L’Institut de Tecnologia Ceràmica està treballant per a integrar les làmines ceràmiques en la bioconstrucció
Actualitat Diària
L’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE), a través del projecte BIOCONCER, està treballant per a integrar les làmines ceràmiques en la bioconstrucció.
Gràcies al suport de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) de la GVA, a través de la Línia Nominativa de suport a centres, l’institut investiga a desenvolupar sistemes de làmina ceràmica per a la construcció combinats amb materials naturals i respectuosos amb el medi ambient.
Amb BIOCONCER es pretén integrar les rajoles ceràmiques en el corrent actual de construcció sostenible basada en edificacions saludables, eficients energèticament i amb materials tradicionals naturals o poc processaments, que causen menor impacte ambiental i orientats a la construcció industrialitzada, partint dels postulats de la bioconstrucció, que més que una tendència és una necessitat imperiosa tenint en compte la situació d’emergència climàtica i els vaivens geopolítics quant a energia, subministraments, etc., per la qual cosa s’imposa com un valor ja no afegit, sinó imprescindible.
Fonts de ITC-AICE afirmen que: “Ja no és només el material que utilitzaràs i on l’instal·laràs. Ara es fa ja ineludible que abans es considere el seu origen, l’energia i recursos naturals utilitzats per a la seua manufactura, la petjada de carboni que deixa, que tinga una llarga vida útil, que entre els seus components no hi haja cap substància nociva per a les persones o contaminant per a l’ambient, és a dir, hi ha infinitat de factors que és necessari contemplar i desenvolupar perquè, més enllà del que marca la legislació, es tracta d’una necessitat peremptòria per a les persones i el planeta. Des de l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE) sempre hem integrat aquests valors, i pretenem portar aquest coneixement i resultats a les empreses perquè també els integren.”
El material ceràmic, per la seua naturalesa, ja és utilitzat com una solució constructiva de gran solvència pel seu elevat rang de propietats. Des de l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE) es treballa en diversos projectes d’investigació orientats cap a la seua sostenibilitat, evitant al màxim en la seua fabricació el consum de recursos naturals, energia i generació d’emissions i optimitzant la seua vida útil amb la millora de les seues prestacions tècniques i estètiques durant el temps. En el cas de BIOCONCER es busca introduir sistemes ceràmics, principalment amb làmina, que encaixen en els principis de bioconstrucció d’edificis amb materials poc transformats o amb el mínim impacte durant la seua transformació, que no afecten negativament el clima interior i que ajuden a regular-lo, que milloren el confort tèrmic i acústic, tinguen llarga vida útil sense perdre propietats i que siguen reciclables.
BIOCONCER és un projecte alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, concretament: ODS 3: Salut i Benestar, 9: Indústria, Innovació i Infraestructures, 11: Ciutats i Comunitats Sostenibles, 12. Producció i Consum Responsables, i 13: Acció pel Clima.