Estudien el paper del microbioma intestinal en la resposta immune a la infecció per COVID-19

521

Actualitat Diària

Un equip de recerca de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), centre pertanyent al Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), estudia la relació dels microorganismes que viuen en l’intestí humà amb la taxa d’infecció pel virus SARS-CoV-2 que causa la malaltia COVID-19, així com amb la severitat dels símptomes associats a una excessiva resposta immunitària de l’organisme.

El microbioma intestinal (microorganismes i els seus gens) regula el funcionament del nostre sistema immunitari, i pot influir en el risc de sofrir infeccions i en la resposta defensiva enfront d’aquestes. Amb la finalitat d’avaluar si això succeeix també en la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2, l’equip de recerca liderat per la professora de recerca del CSIC en el IATA Yolanda Sanz Herranz treballa en el projecte “Influència del microbioma intestinal en la infecció COVID-19 i en l’efectivitat de la immunoteràpia en pacients amb càncer i controls–BICOIN”, finançat per la Plataforma Salut Global del CSIC.

El projecte pretén determinar si les característiques del microbioma intestinal de l’individu estan relacionades amb la taxa d’infecció per COVID-19 i la severitat dels símptomes de la malaltia i les seves complicacions, derivades del desenvolupament de l’anomenada ‘tempesta de citocines’. Aquest procés es produeix a conseqüència d’una reacció immunitària excessiva que provoca una inflamació sistèmica i que es relaciona amb la deterioració clínica i la mortalitat.

A més, aquest projecte servirà per a identificar els mecanismes immunològics pels quals el microbioma pot conferir protecció o susceptibilitat a la infecció per COVID-19 i influir en resposta immunitària de l’individu. Per exemple, en la generació d’anticossos protectors enfront del virus i en la resposta a les immunoteràpies (un tipus de teràpia contra el càncer que inhibeix el punt de control immunitari) en pacients oncològics, processos que també podrien protegir enfront de la infecció per COVID-19.

Per a Yolanda Sanz, “aquest estudi permetrà realitzar una millor predicció del risc i pronòstic de la malaltia, integrant informació no sols del genoma del subjecte i els seus comorbilidades, sinó també del seu microbioma, és a dir, definir amb major precisió qui són els pacients de més risc”. Per a la investigadora del IATA-CSIC, això també “permetrà realitzar una predicció més precisa de l’eficàcia de les teràpies de base immunològica, en incloure en l’estudi a pacients oncològics sotmesos a aquests tractaments”.

L’equip de recerca espera tenir els primers resultats de l’estudi a la fi d’enguany. Aquests permetran avançar en el coneixement sobre la infecció causada pel virus SARS-CoV2 en pacients de més risc com els oncològics, així com en població general, contribuint a mitigar i superar els efectes de la pandèmia. L’estudi ha estat finançat per la Plataforma Salut Global del CSIC i es desenvolupa a la ciutat de València.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací