Educació suma noves actuacions en 20 centres en els quals s’invertiran 54,2 milions

485

Actualitat Diària

Educació de la Generalitat té preparades 21 noves delegacions en 15 ajuntaments per a dur a terme la tramitació d’actuacions de millores en 20 centres educatius mitjançant Edificant. Aquestes noves intervencions sumen una inversió per part d’Educació de la Generalitat de 54,2 milions d’euros.

Les noves delegacions ja han arribat a la tramitació final i només queda que les aprove el ple de cadascun dels 15 ajuntaments sol·licitants perquè Educació adjudique els fons econòmics.

Set de les noves delegacions d’obra són intervencions d’una magnitud elevada perquè suposen la construcció de centres educatius nous. Així, juntament amb el nou institut de Moncofa, es construiran de nou cinc centres ja existents: l’IES Álvaro Falomir (Almassora), el CEE Baix Maestrat (Vinaròs) i els CEIP Hispanidad (Santa Pola), Eugenio Martí (Benicull) i Mare de Déu del Patrocini (Foios). A més, es farà una rehabilitació integral del CEIP San José de Calasanz de València, que suposa deixar com nova aquesta escola.

Aquest creixement del pla Edificant eleva la inversió a les comarques d’Alacant en més de 4,1 milions d’euros per tal de demolir i construir de nou en la mateixa parcel·la el CEIP Hispanidad de Santa Pola. Aquest municipi del Baix Vinalopó ja participa en Edificant i amb aquesta nova delegació ja en suma 7 per la millora d’altres tants centres docents per un total de 4,7 milions d’euros.

A les comarques de Castelló s’incorporen tres noves delegacions d’obra que sumen una inversió de 26,5 milions d’euros en tres municipis que ja participaven en el pla Edificant. A Almassora, amb una inversió de 10,6 milions d’euros d’Educació de la Generalitat, es delega en l’ajuntament l’adequació i ampliació de l’IES Álvaro Falomir. A Moncofa es construirà un nou institut de 12 unitats d’ESO, 4 de Batxillerat i 4 de cicles d’FP d’Hostaleria i Turisme i Imatge Personal, mentre que a Vinaròs, amb una inversió de 6,4 milions, es construirà de nou, en un altre solar, el CEE Baix Maestrat.

Amb aquesta ampliació del pla Edificant Vinaròs suma 7 delegacions d’obra que suposen una inversió de 26,2 milions d’euros per part de la Conselleria en 7 centres i Almassora assumeix el seu cinqué Edificant per a construir o millorar quatre centres educatius amb prop de 21 milions d’euros aportats per Educació de la Generalitat. Moncofa passa a tindre dues delegacions d’obra per a actuar en dos centres que en total sumen 10,3 milions d’euros.

A les comarques de València les 17 noves delegacions d’obra en 11 ajuntaments suposen una inversió de 23,6 milions d’euros per part de la Conselleria en la millora de 16 centres educatius. Set d’aquests 11 ajuntaments entren per primera vegada en el pla Edificant. Són Ador, Palma de Gandía, Alberic, Benicull, Carcaixent, Godella i Manises.

Els ajuntaments d’Ador i Palma de Gandía assumiran una delegació d’obra cada consistori per a remodelar conjuntament amb una inversió d’1,8 milions d’euros el CEIP la Murtera, escola ubicada en ambdós termes municipals.

L’Ajuntament de Benicull gestionarà la construcció en altra parcel·la del CEIP Eugenio Martí, obra en la qual la Conselleria invertirà 1,8 milions d’euros. Alberic se suma a Edificant amb obres de millora en el CEIP Rafael Comenge per prop de 373.000 euros, mentre que Godella entra amb la delegació d’obres per a ampliar el CEIP El Barranquet amb 1,6 milions d’euros aportats per la Conselleria.

Manises és un altre dels municipis que s’incorpora a Edificant i ho fa amb cinc delegacions per a reformar quatre escoles (els CEIP Enric Valor, José García Planells, Félix Rodríguez de la Fuente i Benjamín Benlloch) i l’IES Rodrigo Botet, amb una inversió total de la Conselleria de 4,2 milions d’euros.

L’Ajuntament de Carcaixent també és nou en Edificant amb tres delegacions que sumen 1,5 milions d’euros per a millorar l’accessibilitat i l’eficiència energètica dels CEIP Francesc Pons, José Boquera i Víctor Oroval.

Els altres quatre ajuntaments de les comarques de València que sumen noves obres ja estaven en Edificant. Els consistoris d’Albaida i Tavernes de la Valldigna passen a tindre dues delegacions cadascun per a ampliar respectivament el CEIP Covalta (1,7 milions d’euros) i el CEIP Alfàndec (824.000 euros). També assumirà la seua segona delegació l’Ajuntament de Foios, que gestionarà amb 6,4 milions d’euros de la Conselleria la demolició i construcció de nou, al mateix solar, del CEIP Mare de Déu del Patrocini.

Finalment, l’Ajuntament de València ja ho té tot a punt per a acceptar la dessetena delegació de competències, en aquest cas 3,1 milions d’euros per a rehabilitar el CEIP San José de Calasanz que deixaran el centre com si fora nou. Amb aquesta obra València ja suma, a través del pla Edificant, una inversió total de la Conselleria de 31,6 milions per a millorar 17 escoles i instituts.

Balanç del pla Edificant a octubre de 2020

El pla Edificant d’adjudicació de fons per part d’Educació de la Generalitat per a la rehabilitació, l’ampliació o la construcció d’infraestructures escolars compta amb una dotació de 1.000 milions d’euros d’inversions en set anys, des de 2018 fins a 2024.

Amb les noves incorporacions a Edificant, 244 municipis de tot el territori valencià hauran acceptat 604 delegacions d’obra d’Educació de la Generalitat per a rehabilitar, ampliar o construir 597 centres docents, amb una inversió global per part de la Conselleria que supera els 851 milions d’euros.

A hores d’ara ja s’han iniciat més d’una tercera part de les 583 actuacions delegades i acceptades pels ajuntaments abans d’aquesta nova ampliació del pla Edificant. Concretament estan en marxa les intervencions en 208 centres, prop del 36 % del total, i, d’aquestes ja estan acabades més de la meitat (112).

Amb l’ampliació d’octubre de 2020, el pla Edificant passa de 583 a 604 actuacions. Entre aquestes en destaquen 149 per la magnitud que tenen, bé perquè es tira a terra el centre actual i se’n construeix un altre de nou al mateix solar (44 reposicions), o bé perquè es construeix un centre totalment nou (28 noves construccions) o es fan rehabilitacions integrals i ampliacions que suposa deixar com a nous 77 centres.

Amb les noves intervencions, a les comarques d’Alacant, són 86 els ajuntaments que tenen delegades actuacions en 266 centres educatius amb una inversió total per part de la Conselleria de 337,4 milions d’euros. A les comarques de Castelló, són 41 ajuntaments que tenen obres delegades en 69 centres educatius amb una inversió d’Educació de la Generalitat superior als 137 milions. A les comarques de València, són 117 els ajuntaments que tenen actuacions delegades en 264 centres educatius amb una inversió de 376,7 milions d’euros.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací