Vila-real renuncia a un complex multijoc infantil i a obrir la piscina d’Aquaesport per les hores extres 

Vila-real renuncia a un complex multijoc infantil i a obrir la piscina d'Aquaesport per a pagar hores extres a funcionaris 

841

Els projectes per valor de 170.000 euros es retarden fins a 2020 i als treballadors municipals se’ls deuen prop de 500.000 euros i Benlloch informa que s’hauran de prendre mesures. Ha recordat les dificultats econòmiques de l’Ajuntament per l’increment dels costos de la recollida i tractament de residus, l’augment del capítol de Personal per la contractació de treballadors per als Serveis Socials i el pagament d’interessos de sentències urbanístiques heretades de l’etapa del PP

Actualitat Diària/S.N.

Vila-real renuncia, almenys en el present exercici, a executar un complex multijoc infantil i a obrir la piscina d’Aquaesport per a pagar hores extres, productivitats i ajudes socials als funcionaris que es deuen des d’octubre de 2018. L’alcalde, José Benlloch, ha anunciat aquest ajust del pressupost, en concret dos projectes previstos per a 2019: l’obertura de la piscina d’Aquaesport i la instal·lació d’un complex multijoc infantil de grans dimensions al jardí de Jaume I. Amb l’ajornament d’aquests dos projectes, l’Ajuntament disposarà d’uns 170.000 euros per a pagar en la pròxima nòmina o en una nòmina extraordinària en les pròximes setmanes, una part de les hores extra, productivitats i ajudes socials que es deuen als funcionaris, i que en total sumen vora 500.000 euros, dels quals uns 177.000 corresponen a hores extres des d’octubre de 2018; 220.000 euros a la productivitat des del mes de març i 25.000 euros a ajudes socials.

Benlloch ha demanat disculpes pel retard en aquests pagaments. El primer edil ha atribuït les “distorsions i dificultats” de les arques municipals alsjardí jaume I vila-realsobrecostos que genera la gestió del fem a Reciplasa, ja que no existeix una taxa per a cobrir-ho com si ho fa a altres municipis, i que suposen 600.000 euros que s’han d’assumir amb recursos ordinaris. Per altra banda, ha esmentat també l’augment de la despesa en el capítol 1 del Pressupost, és a dir, en els salaris dels funcionaris en els últims dos anys, ja que s’han creat fins a 25 places en àrees tan importants com Serveis Socials. “A més en 2018 vam haver d’assumir els retards de l’actualització de l’IPC i tot això plegat suposa una quantia d’1,1 milions a l’any”, detalla Benlloch. I per últim, “al pagament d’interessos de sentències urbanístiques heretades de l’etapa del PP, que no es poden pagar amb préstecs”. Aquests tres factors han fet incrementar la despesa municipal en 1,8 milions d’euros.

A banda, es preveu una caiguda d’ingressos en 2020, principalment per la desacceleració econòmica, la baixada en les transferències de l’Estat i les plusvàlues que en alguns casos es deuran retornar per no haver existit cap benefici en la compravenda d’un immoble, a més dels 180.000 euros que deixarà d’ingressar l’Ajuntament quan es liberalitze l’AP7. Tot això obliga a l’equip de govern a començar a prendre mesures.

Aclareix que no hi ha “superàvit” de funcionaris

Benlloch ha volgut aclarir que totes aquestes hores extres estan motivades per les nombroses jubilacions en els departaments municipals en àrees com la secretària, l’Arxiu Municipal, la Policia Local, Serveis Públics o manteniment. “La llei no ens permet cobrir-les a mesura que els treballadors es jubilen, aleshores hem d’optar per fórmules com les hores extraordinàries”, indica.

Projectes que hauran d’esperar

El primer d’aquests projectes és l’obertura de la piscina d’Aquaesport, una actuació que comptava amb una partida de 40.000 euros en els comptes de 2019 i que l’alcalde considera “necessària” però que haurà d’esperar al pressupost de 2020; la segona de les obres que s’ajornarà serà la instal·lació d’un complex de jocs infantils de grans dimensions al jardí de Jaume I, per a la qual s’havien consignat 125.000 euros en els comptes municipals. “Amb aquest ajust aconseguirem al voltant de 170.000 euros, amb els quals farem front a una part de les hores extra i les ajudes socials”, assenyala el primer edil, qui ha explicat que la intenció és pagar part d’aquests diners en la nòmina d’aquest mes o en una nòmina extraordinària en les pròximes setmanes.

L’alcalde ha assegurat que altres projectes que també s’havia valorat ajornar, com l’adequació de voreres i entorn del col·legi Carmelites o la remodelació del carrer Ramón y Cajal, sí que es duran a terme en aquest tram final de l’any, amb una inversió de 90.000 euros, “per una qüestió de responsabilitat, ja que es tracta d’obres necessàries per a la seguretat de vianants i conductors”.

Actualizació de l’IBI

Benlloch ha recordat que l’equip de govern haurà de prendre decisions com l’actualització de l’IBI per primera vegada en huit anys “perquè no podem perdre oportunitats i no podem estar només pagant ‘empastres’ del PP mentre la ciutat s’arruïna i no es presten els serveis com cal”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací