Un estudi preveu que els espanyols podrien engrossir fins a 5 quilos en la quarantena

793

Actualitat Diària

Durant les últimes setmanes i fruit del necessari confinament, els espanyols han vist alterats els seus hàbits quotidians. Els canvis no sols concerneixen al treball, la manera de relacionar-se amb els altres, etcètera, sinó també a l’alimentació i l’esport. Una situació que el comparador d’assegurances de salut Acierto.com ha volgut analitzar.

L’activitat física cau en picat

Segons les dades que maneja l’entitat i com era previsible, l’activitat física s’ha desplomat, almenys, un 40%. Amb els efectes que això implica sobre l’aparell locomotor i muscular, la pèrdua de capacitats aeròbiques de l’individu, l’increment de la sensació de fatiga, la reducció de la despesa calòrica, etcètera.

La inactivitat continuada (a partir de 10 dies) està relacionada amb l’atròfia muscular i la pèrdua de força (de fins a un 13% i 40% en braços i cames, respectivament). Aquestes conseqüències afectaran en major mesura als adults majors, també els més vulnerables al coronavirus.

No obstant això, no podem deixar de recordar que l’activitat física continua sent una assignatura pendent dels espanyols: fins a 17 milions admeten ser sedentaris, i un 7% més, no fer gens d’exercici. Els majors són un grup destacable, perquè només el 54% dels superen els 65 anys manté uns hàbits de vida saludable.

Per part seva, només el 21% dels menors de 10 anys fa esport. El 81% dels adolescents en edat escolar no es mantenen prou actius i el 80% dels nens únicament ho practica en el col·legi. Tampoc podem oblidar que fer exercici enforteix el sistema immune, clau en aquestes circumstàncies.

Mengem pitjor (encara)

Així mateix, durant el confinament s’han disparat les vendes de productes com les olives (94%), les patates fregides (87%), la cervesa (78%), i la xocolata (79%). Uns aliments vinculats al gaudi que no sempre són precisament saludables. A més, no podem perdre de vista el punt de partida, és a dir, com mengen els espanyols en circumstàncies normals.

Segons les dades que maneja acierto.com, només el 7% de la població aconsegueix els mínims d’una alimentació saludable: menjar cinc peces de fruita o verdura diàries, desdejunar “bé”, prendre llegums i peix almenys dues vegades per setmana, etcètera. No obstant això, sí que ho intentem, o almenys això diem: el 54% dels espanyols assegura que tracta de portar una dieta equilibrada. Tenint en compte tots els factors, acierto.com estima que els espanyols podrien arribar a engreixar fins a quatre quilos durant el confinament.

Els efectes psicològics del confinament

D’altra banda, el confinament continuat incrementa les possibilitats d’experimentar ansietat, insomni i altres patologies com la depressió. A més, ens torna més irritables i ens produeix abatiment. Els sentiments d’aïllament, al mateix temps, augmenten el risc de sofrir pressió arterial alta i redueixen la resistència del sistema immunològic a les infeccions. No obstant això, quedar-se a casa és imprescindible per a frenar la pandèmia.

Consells per a superar el confinament amb èxit

Per a frenar tots aquests efectes, el comparador d’assegurances de salut acierto.com ha recaptat una sèrie de consells. Entre altres i lligats a l’alimentació: adaptar la ingesta calòrica, planificar els menús, evitar els ultraprocesados i grasses, i optar pel picotejo sa –com els adobats i altres aliments nutritius que calmin l’ansietat– i els productes frescos.

Quant a l’esport, l’entitat recomana practicar almenys vint minuts d’exercici cardiovascular. I recorda que són moltes les asseguradores de salut que ofereixen apps específiques que premien als seus clients més actius. També podem recórrer als vídeos d’internet, fer-nos amb una consola amb jocs de moviment per a fer esport en família de manera divertida, i portar uns horaris que ens permetin agafar el son i acostumar el cos a la nova situació. L’esport ens farà segregar endorfinas i ens permetrà sentir-nos millor.

D’altra banda, un ampli ventall d’asseguradores compten amb serveis digitals que acompanyen als assegurats i proporcionen respostes ràpides. Entre altres, permeten realitzar videoconsultas amb especialistes, accedir a urgències generals i pediàtriques, fer ús de la segona opinió mèdica, etcètera.

Molts d’aquests recursos, així mateix, promouen una vida saludable, la qual cosa suposa ampliar les prestacions incloses en la medicina preventiva. Parlem d’apps que fomenten una alimentació sana, així com plans d’exercicis, etcètera.

Tornant a les especialitats, destaca la teràpia psicològica online, que ens ajudarà a fer front als sentiments negatius –estrès, ansietat– associats al confinament. A més, fins al 96% dels pacients que es decanten per ella estan satisfets.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací