Educació aborda els reptes de la docència en un món digital en l’Escola d’Estiu de Castelló de la Plana

480

Actualitat Diària

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, en el marc de les activitats de formació del professorat, dedica la 2a edició de l’Escola d’Estiu Carme Miquel a reflexionar sobre l’activitat docent en un món digital. 

Les inscripcions a l’Escola d’Estiu Carme Miquel, que enguany acull el paranimf de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana i el campus de la Universitat Politècnica de València (UPV) de Gandia, han superat les 100 places que s’han oferit en cadascuna de les dues seus.

 La directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, Margarida Castellano, sosté que amb aquesta segona edició “l’Escola d’Estiu Carme Miquel es consolida com un espai on repensar l’educació per tal de donar respostes als reptes de futur que ha d’afrontar el nostre sistema educatiu en l’actual context social”.

 Els dies 6 i 7 de juliol a Castelló de la Plana i el dijous 8 i el divendres 9 de juliol a Gandia destacades figures internacionals i del sistema educatiu valencià i de la resta de l’Estat reflexionen sobre dos grans eixos: la tasca docent en un món digital i el centenari del naixement del filòsof brasiler Paulo Freire. 

Ens interessa, sobretot, reflexionar com és la tasca docent al segle XXI: quins canvis ha propiciat la pandèmia, quina és la preparació que podem donar al nostre alumnat per a viure en un món que no serà ni com el que hem viscut nosaltres ni com el que estem vivint actualment, i també com hauria adaptat Freire la seua pedagogia de l’oprimit a la situació actual”, explica Margarida Castellano. 

Des de l’UJI, que col·labora en l’organització de l’Escola d’Estiu de Castelló de la Plana, la vicerectora d’Estudis i Docència, Isabel García-Izquierdo, subratlla que les tecnologies digitals “ens obrin nous escenaris i noves possibilitats formatives, com s’ha posat de manifest durant aquest temps de pandèmia. En aquest sentit, la Universitat Jaume I s’ha caracteritzat des dels seus inicis per ser capdavantera en l’ús de les noves tecnologies, incorporant-les a les aules del nostre campus, i digitalitzant molts dels seus processos administratius. Però, si bé tindre recursos i infraestructures tecnològiques resulta bàsic, encara ho és més disposar d’adequades competències digitals”.

Les jornades es poden seguir per Internet tant en directe com a la carta

Tant l’Escola d’Estiu de Castelló de la Plana com la de Gandia es poden seguir en directe per Internet a través del Canal GVA (http://canal.gva.es/). A més, també hi haurà traducció en directe i les ponències i els debats quedaran enregistrats per a poder visionar-los a la carta en el repositori de materials audiovisuals del web del Servei d’Innovació i Qualitat Educativa (https://ceice.gva.es/va/web/innovacion-calidad/materiales-audiovisuales). 

En el programa de l’Escola d’Estiu de Castelló de la Plana destaca la ponència del dimecres 7 de juliol (9.00 hores) sobre ‘Educació i competència digital des d’una perspectiva crítica’, que impartirà la doctora Luci Pangrazio, de la Deaking University d’Austràlia. Pangrazio és un referent mundial en la investigació de la ‘dataficació’, l’alfabetització digital i les cultures digitals. Treballa amb totes les parts implicades, incloent-hi joves, alumnat, mestres i famílies, i utilitza l’etnografia digital, el disseny participatiu i els mètodes digitals per a investigar pràctiques digitals en context.

 A més, el paranimf de l’UJI, entre múltiples tallers i activitats, acull una taula de debat sobre pràctiques pedagògiques emergents amb tecnologies digitals en aules de centres educatius castellonencs d’Infantil, Primària i Secundària, i demà, un col·loqui sobre tecnologies digitals i compromís social en què participen docents de tot l’Estat. 

L’Escola d’Estiu Carme Miquel estrena web

 L’Escola d’Estiu Carme Miquel acaba d’estrenar un portal web (https://portal.edu.gva.es/escoladestiucarmemiquel/) en el qual està disponible tota la informació d’aquesta segona edició amb doble seu a Castelló de la Plana i Gandia, així com la primera edició celebrada en 2020.

El portal web també permet fer un recorregut virtual per l’exposició ‘Repensar l’escola: les Escoles d’Estiu al País Valencià’, una mostra que repassa els 45 anys d’història de les Escoles d’Estiu del País Valencià i els Moviments de Renovació Pedagògica (MRP) i que actualment es pot visitar al campus de la UPV de Gandia fins al pròxim 19 de juliol.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací