Iberdrola i Nel apostenper a convertir Espanya en un referent tecnològic de l’hidrogen verd

457

Actualitat Diària

Iberdrola i el fabricant líder de electrolizadores en el món Nel, a través de la seva filial Nel Hydrogen Electrolyser, sumen capacitats per a convertir a Espanya en referent tecnològic i industrial de l’hidrogen verd. Les companyies han signat un acord per a desenvolupar electrolizadores de gran grandària i promoure la cadena de valor d’aquesta tecnologia al nostre país.

L’empresa noruega Nel és el major fabricant de electrolizadores del món amb operacions comercials en més de 80 països. Es tracta d’una companyia global dedicada a l’hidrogen, que ofereix solucions òptimes per a produir, emmagatzemar i distribuir hidrogen a partir d’energia renovable. Les seves arrels es remunten a 1927 i les seves solucions d’hidrogen cobreixen tota la cadena de valor, des de les tecnologies de producció d’hidrogen fins a les estacions de proveïment d’hidrogen. Les seves accions cotitzen a l’Oslo Estoc Exchange

Addicionalment, i per a materialitzar el projecte, Iberdrola al costat de l’empresa basca Ingeteam han constituït la companyia Iberlyzer, amb l’objectiu de convertir-se en el primer fabricant de electrolizadores a gran escala al nostre país.

Aquesta companyia començarà la seva operació l’any vinent, amb la finalitat de subministrar més de 200 MW de electrolizadores en 2023. Aquesta producció -que representa més del 50% dels objectius de la capacitat instal·lada de electrolizadores a Espanya en aquesta data- anirà destinada al segon projecte de l’aliança Iberdrola i Fertiberia, que produirà hidrogen verd per a la planta de Palos de la Frontera, a Huelva.

El Grup Ingeteam, proveïdor habitual d’Iberdrola tant nacional com internacionalment, està especialitzat en la conversió d’energia elèctrica, amb operacions a tot el món i compta amb establiment permanent en 24 països, emprant més de 4.000 persones.

El projecte industrial de Iberlyzer suposarà una inversió pròxima als 100 milions d’euros i generarà ocupació qualificada directa per a 150 persones.

“La iniciativa permetrà accelerar la producció d’hidrogen verd a Espanya, creant una nova indústria amb alt potencial de creixement, com és la fabricació de electrolizadores. Continuem avançant en el nostre pla amb el qual volem situar a Espanya i a Europa a l’avantguarda mundial en aquesta tecnologia, amb la qual es reduirà la dependència energètica i el consum de combustibles fòssils i impulsarà la revitalització econòmica i social del país”, explica Ignacio Galán, president d’Iberdrola.

“És una gran oportunitat per a nosaltres treballar estretament amb Iberdrola en projectes de electrolizadores a gran escala. Iberdrola va contribuir amb èxit en el passat al desenvolupament de la indústria eòlica i ara l’està fent amb l’hidrogen. Aconseguir visibilitat de volums importants de compra i treballar junts en el desenvolupament de la cadena de valor en grans projectes contribuirà enormement a la reducció de costos d’aquesta tecnologia”, apunta Jon André Løkke, CEO de Nel.

“Estem orgullosos de participar al costat d’Iberdrola en aquest nou i il·lusionant projecte. Des del nostre inicis hem treballat amb ells en el camp de les energies renovables; primer en eòlica, després en solar fotovoltaica i, des d’avui, mitjançant la creació de Iberlyzer, ens situem al capdavant del desenvolupament de la indústria de l’hidrogen verd”, indica Adolfo Rebollo, CEO de Ingeteam.

Iberdrola, líder tecnològic i industrial en el sector de l’hidrogen verd

Recentment, Iberdrola i Fertiberia han presentat una aliança que contemplaria el desenvolupament de 800 MW d’hidrogen verd en quatre fases, en les plantes de Fertiberia de Puertollano (Ciudad Real) i Palos de la Frontera (Huelva), fins a 2027. La iniciativa representa una inversió de 1.800 milions d’euros en els pròxims set anys i podria fer del nostre país un líder industrial en el sector de l’hidrogen verd i el primer amb el 100% de producció d’amoníac per a fertilitzants completament verd.

La capacitat de producció d’hidrogen verd d’aquest pla equivaldria al 20% de l’objectiu nacional -que preveu la instal·lació de 4GW a 2030- i aconseguiria que el 25% de l’hidrogen actualment consumit a Espanya no generés emissions de CO₂. Amb aquests projectes, es contribuiria al desenvolupament de la cadena de valor, creant gairebé 4.000 ocupacions qualificades -2.000 d’ells ja en 2023-, a través de 500 proveïdors locals.

El projecte és fruit de la col·laboració privada i pública, neix amb la mateixa ambició que ha mostrat el Govern en el seu Full de ruta de l’hidrogen renovable i respon als criteris establerts pel Fons Europeu de Recuperació, el suport de la qual serà essencial per a l’execució de les tres últimes fases del projecte.

El major complex d’hidrogen per a ús industrial d’Europa

Aquesta iniciativa d’innovació ha arrencat amb la posada en marxa del major complex d’hidrogen verd per a ús industrial d’Europa, que estarà operatiu en tot just un any a Puertollano (Ciudad Real), després d’una inversió de 150 milions d’euros. El projecte estarà integrat per una planta solar fotovoltaica de 100 MW, un sistema de bateries d’ió-liti amb una capacitat d’emmagatzematge de 20 MWh i un dels majors sistemes de producció d’hidrogen mitjançant electrolisis (20 MW). El seu desenvolupament i construcció generarà 700 llocs de treball i, una vegada operatiu, evitarà l’emissió de 39.000 tCO2/any.

Per a aquest projecte, Iberdrola ha seleccionat com a proveïdor preferent per a la construcció del sistema de producció d’hidrogen mitjançant electrolisis a Nel Hydrogen Electrolyser, una divisió de Nel ANSA.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací