Vila-real escometrà un aparcament al carrer de Jaume Roig i aprova sincronitzar la neteja viària i l’arreplegada de residus

L’actuació s’inclou en 470.000 € d’estalvis que se sumen al pressupost i serviran per a substituir la porta dels Evangelistes i pagar a proveïdors

925

L’actuació s’inclou en els 470.000 d’estalvis de 2018 que s’afegeixen al pressupost de 2018. La quantia també servirà per a la substitució de la porta dels Evangelistes, pagar a proveïdors i dotació de partides com la de comunicació (190.000 euros) o esports. Per la seua part el govern local xifra en 44 milions la quantitat pagada en vuit anys per “empastres, sentències i préstecs del PP”. El ple també ha donat llum verda a la sincronització dels serveis de neteja viària i arreplegada de residus sòlids

Actualitat Diària/S.N.

El Ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat aquest matí dos expedients de modificació de crèdits per valor de 470.000 euros, procedents dels romanents de 2018 i destinats en la seua major part a dotar les partides pressupostàries i el pagament a proveïdors, “afectades pel pagament de contingències urbanístiques i préstecs heretats dels governs del PP”. En concret, l’equip de govern xifra en 44 milions d’euros la quantitat pagada en els últims vuit anys.

“Aquest expedient de suplement de crèdit ens permet positivar les partides que en aquests moments estan en negatiu i dotar-les mínimament per a poder gestionar els pròxims mesos i cobrir les necessitats de la ciutat en qüestions com el manteniment de col·legis o instal·lacions esportives, activitats d’associacions, festes, comunicació (190.000 euros), etc”, valora el president de la Comissió d’Hisenda, Xus Madrigal, qui incideix que aquesta operació permetrà també fer front a alguns pagaments pendents a proveïdors “després de les dificultats econòmiques, fruit dels empastres, sentències i préstecs heretats de l’anterior etapa del Partit Popular”. Referent a això, Madrigal ha xifrat en 44 milions d’euros la quantitat pagada per l’Ajuntament de Vila-real en els últims vuit anys en factures en els calaixos (9 milions), sentències, convenis i altres contingències urbanístiques (25,2 milions) i els 10 milions amortitzats ja del préstec de 20 milions d’euros subscrit pel Partit Popular l’any 2009. “Més de 7.300 milions de les antigues pessetes; una mitjana de 5,5 milions d’euros cada any que deixem de destinar a altres qüestions”, lamenta el regidor.

A més d’aquest suplement de crèdits, s’ha aprovat també un expedient de crèdits extraordinaris en el qual s’inclouen 10.945 euros per a crear aparcament al carrer de Jaume Roig. “Aquesta modesta inversió ens permetrà dotar de pàrquing a una zona amb molta necessitat, pròxima també a la piscina municipal Yurema Requena”, valora. L’altra dotació de l’expedient, 6.000 euros, es destinarà a un conveni amb el Bisbat de Sogorb-Castelló per a la substitució de la porta de l’església dels Sants Evangelistes, afectada per corcó. Aquesta quantitat se sumarà a la recollida per la mateixa parròquia i a l’aportació del Bisbat per a fer possible aquesta acció. Captura de pantalla 2019-08-01 a les 20.44.08

José Ramón Ventura Chalmeta, portaveu d’Unides Podem, ha assegurat que no els pareix del tot correcte ajudar a les entitats privades, en el cas de la porta dels Evangelistes. Per la seua banda, Santi Cortells, edil de Compromís, ha manifestat que agrairien més claredat en els documents remesos a l’oposició. I Irene Herrero, portaveu de Vox ha criticat que en pocs dies es passe de voler demanar un préstec de tres milions a voler reajustar partides. “Ens vam assabentar fa pocs dies i no deixa de sorprendre’ns com prioritzen les despeses”, ha assegurat.

El ple també ha donat llum verda a la sincronització del servei de neteja viària i arreplegada de residus sòlids

El ple també ha ratificat amb el sí de tots els grups i l’abstenció PP i Vox, la sincronització del servei de neteja viària i arreplegada de residus sòlids

El regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde, ha explicat que es tracta d’una pròrroga limitada del contracte amb l’empresa Fobesa per sincronitzar els serveis de neteja de Vila-real de neteja viària i arreplegada de residus sòlids. “La decisió fereix oportuunitats de fer estalvis econòmics i guanyar eficiència en serveis d’intersecció. La Conselleria de Medi Ambient estava treballant en un nou mecanisme, el Pla Integral de Residus de la Comunitat, i després de la seua aprovació hem fet aquests canvis que serveixen no només per a adaptar-lo a les exigències europees sinó per a adaptar les noves tecnologies a la filosofia de reducció residus en origen per a millor gestió”, ha detallat.

Despesa en comunicació: focus de les crítiques

Domingo Vicent lamenta que “es gaste més en publicitat que en netejar el municipi”

Com sempre al ple de Vila-real, un dels focus de debat ha sigut la inversió de l’equip de govern en publicitat i comunicació als mitjans d’informació.

El portaveu de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Vila-real, Domingo Vicent, ha criticat després del ple que “el PSOE continue incrementant la partida destinada a l’Autobombo fins a situar-la actualment en 1’2 milions, quan acaba d’anunciar que tornarà a apujar els impostos als veïns”.”Vila-real s’ha convertit en l’Ajuntament de la Propaganda, en 2018 vam ser la sisena ciutat d’Espanya amb més despesa absoluta amb 1.382.935 euros”. Només ens van superar Barcelona, Madrid, Bilbao, València i Pamplona”, ha subratllat el regidor. En aquest sentit, l’edil ha afegit que “enguany van voler vendre’ns la moto abaixant el pressupost i assignant només 600.000 euros en Comunicació, però la cabra tira per a la muntanya i en sengles modificacions de crèdit, una a l’abril de 400.000 euros i la de hui de quasi 200.000 han tornat a depassar el milió d’euros”. “Tot això sense comptar amb el Patrocini publicitari esportiu que situaria la Publicitat per damunt del milió i mig en una ciutat que viu una espiral de pujades d’impostos, retallades i plans econòmics financers”, ha postil·lat, Vicent.

Héctor Folgado també s’ha sumat a les crítiques. “Demanem que es cree una Comissió per la Comunicació i es decidirà com es reparteixen els fons, amb un gran acord. No pot al meteix nivell en despesa que València capital en 2017. Prioritzarem als mitjans centrats i radicats a Vila-real, que donen cobertura a tot el que passa a la ciutat”, ha manifestat. L’alcalde, José Benlloch, s’ha mostrat en desacord amb aquesta idea i ha retat a Folgado a dir en públic a qui mitjans deixaria de banda en detriment d’altres.

D’altra banda, i respecte a la pròrroga del contracte de neteja el regidor ha manifestat que “encara que Cs ha votat a favor perquè es tracta d’un mer tràmit queden moltes coses per millorar”. “Vila-real està brut fruit d’un contracte obsolet que no cobreix tots els serveis de la ciutat”, ha assegurat el portaveu, qui ha apuntat que “mentre en Comunicació som líders amb 30 euros per habitant, en neteja, un servei bàsic, som primers però per la cua, ja que amb prou faenes arribem als 20 euros, quan la despesa mitjana està aproximadament en un 50 per cent més”. No obstant això, sobre aquest tema, Vicent ha valorat “com a interessant la possibilitat de fusionar el contracte de neteja amb el de voluminosos, però no sense reserves, ja que estem molt acostumats als castells en l’aire del Govern de Benlloch”.

En definitiva, el portaveu ha demanat al bipartit de PSOE i Unides Podem “canviar de prioritats llevat que vulguen seguir que els veïns els financen els seus selfies en lloc de netejar-los els seus carrers i places com cal”.

Per la seua part, el portaveu del PP, Héctor Folgado, ha assegurat que s’abstenen altra vegada en aquesta pròrroga, “com fem des de 2015, perquè creem que amb ella s’intenta traure del debat la situació de la neteja a la ciutat. Folgado ha insistit que el contracte és obsolet i que han de destinar-se més recursos. Per la seua banda, l’alcalde, José Benlloch, ha assegurat que es nega a augmentar la despesa. “Anem a defendre els interessos de Vila-real i no anem a afegir diners. Ja ho vam fer amb el pla ‘Vila-real + neta’ i els resultats no han sigut els esperats, ha fallat, ja que sabent, per exemple que hi havia una furgoneta de repàs i que no era necessari fer un esforç per a cridar al servei de recollida de voluminosos o desplaçar-se a l’Ecoparc, va augmentar l’incivisme”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací