Un estudi de l’UJI adverteix del poder de les empreses tecnològiques pel seu control de la comunicació

734

Actualitat Diària

Una investigació desenvolupada per la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i la Universitat del País Basc (UPV/EHU) adverteixen que les grans empreses tecnològiques Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft (GAFAM) dificulten el desenvolupament dels agents culturals tradicionals, perquè s’han convertit en «autèntiques propietàries de la comunicació digital global». Les conclusions d’aquest treball s’han publicat en la Revista Llatina de Comunicació Social.

L’estudi, realitzat per la professora Jéssica Izquierdo Castillo, del Departament de Ciències de la Comunicació de l’UJI i el professor Juan Carlos Miguel de Bustos, catedràtic de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), ha descrit les set característiques de les indústries tecnològiques globals i demostra el seu potencial lideratge a l’entorn de la comunicació digital actual. «Es caracteritzen per ser empreses que competeixen de forma ecosistèmica, no per producte, la qual cosa provoca la formació de grups molt centralitzats, amb una elevada capitalització borsària. Els GAFAM necessiten créixer constantment, la qual cosa els converteix en dependents de la innovació: pateixen de bulímia de patents», argumenta Miguel de Bustos.

En l’actualitat, els GAFAM, en paraules de Jéssica Izquierdo, també s’especifiquen «per enfocar els seus negocis cap a vectors de creixement estratègics tan fonamentals com la salut i la Internet de les coses, els assistents virtuals, els electrodomèstics, les ciutats i els cotxes intel·ligents, o les aplicacions de monitoratge de constants vitals; són fonts inesgotables de dades massives, que al seu torn constitueix l’ADN per a aquestes empreses. L’únic aspecte que encara no lideren els GAFAM és el de les xarxes de telecomunicacions».

Les grans tecnològiques Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft lideren l’economia digital, fortament lligada a la recopilació de dades dels usuaris i usuàries de la xarxa. «La creixent presència mundial de plataformes en streaming com Netflix, HBO o Spotify, converteixen l’ecosistema mediàtic en un lloc preferent de recopilació d’aquestes dades massives, que proporcionen dades detallades sobre els gustos, opinions i preferències de la ciutadania per a l’entreteniment i la informació; ara ho intenten amb les emocions. Són els amos de tot, i fins i tot de la distribució de la informació», explica Miguel de Bustos.

Per part seua, la professora del Departament de Ciències de la Comunicació Jéssica Izquierdo comenta que aquesta realitat «converteix els mitjans en font d’informació valuosa i necessària per als GAFAM, que ja controlen gran part d’aquestes dades a través de YouTube (Google), Twitter (Facebook), Amazon Prime, Apple Music o LinkedIn (Microsoft)».

La investigació desenvolupada per Jéssica Izquierdo Castillo i Juan Carlos Miguel de Bustos aporta una completa anàlisi sobre els grups d’Internet GAFAM, que permet valorar l’impacte que imprimeixen sobre els mitjans de comunicació. A partir d’una àmplia base bibliogràfica, premsa especialitzada i informes corporatius i institucionals, s’analitza el creixement de la connexió entre els GAFAM i el contingut mediàtic, així com la seua capacitat per a establir patrons que condicionen el futur desenvolupament de les indústries creatives i culturals en l’escenari de l’economia digital.

Els resultats permeten observar la posició central que ocupen els GAFAM en l’economia digital i assenyalen les claus de desenvolupament per a les indústries mediàtiques en aquest ecosistema, com són la intensificació dels grups tradicionals en Internet (que explica moviments com el llançament per part de Disney de la seua pròpia plataforma), l’increment dels GAFAM en les àrees mediàtiques o l’amenaça a la diversitat cultural i el pluralisme en el mercat global de la comunicació.

 Jéssica Izquierdo Castillo és professora titular del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I. Dirigeix el grup d’investigació Observatori de Continguts i Plataformes Mediàtiques (OBCOP), les principals línies de treball del qual es vinculen a l’estudi de l’ecosistema mediàtic en l’era de la convergència digital, en referència a la seua estructuració i continguts. És també editora adjunta de la revista científica adComunica. Imparteix docència sobre l’estructura del sistema comunicatiu i la programació de continguts mediàtics en l’UJI, i ha sigut professora convidada en universitats de diferents països. Les seues principals línies d’investigació se centren en l’evolució de les estructures mediàtiques, les transformacions en els models de negoci i la televisió pública.

Juan Carlos Miguel de Bustos és catedràtic de la Universitat del País Basc, on imparteix docència sobre els aspectes econòmics de les indústries culturals (Estructura del Sistema Comunicatiu). Participa en cursos de doctorat de diferents departaments de la UPV/EHU. És professor convidat en diferents països, en cursos de doctorat i de màster. Les seues publicacions i investigacions són relatives a l’anàlisi de canvis estructurals en els grups de comunicació i a la televisió pública. Des de fa diversos anys investiga sobre els GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft): competència, privacitat i continguts.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací