moment no és l’actual i els presu tampoc són els mateixos”. “Malgrat els intents d’arribar a un acord amb aquest propietari, finalment ens va portar al jutjat per a defensar els seus drets”, explica. Enfront de la reclamació inicial de 2,8 milions i la valoració municipal de 856.000 euros, el Jurat d’Expropiació, que representa a l’Estat i que és el pas previ a la via judicial ha estimat la parcel·la en 1,3 milions, quantitat que el consistori ha recorregut. No obstant això, detalla Benlloch, el propietari ha acudit també a la via contenciós-administrativa, que ha dictat auto en el qual obliga el consistori a abonar de manera immediata la quantitat que no està sota discussió, malgrat els recursos municipals.

Benlloch aclareix que és impossible complir els terminis

Per a poder fer front a aquesta nova “maçada”, que podria derivar fins i tot en responsabilitat personal sobre el patrimoni del propi alcalde, serà necessari sol·licitar un préstec. “Afortunadament, hem rebaixat l’endeutament fins al 60% i podem fer-ho, encara que hauríem preferit poder incorporar aquest pagament al pròxim pressupost”, assenyala Benlloch, qui adverteix que, en tot cas, l’abonament d’aquesta quantitat en els 10 dies que estableix el jutge és “materialment impossible” a causa dels terminis administratius per a la sol·licitud d’un préstec que arribaria fins als tres mesos entre l’informe d’Intervenció dient que no incomplim la Llei d’Estabilitat Pressupostària, l’aprovació al ple, el període d’informació pública,i l’adjudicació i”. Així mateix, l’alcalde assegura que s’està treballant en un document dirigit al Jutjat Contenciós Administratiu que explique “la situació tan sensible que arrossega l’Ajuntament de Vila-real, a mitjan exercici, amb el pressupost distribuït en molt poques inversions i sobretot despesa corrent i serveis essencials, aleshores el pagament immediat és inviable i posaria en perill l’estabilitat, per tant, esperem que ens entenguen i respecten els terminis del procés”. Cal destacar que davant l’incompliment dels deu dies la sentència el patrimoni personal de l’alcalde podria sofrir una multa de 300 euros al mes.
“La primera gestió que haurem de fer la nova corporació serà justament sol·licitar un nou préstec per a fer front als empastres del Partit Popular. Lamentablement, temem que no serà l’única “maçada” a la qual haurem de fer front aquest estiu”, lamenta l’alcalde.
Altres sentències que estan al caure
Segons el primer edil, aviat s’espera l’arribada de la sentència ferma de la part que queda del Jardí del Botànic Calduch, en mans del Tribunal Constitucional, i d’un dels propietaris del sòl del José Soriano, el qual no va voler arribar a acords com altres afectats. “En total deuríem reservar en els comptes de 2020 per a fer front als dos casos, entre dos i tres milions d’euros i en el cas del parc, com a última eixida estudiem la possible expropiació, és a dir, l’inici de l’expedient de nou”. “L´únic que espere és que els actuals dirigents populars i amb els canvis haguts, recapaciten i s’adonen que Vila-real té un problema urbanístic greu i ens ajuden a solucionar-lo amb el suport de la resta de grups. Hui dia, l’única solució és la modificació puntual del PGOU que està en Conselleria de Medi Ambient, aleshores esperem que aviat hi haja notícies”, conclou.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací