Existeix una creixent demanda d’aquest material com a components de motors de propulsió
Actualitat Diària
L’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE) investiga per a incorporar ceràmiques avançades en motors de propulsió a través de PROPULCER, projecte que s’està duent a terme gràcies al suport de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) a través d’una Línia Nominativa de suport a centres. I és que, en l’actualitat existeix una creixent demanda de ceràmiques avançades com a components de motors de propulsió per a la indústria aeroespacial o aeronàutica entre altres, que han de treballar a elevades temperatures i on la refrigeració no sempre és possible. A més, aquests materials han de posseir una elevada resistència a la degradació en les atmosferes de treball, igual que una alta resistència mecànica.
Com s’ha esmentat, la demanda d’aquests materials ceràmics avançats a nivell regional va en augment. L’Aeroport de Castelló, per exemple, ha destinat una part de la seua superfície a la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC). La ZAC abasta una superfície de 208 hectàrees i està previst que incloga a empreses relacionades amb l’aeronàutica i la logística. I ocorre que no existeix actualment cap empresa fabricadora regional d’aquesta mena de tecnologia que puga cobrir les seues necessitats. A causa de la complexitat que presenten aquestes ceràmiques avançades, el seu know-how és molt diferent del dels materials ceràmics argilencs, de manera que l’estudi d’aquests materials ceràmics especials ha d’iniciar-se des de la base per a anar augmentant la seua complexitat, proposant, a més, amb el seu desenvolupament i implantació, una via alternativa de diversificació del sector ceràmic tradicional.
PROPULCER, en el marc del compromís de ITC-AICE d’implantació dels ODS de l’ONU està alineat amb el ODS 9: Indústria, Innovació i Infraestructura i el 12: Producció i Consum Responsables.