Els centres de salut de la Comunitat han atès 83.181 consultes a diagnòstic de ictus en 2020

541

Actualitat Diària

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, amb motiu del Dia Mundial del Ictus, ha incidit en la importància de la prevenció primària per a prevenir el ictus i de desenvolupar hàbits de vida saludables per a evitar la seva aparició. De fet, un 90% dels ictus que es diagnostiquen es poden prevenir.

Des de gener a octubre de 2020, els centres d’atenció primària de la Comunitat Valenciana han atès 83.181 consultes amb diagnòstic de ictus, de les quals el 70,3% correspon a persones majors de 65 anys, el 29,4% a pacients entre 20 i 65 anys i un 0,19% a menors de 20 anys.

Cal assenyalar que, en totes les franges d’edat, el ictus és més freqüent en els homes que en les dones. D’altra banda, durant tot l’any 2019, els centres de salut van atendre 128.450 consultes enfront de les 121.708 de l’any anterior.

Quant als ingressos hospitalaris, durant l’any 2019 els hospitals de la Comunitat Valenciana van registrar 9.993 ingressos a causa d’un ictus enfront dels 9.980 de l’any anterior.

El ictus és una patologia produïda per alteracions brusques de la circulació sanguínia cerebral d’aparició sobtada i imprevista. Els símptomes més freqüents són l’entumiment o feblesa de la cara, braç o cama en un costat del cos. A més, l’o la pacient pot patir signes de confusió o dificultats per a parlar o empassar.

Uns altres dels símptomes són la dificultat per a veure correctament amb un o tots dos ulls, problemes per a caminar, marejos, pèrdua d’equilibri, problemes de coordinació o mal de cap sever sense causa coneguda.

A Espanya, prop d’unes 120.000 persones a l’any sofreixen un ictus, i en la Comunitat Valenciana una de cada sis persones. Per tant, des de Sanitat s’insisteix en la importància de la prevenció, l’autocura i conèixer la simptomatologia, ja que com més ràpid es diagnostica un ictus i es realitza el tractament menors són les seqüeles.

La Conselleria de Sanitat té en marxa el Codi Ictus per al diagnòstic i tractament precoç del ictus agut, un mecanisme que s’activa a través del 112 i permet traslladar al pacient al centre sanitari més adequat.

En aquest sentit, són sis els hospitals valencians que compten amb unitats de referència per a l’abordatge multidisciplinari del pacient en la fase aguda del ictus. Els hospitals són l’Hospital General de Castelló, l’Hospital Clínic de València, Hospital La Fe, Hospital General de València, Hospital General d’Alacant i l’Hospital General d’Elx.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací