Vila-real aprova un increment de 99.000 euros en el contracte de neteja amb l’abstenció de l’oposició 

PP i Cs insisteixen que l’augment no és suficient per a resoldre el problema i a banda s’ha ratificat la licitació de cinc places en el Mercat Central

1800

Actualitat Diària 

Amb mitja hora de retard ha començat el ple extraordinari de hui a l’Ajuntament de Vila-real a causa dels canvis carrers vila-reald’última hora en el punt que més debat ha generat per la seua transcendència en la societat vila-realenca, del contracte de concessió de la gestió del servei públic de neteja viària i manteniment de papereres. A més, aquest punt, que era el quart en l’ordre del dia, s’ha deixat per al final i s’ha tractat després d’una pausa de 20 minuts. Ha eixit endavant amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició i ha permet afegir 98.807,37 euros a l’actual contracte, valorat en 901.661,31 euros, un increment del 10,95% que servirà per a millorar el servei i la imatge que s’ofereix de la ciutat, dins del Gran pacte local per la neteja de Vila-real que va anunciar recentment l’alcalde, José Benlloch.

La tinent d’alcalde i coordinadora general d’Alcaldia, Silvia Gómez, ha explicat que el contracte actual va ser adjudicat en 2009 i que “tot i que de manera puntual es prorrogue i modifique, es necessitava una millora substancial concorde a l’increment d’instal·lacions municipals noves, ja que s’havia quedat una mica obsolet perquè la ciutat compta amb més instal·lacions municipals i cada vegada hi ha més establiments i per tant més consum, el que repercuteix de manera directa en els residus que es generen”.

D’aquesta manera, en total seran 1.000.468,68 euros els que es destinaran a la neteja dels diferents espais públics. “Sabem que amb aquest increment no es van a fer miracles, però aquesta modificació vindrà acompanyada del Gran pacte local i d’un observatori específic sobre la neteja”, explica 0_27519_1_bisl’alcalde. “Hi ha dues parts molt importants en aquest pla, una és netejar més i una altra embrutar menys i amb açò no estic responsabilitzant els veïns, però tots sabem que hem de ser més cívics i ser conscients que els diners que destinem de més a la neteja no es poden invertir en altres qüestions que també fan falta”, assenyala. Així, anuncia que els joves del projecte T’avalem destinats al pla integral ja estan ultimant detalls i que “en qüestió de dies coneixerem totes les novetats”. “Cal fer pedagogia i que tothom entenga que una ciutat més neta també és més saludable”, indica.

En la mateixa línia, Silvia Gómez afirma que “estem preocupats i volem la col·laboració de tots”. Per açò, ha recordat que l’horari per a tirar la brossa és de 20.00 a 23.00 hores i ha animat als veïns ha usar el servei gratuït de recollida de voluminosos i també l’ecoparc, entre d’altres. “És responsabilitat de tots”, apunta.

El portaveu de Compromís, Xavi Ochando, ha assegurat que donen suport al canvi en el contracte “no només pels informes favorables sinó perquè som conscients de les demandes de la ciutadania i no discutim des de l’autocritica que existeix un problema, per això volem una Vila-real neta amb l’ajuda del teixit associatiu perquè que ens ajude a sensibilitzar i el primer pas és adonar-se que no s’ha d’embrutar”. Ochando ha destacat en aquest sentit dades com que Reciplasa tracta un 20% més de residus i que hi ha un gos per cada vint habitants que genera 75 kg de deixalles a l’any.

L’oposició s’ha abstès i ha criticat que aquest increment no soluciona el problema de brutícia als carrers, “el qual és un tema que preocupa molt als veïns tal com denuncien en les xarxes socials dia a dia amb fotografies incloses. Es va pagar més perquè l’empresa continue fent el mateix, es tracta d’una compensació a l’empresa per la feina afegida que a la qual han hagut de fer front per l’augment de serveis, ja que per exemple es fan fins a quatre mercats hui dia quan en 2009 només hi havia un o la creació de diversos parcs canins, així que estem segurs que aquesta ampliació serà sens dubte insuficient”, ha assegurat el portaveu popular Héctor Folgado, qui ha lamentat que no s’haja apostat per una ampliació efectiva i àmplia del contracte que ara mateix hi ha en subscrit.Ha afegit que no entén “aquesta suposada autocritica des de l’autosatisfació, la realitat és que no ho estan gestionant bé, és una evidència que el poble està més brut que mai i està molt clar que aquesta decisió no revertirà en una millora en la neteja en la ciutat”. Folgado ha titllat d’ “injust” que responsabilitzen als veïns de les deixalles.

Folgado ha insistit que “es podria haver ampliat fins a un 20% l’actual contracte perquè es posara solució al fet que cada vegada hi ha més zones brutes per les retallades que Benlloch ha aplicat en neteja. No obstant açò, en lloc de cercar una solució, l’alcalde ha decidit compensar a l’empresa pels treballs que ja fa el que va a fer que Vila-real seguisca estant bruta i l’Ajuntament se seguirà gastant més diners en publicitat i propaganda que a netejar la ciutat. Així mateix “és molt curiós que digueren fa uns dies que anaven a crear un observatori de la neteja i ara aproven est un pegat sense comptar amb ningú”, ha explicat el regidor popular”, ha indicat.

El portaveu de Ciutadans, Domingo Vicent, també ha lamentat que el ple haja sigut una “compensació a l’empresa l’ampliació del contracte de neteja que per a Cs és, sens dubte, insuficient”. “El contracte de 2009 està caducat, per tant és evident que no correspon a les necessitats actuals del municipi i que la modificació és solament un pegat més que no solucionarà res de res”, ha afegit el regidor .

En aquest sentit, l’edil ha manifestat que “malgrat que és una realitat que Vila-real està bruta, el bipartit  s’obstina a seguir culpant únicament als veïns”. “Hi ha contenidors desbordats, papereres deteriorades o solars abandonats en cada vegada més punts de la ciutat“, ha insistit Vicent, qui ha denunciat que “aquesta situació és normal si tenim en compte la baixa inversió de l’Executiu doncs fins ara únicament ha invertit 20 euros per habitant en neteja, mentre que la mitjana autonòmica se situa en 25 euros i la nacional en 32 euros”.

L’alcalde, José Benlloch, ha lamentat que l’últim ple de l’any tinga un sabor agredolç per la falta de consens en un tema tan important. “Els 4,5 milions en reclamacions per la seua gestió urbanística no ens ha permet aprovar el pressupost de 2018, eixa és la realitat, i estem ací discutint per una ampliació que millorarà l’aspecte de la ciutat, encara que som conscients que no és la solució definitiva. No estem orgullosos de la gestió de la neteja, és evident que no hem tingut capacitat per a enfrontar aquest repte però també estem segurs que és molt importants la conscienciació ciutadana i també del teixit comercial, sobretot de la zona centre, ja que hi ha zones com els Porxes que de vegades fa pena l’estat en el qual es troben. La gent ha de saber que cada euro que es destina a la neteja es deixa de dirigir a altra partida més important com per exemple els Serveis Socials”, ha manifestat Benlloch qui ha coincidit amb els seus companys de govern que s’ha d’embrutar menys però també “netejar més” i aquest és el full de ruta del Pla Integral.

D’altra banda, el Ple també ha servit per a aprovar el pagament a proveïdors de dos blocs de factures per valor de 66.740 i 29.459 euros, un total de 96.199 euros, amb l’abstenció de mercat centrall’oposició. A més, s’ha donat llum verda per unanimitat al contracte en règim de concessió de cinc parades en el Mercat Central. El regidor d’Economia, Xavier Ochando, ha destacat que són les últimes places lliures en el recinte, que es trauen a licitació fins a 2025 amb “una oferta molt avantatjosa, que s’ha elaborat sempre tenint en compte i escoltant els comerciants que ja estan instal·lats”. L’edil ha explicat que es tracta d’un espai amb gran arrelament a Vila-real, que sempre ha contribuït al sentiment de pertinença del comerç local que s’ha de recuperar i que “de fet s’està fent amb el gran nombre d’activitats i iniciatives, de la mà d’empreses i entitats, que tenen lloc ací com showcookings o la seua web pròpia per a vendre i arribar a més clients adaptant-se al futur”, ha expressat.

També ha comptat amb unanimitat la proposta d’actualització de la tarifa de l’any 2017 de la quota del Consorci d’Aigües de la Plana i l’adhesió de l’Ajuntament als estatuts del consorci universitari associat a la UNED de Castelló a Vila-real. Tal com ha explicat el regidor d’Educació, Eduardo Pérez, la mesura respon a la modificació de diverses lleis que “han fet que es creu un consorci del qual, per descomptat, volem formar part, perquè Vila-real no s’entén sense la UNED, que porta des de 1986 prestant un servei cultural, educatiu i social inigualable”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací