Vila-real liquidarà 2018 complint tots els criteris d’estabilitat pressupostària i romanents de prop de milions

860

L’alcalde assegura que els diners no gastars són conseqüència de la curta vigència del pressupost i si estan disponibles aviat, no es demanarà el préstec per a les ajudes de l’Ivace. També es destinaran , a més de pagar factures, a projectes pendents com la remodelació dels antics jutjats o la Cambra Agrària i a reduir el deute

Actualitat Diària/S.N.

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha donat compte del balanç de l’informe de 2018 de la situació econòmica de l’Ajuntament de Vila-real fet pel departament d’Intervenció i ho ha fet amb “bones notícies, no fruit de la casualitat, sinó de la gestió responsable i prudent”, ha destacat. D’aquesta manera, encara que no l’informe definitiu no està a punt, les dades de liquidació del pressupost de 2018 arrosseguen el compliment, per primera vegada i a pesar de les dificultats, de les lleis d’estabilitat pressupostària i uns romanents que vorejaran els nou milions d’euros. Aquestes quantitats es destinaran a qüestions com factures pendents, els projectes de reindustrialització, evitant així traure préstec i projectes afectats per finançament que, donat que el pressupost de 2018 només va tenir uns mesos de vigència, no han pogut executar-se com és el cas del trasllat d’Economia als antics jutjats o la remodelació de la Cambra Agrària.

L’alcalde ha recordat que 2018 ha sigut l’any més complicat en el Govern municipal. “La llei de contractes, el nou reglament de control intern i la delicada situació urbanística pels ‘empastres del PP’ com el conveni de les dominiques per 4,3 milions i nombroses sentències firmes del jurat d’expropiació per més de cinc milions ens van posar contra l’espasa i la paret, ja que calia pagar en un termini imminent i vam haver de prendre dràstiques decisions per poder demanar el préstec i pagar als propietaris, com la pròrroga del pressupost de 2017 fins a juliol. Vam aprovar el nou, que té un baix índex d’execució i aquestes dades tan positives han confirmat que vam prendre les decisions encertades”, ha argumentat i ha insistit que almenys la meitat del total de 9,5 milions s’hagueren pogut pagar amb recursos propis però la via del préstec era més ràpida.

Pressupost de 2018 es va aprovar amb tots els informes favorables per part de la Intervenció

Els informes de tancament de 2018 de la Intervenció municipal informen “que la gestió ha sigut excelent, ja que per primera amb el compliment de tots els criteris de la llei d’estabilitat pressupostària, la regla de la despesa, el periode mitjà de pagament de proveïdors de catorze dies, l’estabilitat pressupostària i l’endeutament“. Enacara que Benlloch explica que hi ha un nombre de factures dels darrers mesos de l’any que estan pendents per omissió de fiscalització perquè no han sigut remeses en el model que marquen les noves lees “i per això no les hem pogut pagar”.

Nou milions de romanents

L’alcalde ha assenyalat que el poc termini que es va tindre per a executar el pressupost de 2018, tindrà com a conseqüència quan es finalitze la liquidació uns romanents de prop de nou milions, “que són diners consignats que no s’han gastat a data de 31 de desembre, molts d’ells són factures mal tramitades, que suposen dos milions i que s’estan tramitant per a pagar-se en el termini d’un mes”. També assegura que entre els nou milions hi ha inversions com és la reforma dels jutjats. “Està la memòria i el projecte fet però no ha donat temps a licitar-lo, no vol dir que s’elimine, sinó que enguany es materialitzarà junt amb altres projectes com la remodelació de la Cambra Agrària o algun parc i jardí”. I part dels diners, més de tres milions, s’incorporaran a les regidories perquè acaben l’any de forma tranquil·la i puguen pagar a temps les factures, o l’abonament del 2,25% d’increment salarial dels funcionaris aprovat pel Consell de Ministres a la fi d’any. En concret, aquest concepte suposarà una despesa addicional de 415.246,85 euros. I per últim, entre dos i tres milions es destinaran a reudir endeutament i pagar empastres, “ja que malauradament encara hi ha casos judicials actius d’espais com el col·legi José Soriano o el CTE que en qualsevol poden convertir-se en sentències firmes”, ha indicat.

La idea de l’equip de govern és, en el cas de poder liquidar el pressupost i incorporar els romanents prompte, utilitzar-los per a finançar els 1.527.076 euros dels projectes d’industrialització inclosos en les subvencions de l’Ivace, evitant d’aquesta manera el finançament via préstec avalat pel passat Ple ordinari amb l’objectiu és acabar l’any sense superar el 60% d’endeutament i s’ha referit als projectes de l’Ivace. “No volem perdre ni un minut en la consecució dels projectes i per això vam donar via verda al préstec en el ple del dimarts, però si tot segueix com fins ara potser no faça falta demanar-lo. “Si tinc els nou milions de la liquidació abans de traure el préstec a licitació, pagarem l’obra d’industrialització amb fons propis, perquè no tenim gens d’interés a elevar l’endeutament”, ha subratllat. “Si tenim els romanents abans que es tramite el préstec, el pagarem amb recursos propis i evitarem així portar l’endeutament al 72%. “Tenim l’aval tècnic i de la Intervenció que les coses s’estan fent bé. Amb responsabilitat i prudència, estem treballant per a tenir una ciutat amb menys atur, menys deute, més oportunitats i més infraestructures, que ens permeten  mirar al futur amb garanties”, conclou Benlloch.

El retard de pagament a les ONG i associacions de veïns
L’alcalde ha assegurat que aquests retards res tenen a veure amb tindre o no tindre diners sinó que és un assumpte relacionat amb la burocràcia i la justificació. “L’interventor considera que el pagament ha de ser únic i a la vegada per a totes les entitats, fet amb el qual no estem d’acord, perquè totes paguen per uns pocs, però això estem intentant cercar una solució però no depén de nosaltres”, lamenta.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací