Educació destina 37,14 milions d’euros a la millora de 14 escoles i instituts d’Elx

488

Actualitat Diària

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, juntament amb l’alcalde d’Elx, Carlos González, i la regidora d’Educació, María José Martínez, han visitat les obres del nou IES Periodista Vicente Verdú d’Elx que construeix Educació de la Generalitat amb una inversió de 13,1 milions.

A més, també han visitat l’IES Torrellano i el CEIP La Paz, dos centres en què la Conselleria d’Educació té previst iniciar obres a l’inici de l’estiu que ve. En el cas de l’institut es reprendrà la reparació de la façana, amb una inversió de 409.000 euros, mentre que l’escola d’Infantil i Primària s’enderrocarà i es construirà de nou al mateix solar amb una inversió de 5,7 milions d’euros.

La tercera parada de la visita ha sigut el CEIP La Baia on, a través de pla Edificant, l’Ajuntament d’Elx gestiona una delegació de competències per a construir un nou aulari d’Infantil amb una inversió d’Educació de la Generalitat de 2,1 milions d’euros.

A més, durant la visita a la capital del Baix Vinalopó, el director general d’Infraestructures ha anunciat que la Conselleria enviarà en breu a l’Ajuntament d’Elx una nova proposta de delegació de competències del pla Edificant perquè el consistori licite i gestione la construcció d’un nou aulari d’Infantil i un gimnàs al CEIP Rodolfo Tomás Samper de l’Altet. Aquesta actuació comporta una inversió de 2,1 d’euros per part d’Educació de la Generalitat.

Amb aquesta nova actuació seran 11 les intervencions del pla Edificant delegades en l’Ajuntament d’Elx per a la millora d’altres tants centres educatius. En total, a través del pla Edificant, la Conselleria destina 17,84 milions d’euros a la modernització dels col·legis i instituts d’Elx mitjançant obres que gestiona l’Ajuntament.

A això cal afegir els 19,3 milions que sumen les tres actuacions ja esmentades que gestiona directament Infraestructures Educatives: el nou IES Periodista Vicente Verdú a més de les intervencions al CEIP La Paz i a l’IES Torrellano.

Per tant, la Generalitat destina en total 37,14 milions d’euros a la millora de 14 centres educatius d’Elx. El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor García, ha detallat que “aquesta inversió que estem fent des de la Conselleria ve a solucionar problemes que venen d’un oblit de més de 20 anys de governs anteriors i que ara estem arreglant gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament, que és magnífica”.

Garcia afig que la inversió d’Educació de la Generalitat “a més de permetre renovar 11 centres educatius i enderrocar i construir-ne altres dos de nou, així com la construcció de dos nous centres, l’IES Vicente Verdú i el CEIP Núm. 37, generarà a la capital del Baix Vinalopó prop d’un miler de llocs de treball en la construcció durant els pròxims tres anys”. Segons les estimacions de la Federació d’Obres Públiques d’Alacant (FOPA), per cada milió d’euros invertit en obra pública educativa es generen de mitjana 25 llocs de treball directes i indirectes.

L’alcalde d’Elx, Carlos González, per la seua banda, ha destacat que la Conselleria i l’Ajuntament han fet “un gran tàndem que està donant molt bons resultats a la ciutat d’Elx; estem resolent necessitats educatives que s’arrossegaven durant fa molts anys i que havien sigut obviades i desateses”.

González, a més de subratllar la bona marxa de les obres del nou IES Periodista Vicente Verdú que construeix directament la Conselleria, ha insistit en el fet que el pla Edificant de delegació de competències als ajuntaments “és una de les mesures més importants que ha adoptat la Generalitat per a afavorir la resolució dels problemes educatius en els municipis”.

L’alcalde d’Elx, ajuntament que ja ha finalitzat les obres en cinc de les delegacions del pla Edificant que gestiona, ha assenyalat que “Edificant és una realitat que està resolent problemes a les pedanies i als barris i que està modernitzant les infraestructures educatives a Elx, i això no sols té un impacte en la millora de qualitat de l’educació al modernitzar els nostres col·legis, sinó que també dinamitza l’economia local i genera ocupació, un avanç molt necessari en la situació actual de crisi generada per la pandèmia”.

Les obres del nou IES Periodista Vicente Verdú, que arrancaren el passat estiu ja s’han executat en més d’un 10 % i s’ha començat a alçar l’estructura. El ritme dels treballs d’aquest gran centre educatiu del barri del Pla avancen segons el previst. El termini d’execució és de 18 mesos i després de quatre mesos es manté la previsió d’acabar l’institut al principi de 2022.

L’IES Vicente Verdú s’està edificant sobre una parcel·la municipal de 16.000 m2 i tindrà més de 9.188,32 m2 construïts. El centre disposarà d’una capacitat de més de 1.000 alumnes per a atendre la demanda de places d’ESO, Batxillerat i FP dels barris del sud-est d’Elx.

Pel que fa a la demolició i construcció del nou CEIP La Paz de Torrellano, intervenció que disposa d’un pressupost de 5,7 milions d’euros, la Direcció General d’Infraestructures Educatives ja compta amb el projecte d’execució de demolició de l’actual col·legi i la construcció al mateix solar de 5.279 m2 d’una nova escola de doble línia amb 2 aules d’Infantil 2 anys, 6 aules d’Infantil 3 a 5 anys i 12 aules de Primària, més un menjador per a 260 comensals en dos torns. En total, el nou col·legi tindrà 490 places escolars.

Educació de la Generalitat iniciarà en breu la tramitació de la licitació de la construcció del CEIP La Paz amb l’objectiu que les obres, que tindran un termini d’execució de 15 mesos, puguen començar a l’estiu de 2021.

Per tal d’allotjar els més de 280 alumnes del CEIP La Paz mentre duren les obres la Conselleria està muntant un col·legi provisional d’aules prefabricades d’última generació en una parcel·la municipal condicionada per l’Ajuntament al poliesportiu de Torrellano, a uns 600 metres del col·legi que es demolirà.

El director general i l’alcalde han comprovat la marxa del muntatge del centre provisional. La previsió és que els treballs acaben abans de Nadal per tal que es puga fer el trasllat del mobiliari durant les vacances i així l’alumnat s’hi incorpore en tornar a classe després de Reis. La Conselleria ha invertit uns 800.000 euros en la instal·lació i lloguer dels mòduls prefabricats.

Un altra etapa de la visita ha estat l’IES Torrellano d’Elx, on la previsió és que les obres de reparació de la façana comencen a l’estiu de 2021. En aquesta operació s’invertiran 409.000 euros i el termini d’execució dels treballs és de cinc mesos.

Aquesta rehabilitació, que Conselleria va licitar per més de 279.000 euros, es va adjudicar al març de 2019. Els treballs començaren el 22 de maig de 2019, però vora tres mesos després, el 13 d’agost de 2019, es van paralitzar en fer fallida la constructora, que abandonà l’obra sense desmuntar la bastida que instal·là per a portar a terme la reforma.

Educació, una vegada va rescindir el contracte amb l’adjudicatària de les obres de l’IES Torrellano, va adjudicar per 16.000 euros l’ampliació i actualització del projecte de reforma. El projecte ja està acabat i aquest pròxim desembre es licitarà la nova obra per tràmit d’urgència.

Pel que fa al CEIP La Baia, altra de les etapes de la visita, Víctor Garcia i Carlos González han recorregut les noves aules prefabricades que s’han instal·lat amb una inversió superior als 99.000 euros per part de la Conselleria.

L’ampliació i reforma d’aquesta escola és una obra que la Conselleria d’Educació, que finança l’actuació amb 2,1 milions d’euros, ha delegat a l’Ajuntament d’Elx a través del pla Edificant. L’alcalde ha anunciat que la junta de govern municipal ha adjudicat hui la redacció del projecte del nou aulari, que estarà acabat en quatre mesos. La previsió amb què es treballa és que l’Ajuntament licite l’obra l’estiu que ve i els treballs de l’ampliació puguen començar al principi de 2022.

El CEIP La Baia té aquest curs més de 350 alumnes i menys de la meitat d’ells estan en aules prefabricades, mentre la gran majoria de l’alumnat està en un edifici en bones condicions. Les instal·lacions provisionals que s’han desmuntat, 7 aules i 2 banys, eren molt antigues i tenien problemes de filtracions.

Eren barracons estructurals, perquè en 2015 «quan el Govern del Botànic arribà a la Conselleria no hi havia cap projecte per a ampliar el col·legi. Ara, a través del pla Edificant», s’ha posat data de caducitat a aquesta situació. Mentre conclou la tramitació de la construcció del nou aulari per part de l’Ajuntament, la Conselleria ha instal·lat mòduls prefabricats moderns i confortables en una altra part del pati. Això no només acaba amb les filtracions, sinó que permetrà alçar el nou edifici al lloc que ocupaven els vells barracons ara desmantellats.

A més de les actuacions ja esmentades al CEIP La Baia i al CEIP Rodolfo Samper, el pla Edificant també preveu a Elx la construcció del nou CEIP Núm. 37 amb una inversió de prop de 6 milions d’euros, així com alçar de nou en una altra parcel·la el CEE Virgen de la Luz. Per a aquesta última obra s’han reservat 4,8 milions d’euros.

Les cinc obres del pla Edificant que ja ha finalitzat l’Ajuntament d’Elx són la construcció del nou aulari d’Infantil del CEIP Els Garrofers i del nou menjador del CEIP Jaime Balmes, obres finançades per la Conselleria amb més de 632.400 i 382.500 euros respectivament, així com les ampliacions del CEIP La Galia (382.576 euros) i de l’IES Montserrat Roig (222.831 euros), i l’adequació del CEIP La Vallverda (347.329 euros).

L’Ajuntament ha anunciat hui que en breu termini adjudicarà la redacció dels projectes de la construcció del gimnàs del CEIP López Orozco (600.072 euros) i del CEE Virgen de la Luz així com del nou CEIP Núm. 37, i que s’està avançant en la tramitació de la reparació de la coberta del gimnàs i del menjador del CEIP El Palmeral (252.270 euros).

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací