Vila-real amplia el termini de licitació del préstec per a pagar a les Dominiques per un error en la publicació de les bases

948

El Ple, que ha sigut caòtic amb tres pauses de més mitja hora, avança tràmits per a materialitzar la futura rotonda del carrer Encarnació, porta Nord a la ciutat. També s’han inclòs en l’inventari municipal de dos sobrants de via pública al Sedeny del Carme i al carrer de Polo de Bernabé i s’ha anunciat que ss’està treballant amb propostes com poals de formigó líquid com ‘nyap’ per a els forats en les calçades

Actualitat Diària/S.N.

Vila-real ha celebrat el ple corresponent al mes de novembre i com a tòniques han destacat el caos en la sessió amb tres pauses per a analitzar i rectificar un error en la publicació de les bases de licitació d’un préstec en el BOP que finalment s’ha resolt amb una votació sense cap explicació després d’un tercer recès de més de mitja hora demanat pel PP. Pel altra banda, ha destacat el to bel·ligerant en les declaracions institucionals i és que les eleccions s’apropen i després d’anunciar-se la candidatura oficial d’Héctor Folgado a l’alcaldia, sembla que tots els grups han volgut distanciar-se i prendre postures diferenciades en els temes de la sessió.

El ple ha començat amb diversos assumptes de l’àrea d’Urbanisme i la inclusió en l’inventari municipal de dos sobrants de via pública al Sedeny del Carme i al carrer de Polo de Bernabé, que permetrà l’ampliació d’una àrea industrial i la construcció d’un habitatge a més de la modificació de normes urbanístiques i del Pla General per a la modernització d’estructures industrials. Aquests punts s’han aprovat per unanimitat.

Captura de pantalla 2018-11-27 a las 18.19.59El punt següent ha sigut a modificació puntual del Pla General necessària per a la modernització d’estructures industrials i també el projecte de millora de la seguretat en l’accés Nord de Vila-real, amb la construcció d’una rotonda en la confluència dels carrers Encarnació i Camí Vell Castelló-Onda, per a avançat definitivament cap a la seua materialització. La glorieta es completarà amb una altra actuació similar en l’entrada Sud, entre el Camí Les Voltes i l’avinguda de Bèlgica, encara que aquesta última està pendent d’un procediment d’expropiació del que no se saben més detalls. El Ple ha aprovat per unanimitat la modificació puntual del pla necessària per al projecte.

“Aquestes dues rotondes seran les portes d’entrada a la ciutat, dos accessos que incrementaran la seguretat viària i milloraran de forma significativa l’entorn, dignificant els accessos urbans. Hui remetem la documentació de la rotonda que donarà servei a l’entrada Nord, perquè siga provada i avançar en la seua construcció”, detalla el regidor de Territori, Emilio M. Obiol. Per a fer possible aquest projecte, el Ple municipal va suspendre llicències i ha expropiat un habitatge per valor de 50.000 euros.

La sessió ha servit també per a elevar a l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències la sol·licitud de felicitació per al comissari principal de la Policia Local, José Ramón Nieto, i de condecoració a l’agent Juan Cayuela, per la seua actuació en les pluges, en salvar la vida d’una veïna que va quedar atrapada en el seu cotxe al túnel subterrani del carrer dels Furs de València.

La següent proposta ha sigut del PP per a demanar una partida concreta dins els comptes per als Pressupostos Participatius, “una de les grans mentides de l’Ajuntament, ja que ha fet de la seua participació la seua bandera amb iniciatives com ‘Alcalde al barri’, que va arrancar en 2017 al Botànic Calduch i de la qual no se va a saber res mai més, el ple obert a la ciutadania, els referèndums, el Consell de Participació Juvenil o la votació de la felicitació nadalenca, però a l’alhora de la veritat les promeses són totalment incomplides”. Cs i PP han votat a favor i PSPV i Compromís en contra.

Per unanimitat s’ha aprovat una declaració institucional per a sol·licitar a la Generalitat la inclusió d’infraestructures pendents en els pressupostos del Consell. Els projectes de millora de centres docents, inclosos en el programa Edificant, o la ronda Sud-oest, l’execució de la qual acaba d’eixir a licitació, són algunes de les dotacions que reclama el Ple. En les reivindicacions s’inclouen també l’ampliació del centre d’Alzheimer, un nou centre de salut per a la zona centre o la construcció de l’Escola Oficial d’Idiomes, entre altres.

Captura de pantalla 2018-11-27 a las 18.27.29El portaveu del PP, Héctor Folgado, ha criticat “la poca vergonya de l’equip de govern de criticar les infraestructures que vam fer com el CEIP José Soriano, el col·legi Pius XII, el centre de salut El Pilar, l’Hospital de la Plana, i vostés l’únic que han fet és el Ciuat Esportiva Municipal i la inauguració de les aules prefabricades al CEIP Carles Sarthou”. Domingo Vicent, de Ciutadans, ha assegurat que els comptes del Consell són “ficticis”, l’únic que han fet és desnonar l’ambulatori de Torrehermosa i en el projecte de la Ronda Sud-oest ‘low cost’ no està ni inclòs l’enllaç amb la N-340, que no té dos carrils o la necessitat d’un aparcament de camions quan altres localitats veïnes ja en tenen”.

El portaveu del PSOE, Javier Serralvo, ha acusat els dos partits de demagògics i ha destacat que ells fan exigències amb indiferència de qui estiga en el Govern . “El PP sembla que no recorda els sobrecostos que van generar totes aquestes obres que detallen i que situen el deute en la segona conselleria més important”, ha indicat o l’alcalde ha lamentat que “a sis mesos de les eleccions es demostra el circ de cadascú, llàstima que açò siga una declaració institucional”,

Captura de pantalla 2018-11-27 a las 18.24.07El PSOE ha elevat una moció per a sol·licitar una major dotació pressupostària per a la investigació sanitària del VIH i altres malalties com el càncer. La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, ha destacat que un de cada dos homes el patiran i una de cada tres dones i ha lamentat que la SIDA malauradament segueix sense cura. “Hi ha 145.000 afectades per VIH, 8,60 per cada 100.000 habitants, una xifra superior a la mitjana de la Unió Europea”, assenyala i destaca que el projecte ‘Nutrididàctica’ a Vila-real que ha detectat una taxa de sobrepés per sota de la mitjana nacional.

La proposta de Compromís per a exigir combatre l’escletxa salarial i la tornada i l’augment de les ajudes de l’Institut de la Dona s’ha convertit en una declaració institucional però ningún ho haguera dit escoltant les intervencions. L’altra moció de Compromís per a transferir competències del servei de Rodalies a la Generalitat Valenciana ha sigut aprovada amb els vots favorables de l’equip de govern però s’ha desviat i ha generat molt de debat al marge del mateix servei com és el pas elevat. PP i PSPV s’han embrancat en un encreuament d’acusacions. El popular Alejo Font de Mora ha retret que inauguraren l’obra i que després l’hagen criticat fins a l’avorriment. L’alcalde ha assegurat, “mai vaig imaginar que ens acusaria del pas de l’estació, ja estava decidit i vaig haver d’inaugurar com a alcalde, però no han pogut mentir més. El Govern de Zapatero va posar en marxa un pla nacional d’eliminació de passarel·les aèries, però el PP en el poder a Vila-real no va voler n gastar els diners que valia un pas subterrani, un milió d’euros i quan vam arribar al Govern, no vam tenir opció, ja s’havia executat l’obra dels magatzems dels voltants que va motivar l’obra desastrosa de hui dia i haguérem perdut els diners”, ha explicat. El ple s’ha convertit en un galliner i Emilio Obiol ha intervingut per a acusar a Héctor Folgado i Marisa Mezquita de ser responsables “de manipular i calcular la passarel·la, en contra dels tècnics d’Adif i Renfe, que mai entengueren les raons de l’Ajuntament, señor Folgado vosté és el ‘pater’ de pas elevat de l’estació”.

El Partit Socialista ha presentat una moció demanant que un increment de la despesa de Diputació a entitats socials. Dora Llop, del PP, ha afegit una esmena en la qual ha sol·licitat que l’Ajuntament pague a les entitats socials locals les ajudes que deu i no ha sigut acceptada “perquè no té res a veure una cosa amb l’altra”

L’edil Álvaro Escorihuela ha destacat que “destinem quasi el mateix a entitats que la Diputació, demanem que incremente la quantia, ja que está bé tindre deute zero però també s’han de cobrir les necessitats de les persones”. Tots els grups han votat a favor menys Cs que s’ha abstingut, que ha explicat que el Pressupost provincial es va aprovar la setmana passada i que s’arriba tard

L’alcalde Benlloch ha contestat a Domingo Vicent que hi ha una infinitat de possibilitats amb modificacions de crèdits i altres opcions, ja que un pressupost no està cent per cent tancat. “Quan jo era portaveu provincial no vaig deixar mai de criticar la gestió en serveis socials i els romanents. Diputació era una organització sectària, que maltractava als veïns de Vila-real, ja que no arribava ni un euro, però per a 2019 han decidit que els 74 milions de romanents vagen als bancs. Si haguera estat jo a la Diputació, hauria alçat el crit en el cel, és un escàndol que el PP prenga esta decisió per a tindre deute zero amb la mala situació en la qual estan les entitats socials”

Captura de pantalla 2018-11-27 a las 18.41.16Pel que fa a Llop, l’alcalde li ha respost que la seua intervenció no tenia cap sentit. “És el que passa quan portes el text preparat de casa i no l’adaptes al debat”. Folgado ha eixit en defensa d’edil i li ha recriminat que haja faltat el respecte a Dora Llop. “No sé què guanya ridiculitzant a una regidora del PP, demostra que no està a l’altura, tots els regidors es preparen les intervencions, inclús els seus i no passa res”, ha dit i l’edil ha afegit que “Vila-real no mereix un alcalde com vosté perquè no creu en ells”, ha sentenciat.

La sessió s’ha detingut perquè havia de celebrar-se una taula tècnica amb el secretari i l’interventor amb motiu de l’error en les bases del préstec. I després mentre s’elaborava la proposta s’han realitzat els precs i preguntes.

En aquest torn s’ha anunciat que s’està esperant la modificació de crèdit per a poder portar a completar la informació dels horaris i les parades del nou servei del bus urbà. Està el model preparat però no es pot materialitzar encara.

torremotxaTambé s’ha informat de les actuacions de la Torre Motxa previstes en el Pressupost de 2018, que es portaran a terme amb el préstec al més aviat possible. El PP ha preguntat pel contracte d’asfaltat de carrers i l’alcalde ha respost que és un tema que preocupa a l’equip de govern i s’està treballant amb noves propostes. “Es tracta d’uns poals de formigó líquid que serviria com ‘nyap’ per a aquests forats en la via pública. L’ideal seria asfaltar-ho tot però és una inversió inassumible, ja que només en camins rurals serien uns 200 quilòmetres, però s’ha de realitzar un pla i anant fent. Pel prompte SVP ha adquirit sis palets d’aquest material per a camins urbans i rurals que està responent de forma positiva”

Respecte al concurs de compra d’habitatge de la Generalitat, l’alcalde ha respost que es tracta d’un procés de licitació “amb sobres tancats” i són ells els que tenen les dades de les propostes admeses en el procés que va finalitzar a Vila-real el 22 de novembre, l’únic que sabem que en l’àmbit de Comunitat Valenciana se sap que hi ha hagut unes 300 i en Vila-real alguna proposta interessant”.

S’ha tornat a parar la sessió més de mitja per la desviació d’informació de la carta remesa als bancs i les bases publicades al BOP per al préstec i el PP ha demanat una pausa d’altra mitja hora per a revisar la documentació. Quan s’ha reprès la sessió s’ha informat de l’ampliació del termini fins a cinc dies amb els vots a favor de PSOE i Compromís i l’abstenció del PP i Cs.

dominiques

Cal destacar que el crèdit, de prop de cinc milions, permetrà fer front a algunes inversions del 2018 com la millora de parcs i jardins, esports o la compra d’habitatge social, entre d’altres. Tot i que el principal gruix de l’operació es destinarà a saldar el deute adquirit amb les monges dominiques fa dues legislatures, quan la congregació va cedir a la ciutat el seu convent i jardí.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací