La Generalitat inverteix 2,4 milions d’euros en 431 places concertades per a persones majors a Castelló

615

El concert social ha sigut una aposta del Consell, que des de la passada legislatura ja va voler atendre una demanda històrica del tercer sector

Actualitat Diària

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha destinat durant el primer semestre de 2020 un total de 12,7 milions d’euros per a sufragar el cost de 2.087 places concertades en centres d’atenció diürna i residències per a persones majors en situació de dependència.

El concert social ha sigut una aposta del Consell, que va voler, ja en la passada legislatura, atendre una demanda històrica del tercer sector que volia passar de la subvenció al concert, aconseguint així una major estabilitat i una millor qualitat del sistema, i en la qual s’ha treballat, en aquest cas, des de la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema i la de Persones Majors.

Aquest canvi en la fórmula de gestió ha permés també millorar els models residencials d’aquells àmbits en els quals s’ha implantat, centrant l’atenció en la persona i caminant cap a centres que se semblen el més possible a una llar, fomentant l’autonomia personal i millorant les ràtios d’atenció.

Nou model

Les places concertades apliquen el nou model d’atenció residencial pactat amb el sector, i que té en compte la nova realitat del sector residencial, al qual les persones cada vegada entren a una edat més tardana, la qual cosa implica una deterioració neurodegenerativa major.

Per a atendre aquestes noves circumstàncies, en els mòduls on s’atenguen les persones amb malalties neurodegeneratives s’adopten mesures com delimitar el nombre màxim de places per unitat a 12, així com la reducció al màxim de les contencions físiques i químiques que solament s’apliquen per indicació del servei mèdic responsable, i com a últim recurs en situacions de risc.

Així mateix, totes les habitacions han de disposar de les instal·lacions necessàries per a l’ús hospitalari i comptar també amb llits articulats, tren elevador, barreres de protecció i matalassos viscoelàstics. El model també contempla que existisquen habitacions per a persones que es troben en estat terminal, on es garantisca la intimitat i on els seus familiars puguen estar solos amb ells per a acompanyar-los en els seus últims moments de vida.

El nou model també contempla que els centres se semblen el màxim possible a una llar, amb unitats residencials més reduïdes i permetent que les persones puguen portar-se mobles i altres estris dels seus domicilis per a decorar-se la seua habitació, de manera que se senta com a casa.

Les persones residents també han de comptar amb un professional de referència, que s’encarregue de donar suport personalitzat a cada usuari en el dia a dia, des d’un acompanyament continuat i que és el principal referent tant per a la persona major com per a la seua família.

Les noves places concertades també apliquen ja la millora de ràtio contemplada en el nou model i que implica una millora del marc normatiu estatal passant de 2 auxiliars cada 9 persones amb un grau 3 de dependència, a 2 auxiliars per cada 7, a més de l’acompanyament terapèutic d’un equip format per professionals sanitaris i socials.

Millores per a persones usuàries i professionals

El concert social ha millorat les quanties que l’administració destinava al pagament de places en centres d’entitats sense ànim de lucre, la qual cosa ha permés a la Conselleria plantejar un increment en les plantilles que redunda en una millor atenció per a les persones usuàries.

Els professionals dels centres a més de créixer en número també han vist millorar la seua estabilitat laboral, ja que el concert social ha permés “reduir al màxim els temps de pagament, alguna cosa que està reconeixent el propi sector, que veu aconseguida una estabilitat financera que venia reivindicant durant dècades”.

Pagaments primer semestre

Durant el primer semestre de l’any, i malgrat la situació provocada per la pandèmia, la Conselleria ha continuat treballant, la qual cosa ha permés fer efectiu ja el pagament de 73,9 milions d’euros a entitats que gestionen centres per a persones amb diversitat funcional, persones majors i infància i adolescència en situació de vulnerabilitat.

Aquests fons s’han destinat a sufragar 11.779 places, de les quals 7.919 corresponen a residències i centres d’atenció diürna per a persones amb diversitat funcional; que han suposat una inversió de 38,9 milions d’euros; 2.087 corresponen al sector de persones majors; en les quals s’han invertit 12,7 milions d’euros i 1.773 al d’infància i adolescència, que s’han subvencionat amb 22,2 milions d’euros.

La província d’Alacant acull 636 places per a persones majors en centres d’atenció diürna i residencials, que en aquest primer semestre de l’any s’han subvencionat amb 3,9 milions d’euros; a Castelló 431 places han rebut 2,4 milions d’euros; i a València hi ha 1.020 places, en les quals ja s’han invertit 6,3 milions d’euros.

Per tipologies de recursos, els centres d’atenció diürna compten amb 742 places, dels quals 152 són a la província d’Alacant, 174 en la de Castelló, i 264 en la de València. Les entitats que gestionen aquests centres han rebut durant el primer semestre de 2020 més de 1,9 milions d’euros.

Els centres residencials per a persones majors compten amb 1.497 places, de les quals 484 es troben situades a la província d’Alacant, 257 en la de Castelló i 756 en la de València. La Conselleria ha destinat ja més de 10,7 milions d’euros a les entitats amb les quals té concertades aquestes places.

Pagaments durant la Covid-19

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives va acordar, durant l’estat d’alarma decretat per la Covid-19, mantindre el pagament de totes les places dels centres d’atenció diürna que van haver de suspendre la seua activitat durant el confinament.

D’aquesta manera, es va garantir que les persones usuàries continuaren rebent atenció domiciliària en aquells casos en què era necessari, i també es va assegurar que nombrosos professionals pogueren mantindre els seus llocs de treball, ja que el pagament de les places es va condicionar al fet que les entitats no realitzaren un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTE).

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací