Vila-real estrena un nou vídeo i un nou llibre pel 400 aniversari de la beatificació de Sant Pasqual

Obiol ha presentat el logotip que identificarà cada activitat que s'emmarque en aquesta programació per a commemorar la fita històrica

1587

ActualitatDiària

Enguany es commemora el 400é aniversari de la beatificació de Sant Pasqual. Una fita històrica, cultural i patrimonial que l’Ajuntament de Vila-real vol celebrar com mereix i per a la qual ja ha preparat algunes de les principals propostes que formaran part de l’agenda oficial d’aquesta singular efemèride al llarg de l’any. El regidor encarregat de coordinar els actes del 400é aniversari, Emilio M. Obiol, ha presentat el logotip que identificarà cada activitat que s’emmarque en aquesta programació. “Com és habitual i responent a la política d’aquest equip de govern, aquest símbol ha sigut creat per un dissenyador local, que ha sabut plasmar en un disseny senzill i humil, com el nostre patró, els elements més representatius d’enguany que commemorem”, afirma.

Obiol, que ha recordat que l’any 2017 es va dedicar al centenari del patronatge del sant sobre la ciutat, ha indicat que “aquesta és una oportunitat única per a mostrar l’orgull que representa per a la nostra ciutat comptar amb una figura com la del sant”, al mateix temps que destaca que “tots els dies no es compleixen 400 anys”.

En aquest sentit, Obiol ha assegurat que “consta en nombrosos documents que el tercer centenari no es va poder celebrar, ja que el bienni de 1917 i 1918 va ser molt difícil per a la nostra terra, per la qual cosa es van haver de suspendre els actes previstos”.

“Fa quasi 200 anys que no es commemora aquesta data tan assenyalada i per açò creiem important començar per algunes propostes que aniran configurant una agenda més completa”, apunta. El vídeo Passos de sant Pasqual, creat per al centenari del patronatge, tindrà una continuació amb un segon documental dedicat a la basílica, el convent i la Reial Capella. A més, el primer reportatge es repartirà amb els principals mitjans de comunicació escrits durant les festes de setembre perquè arribe a les cases dels veïns. Així mateix, al llarg de l’any està previst que s’editen dos llibres.

“No seran llibres a l’ús sobre la biografia del sant, sinó que se centraran en dos vessants molt diferents, amb un punt de vista diferent al que fins ara estem acostumats a veure en aquest tipus de publicacions”, afirma Obiol. El primer presentarà a Sant Pasqual al voltant del món i també relacionarà al sant amb la cuina, la gastronomia i els aliments, mentre que el segon serà una recopilació de textos de caràcter teatral sobre el patró de la ciutat, amb diverses obres recuperades que van des del segle XVII fins al XX i que engloben actes sacramentals, comèdies i versos teatralitzats. “La primera de les publicacions està bastant avançada”, avança l’edil.

D’altra banda, el coordinador dels actes del 400é aniversari també ha recordat que el Fill Predilecte Rafael Beltrán Moner està preparant una obra musical amb textos de Jacinto Heredia i ha destacat les visites guiades realitzades a la basílica.

“Però si d’alguna cosa podem estar orgullosos i agraïts és de la pròxima construcció del Centre de recepció de visitants de Sant Pasqual, que arribarà gràcies al compromís adquirit per la Diputació de Castelló”, assenyala. Amb un pressupost de prop de 70.000 euros, l’espai que actualment alberga les oficines i les reunions de la Fundació de Sant Pasqual es convertiran en un “centre digne i a l’altura del sant, dinàmic i totalment condicionat per a la recepció dels turistes, que arribaran fins a la porta amb autobús i, després del seu pas per aquest espai, visitaran el convent, la basílica i la Reial Capella”.

A aquesta iniciativa, que “és una de les més transcendentals d’aquest aniversari -que se celebra entre el 2018 i el 2019-, se sumaran altres esdeveniments de tipus religiós i cívic, que s’anunciaran pròximament, entre els quals destaca la recuperació de les campanes i carilló de les bàsilica, gràcies al compromís i la implicació del Fill Predilecte de la ciutat José Gómez Mata”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací