Vila-real retornarà l’IBI rústica de les parcel·les en suport als agricultors després de la “pèssima campanya” agraria

1198

El pla de retorn arrancarà el 16 de setembre i Benlloch anuncia que treballa amb la FVMP per a que no es tinga que “cobrar un impost obligatori”

Actualitat Diària

Els agricultors de Vila-real recuperaran les quantitats abonades enguany en concepte d’IBI de rústica, en el cas de les parcel·les que acrediten estar en actiu. La mesura, compromesa fa uns mesos per l’alcalde, José Benlloch, es materialitzarà gràcies a la Fundació Caixa Rural Vila-real i la Cooperativa Catòlica-Agrària, en el marc del conveni de col·laboració que el consistori manté amb totes dues entitats, amb l’objectiu de donar suport i servir d’alleujament als agricultors de Vila-real, després dels mals resultats de la passada campanya i la crisi que travessa el sector.

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, el president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés, i el president de la Cooperativa Catòlica-Agrària, Juan José Ortells, han anunciat hui els detalls d’aquest programa pioner, que se suma a altres accions impulsades en els últims mesos en suport al camp local. “Encara que les competències municipals en agricultura són molt limitades, hem intentat en tot moment servir de suport als agricultors, facilitant el trasllat a les diferents manifestacions o amb accions de conscienciació i reivindicació, en una campanya que ha sigut particularment difícil. Però hi ha una qüestió que sempre hem considerat injusta, que és el pagament de l’impost de contribució rústica als agricultors”, assenyala Benlloch.

L’alcalde recorda que la recaptació de l’IBI és obligatòria per llei i, encara que es permeten bonificacions de fins al 90%, aquestes han d’estar molt justificades i, en el cas de la passada campanya, encara caldria esperar a disposar de totes les dades oficials. “Per això, estic treballant amb la FVMP per a demanar al Govern que se’ns permeta als ajuntaments no cobrar aquest impost; però, mentrestant, els agricultors no poden esperar i hem hagut de buscar la fórmula perquè allò recaptat puga ser retornat. Cosa que vull agrair especialment a la Fundació Caixa Rural Vila-real i la Cooperativa, dues entitats que han demostrat, una vegada més, la seua total implicació amb la ciutat i la seua especial sensibilitat amb el sector agrari”, incideix.

Per a poder recuperar la contribució de rústica, els agricultors hauran d’acudir a la Cooperativa Catòlica-Agrària entre el 16 de setembre i el 16 de novembre, en horari d’oficina i aportant la següent documentació: el rebut de l’IBI i algun rebut o document acreditatiu que la parcel·la està en actiu (com un rebut d’aigua), a més del número de compte on haurà de realitzar-se l’abonament. Les parcel·les abandonades o que no acrediten que s’està treballant la terra no podran participar en el programa.

“Encara que sabem que no parlem de quantitats significatives, sí que ens sembla un gest molt important cap als agricultors poder fer aquesta devolució de l’IBI de les seues parcel·les, després dels anys difícils que està travessant el sector. Una qüestió que, a més, ens lliga de manera particular als nostres orígens com a entitat agrícola”, valora Portalés. En la mateixa línia, Ortells ha destacat la “sensibilitat” cap al sector. L’any passat, l’Ajuntament de Vila-real va recaptar en concepte d’IBI de rústica 109.592 euros.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací