Surt a la llum la nova generació del Nissan Qashqai, la tercera d’aquest model

465

Actualitat Diària

Els preparatius finals per a la presentació de la tercera generació del Nissan Qashqai, el compacte que va revolucionar el mercat automobilístic europeu i va generar molts imitadors, ja es troben molt avançats.

Els prototips del nou model estan acumulant quilòmetres de prova en les carreteres europees, abans de tornar a revolucionar les expectatives dels clients respecte als crossover compactes, quan surti a la venda en 2021.

El nou Qashqai aprofitarà la seva posició de pioner i referència en el segment dels crossover mitjans a Europa des de 2007. La base del nou Qashqai és la nova plataforma CMF-C de l’Aliança, un aparador d’enginyeria avançada, innovació i tecnologia avançada.

El Qashqai actual – la segona generació del líder dels -, que va sortir a la venda a Europa en 2014, ja ha venut més d’un milió d’unitats des de la seva introducció.

«El nou Qashqai revolucionarà de nou les expectatives dels clients respecte als crossover compactes. La comoditat, el refinament i la tecnologia que oferirà el nou Qashqai són dignes de categories superiors, mentre que l’experiència de conducció satisfarà tant als conductors com als passatgers. A més, gràcies a la innovadora tecnologia e-POWER de Nissan, el client s’enamorarà del tacte de conducció d’un vehicle elèctric, però sense preocupar-se per l’autonomia», ha declarat Gianluca de Ficchy, President de la Regió AMIEO (Àfrica, Orient Mitjà, l’Índia, Europa i Oceania) de Nissan.

Per a aquesta tercera generació i totalment nova versió de Qashqai, Nissan ha conservat els principis rectors que han impulsat el concepte, el disseny i el desenvolupament de les dues generacions anteriors del Qashqai: disseny elegant, carrosseria millorada i motorització eficient, tot això combinat amb una gran qualitat i una experiència de conducció digna d’un segment superior. El nou Qashqai tornarà a pujar el llistó del segment crossover i els clients podran gaudir d’aquests millorats atributs.

L’arribada del futur Qashqai també ha estat valorada per Bruno Mattucci, Conseller Director General de Nissan Ibèria, que comenta sobre aquest tema: “Qashqai és una història d’èxit inigualable en el mercat espanyol. Amb 13 anys de lideratge consecutiu en el segment dels crossovers i amb més de 320.000 unitats venudes, ha obert el camí per al que avui dia és el pilar del mercat espanyol, el segment crossover”, i afegeix ”després de 13 anys, Nissan Qashqai és avui dia el tercer model més venut en el mercat espanyol en el que portem d’any, la qual cosa ens dóna una idea de l’arrelament del model i de la marca Nissan a Espanya i de l’atracció del consumidor espanyol cap a aquest vehicle, aspectes tots dos que, sens dubte, amb el nou Qashqai es veuran reforçats”.

Igual que els seus predecessors, el disseny del nou Qashqai ha estat a càrrec de l’equip de Nissan Design Europe, amb seu a Londres (Regne Unit), mentre que la seva enginyeria ha estat obra del Nissan Technical Center Europe, situat en Cranfield, Bedfordshire (Regne Unit). La producció del Qashqai es mantindrà a la fàbrica que Nissan té en Sunderland (Regne Unit).

El nou Qashqai és el primer nou model a Europa que utilitza la plataforma CMF-C de l’Aliança Renault-Nissan-Mitsubishi, que representa una arquitectura automobilística estructural i tecnològica d’avantguarda.

Un aspecte fonamental del concepte d’enginyeria era conservar les proporcions del Qashqai actual, que són «les adequades» i que són una de les claus del seu èxit, la qual cosa significa que aquest model es desplaça còmodament per vies urbanes i s’adapta còmodament a les places d’aparcament, a més d’oferir un espai interior excel·lent.

Quant a la seva construcció, la carrosseria incorpora un material més lleuger, així com tècniques avançades d’estampat i soldadura per a augmentar la resistència i reduir el pes. Per primera vegada en la seva història, la porta gran posterior del Qashqai estarà fabricat en un material compost, la qual cosa redueix el seu pes en 2,6 kg.

L’estructura del nou Qashqai compta amb un 50% més d’acer d’ultra alta resistència de Nissan (UHSS, per les seves sigles en anglès). El material UHSS garanteix la major resistència possible a la deformació en l’estructura de la carrosseria on sigui necessari, com per exemple en l’estructura deformable, però sense un augment significatiu de pes. Tradicionalment, els materials de major resistència a la deformació plantegen problemes per a soldar-los o unir-los a altres parts de l’estructura. En la carrosseria del nou Qashqai, s’ha utilitzat una unió estructural d’alta resistència on els pilars A, B i C s’uneixen al sostre i al sòl.

Les portes davanteres i posteriors, el parafang davanter i el capó, ara estan fets d’alumini, la qual cosa permet una reducció de pes, en conjunt, de 21 kg respecte a la carrosseria en blanc del Qashqai actual.

L’estructura bàsica, la «columna vertebral» de la plataforma CMF-C, s’ha actualitzat amb una forma més homogènia per a transmetre millor la força d’un impacte. Aquesta millora permetrà que l’estructura absorbeixi l’energia de manera més efectiva en les zones deformables, reduint així la càrrega potencial transmesa als ocupants en cas d’accident.

L’avantatge per als clients, gràcies a les tècniques avançades de fabricació, és que la carrosseria és 60 kg més lleugera i un 41% més rígida que el model anterior. Aquesta millora es tradueix en refinament, comoditat i resposta de conducció dignes d’un segment superior, a més d’una seguretat excepcional en cas d’accident, així com avantatges per a l’eficiència general del cotxe.

Nou disseny de la suspensió i de la direcció
El nou Qashqai continuarà oferint una experiència de conducció gratificant, ja que mantindrà la seva reputació de conducció refinada i segura, encara que també emocionant quan la carretera es torna sinuosa.

La nova plataforma CMF-C compta amb la rigidesa torsional dels vehicles d’un segment superior, la qual cosa permet una ubicació precisa de la suspensió, que al seu torn, garanteix respostes positives i segures als moviments de la direcció i una sensació més segura al circular per carreteres en mal estat.

Gràcies a la plataforma CMF-C, el nou Qashqai té una configuració Macpherson actualitzada en la part davantera i posterior. En el cas del Qashqai amb tracció a dues rodes amb llandes de fins a 19’’, la suspensió posterior incorpora una barra de torsió. Per a les versions amb llandes de 20’’ i tracció a les quatre rodes, estarà equipat amb una configuració avançada Multi-link.

La inclusió de la barra de torsió ofereix una millor absorció d’impactes i supressió del soroll de la carretera, la qual cosa es tradueix en una conducció tranquil·la en qualsevol superfície. La clau de les seves àmplies capacitats és el canvi de moll i amortidor per una alineació vertical. Aquesta modificació permet que el moll i l’amortidor funcionin en el seu rang de carrera òptim, maximitzant així la seva efectivitat per a una resposta més controlada als impactes i sots de la carretera, i minimitzant el rebot per a una conducció estable i tranquil·la, mentre es manté un excel·lent rendiment anti balanceig enfront dels canvis de direcció.

La configuració avançada de la suspensió posterior Multi-link ofereix el millor equilibri del segment entre comoditat de conducció i resposta dinàmica. En aquesta nova versió, està muntada sobre el subchasis mitjançant bujes, que redueixen el soroll que arriba de la carretera i les vibracions transmeses des d’aquesta.

La configuració de la direcció assistida ofereix una resposta millorada, un millor tacte en la part central del rang de direcció i una menor fricció.

David Moss, vicepresident sènior de Recerca i desenvolupament de la Regió AMIEO (Àfrica, Orient Mitjà, l’Índia, Europa i Oceania), ha comentat sobre aquest tema: «El nostre equip d’enginyers ha avaluat una mostra transversal de turismes del segment C, així com vehicles de la competència directa, i després de milers de quilòmetres de proves en carreteres i instal·lacions de prova de tota Europa, ha aconseguit un equilibri de conducció que situa el plaer de conduir en el centre de l’experiència».

Innovació per a l’eficiència
El nou Qashqai forma part de l’estratègia d’electrificació de Nissan i oferirà als clients dues solucions de motorització: un motor de gasolina de 1,3 litres flexible i eficient amb tecnologia híbrida, o l’innovador motor e-POWER de Nissan, que brindarà l’agradable sensació de conducció d’un vehicle elèctric gràcies a la seva acceleració lineal i instantània, però sense preocupar-se per l’autonomia.

Amb l’adopció de l’estructura de carrosseria més rígida a la torsió, la cerca de l’eficiència més òptima per al nou Qashqai ha estat la peça central de tot el procés de desenvolupament. I aquesta cerca de l’eficiència s’estén a l’ús del motor de gasolina de 1,3 litres que estarà disponible amb dues potències diferents, encara que totes dues versions combinen bona resposta amb baix consum i emissions. [Les dades i especificacions tècniques completes d’aquesta motorització es publicaran quan falti menys per a la seva introducció en el mercat].

Dos exemples addicionals del que han fet els enginyers de Nissan per a optimitzar l’eficiència del nou Qashqai són el fons pla, que garanteix el flux d’aire més suau possible per sota del cotxe, i també la comporta activa de la graella, que roman tancada per a garantir que l’aire passi al voltant de la part davantera del cotxe de la forma més neta possible. Només s’obre quan les necessitats de refredament del motor el requereixen, permetent que entre aire addicional en els radiadors per a refredar-ho.

El disseny davanter del cotxe també genera una cortina d’aire que redirigeix el flux d’aire al voltant per a reduir l’arrossegament generat per les rodes davanteres.

El motor de gasolina de 1,3 litres s’ha millorat àmpliament per a incloure el sistema híbrid suau de 12 V, que incorpora una bateria de liti separada instal·lada sota el sòl i un generador accionat per corretja per a recollir l’energia de frenada. Aquesta tecnologia permet que els sistemes del motor funcionin amb l’energia recuperada, augmentant així la durada de la funció Start/Stop que redueix les emissions totals de CO₂ del motor. A més, permet el fre motor i també ofereix suport de parell durant l’acceleració.

ARRIBA e-POWER

El nou Qashqai representarà el millor de l’esperit innovador de Nissan, al qual denominem Mobilitat Intel·ligent Nissan. Suposarà el desplegament de l’innovador sistema de propulsió e-POWER de Nissan a Europa. El sistema e-POWER és una innovació única de Nissan ja que és el motor elèctric el que exclusivament impulsa les rodes. El sistema e-POWER està format per una bateria d’alt rendiment, el motor de gasolina, el generador elèctric, l’inversor i un motor elèctric.

En els sistemes híbrids convencionals, les rodes s’impulsen mitjançant un motor elèctric i un motor de combustió interna segons les circumstàncies. No obstant això, en el sistema e-POWER, el motor de gasolina no està connectat a les rodes; simplement carrega la bateria. I a diferència d’un vehicle totalment elèctric, en els híbrids convencionals la font d’alimentació és el motor i no sols en la bateria. [Les dades i especificacions tècniques completes del sistema e-POWER es publicaran quan falti menys per a la seva introducció en el mercat].

La diferència clau en comparació amb els models híbrids convencionals és que el motor elèctric és de la mateixa grandària que el d’un Vehicle Elèctric (VEU), aportant així la resposta d’acceleració instantània que resulta tan popular entre els clients dels VEU. El generador impulsat pel motor manté la càrrega de la bateria, però també pot transmetre electricitat directament al motor per a aconseguir potència addicional. Per part seva, el motor de combustió funciona sempre en el rang òptim de revolucions per minut per a maximitzar l’eficiència del combustible i minimitzar així el soroll i oferir una sensació natural i connectada durant les sol·licituds d’acceleració màxima.

Per als clients, e-POWER brinda aquesta sensació única d’acceleració instantània i lineal dels VEU, oferint-los una experiència de conducció divertida, però sense la preocupació de l’autonomia. És la transició perfecta a la conducció de VE, especialment per a aquells conductors que recorren molts quilòmetres, als qui els encantarà la combinació de comoditat i refinament, així com l’eficiència ecològica del cotxe.

«Les opcions avançades i eficients de motorització representen l’esperit innovador de Nissan, i no hi ha millor exemple d’això que el sistema e-POWER. Aporta tots els avantatges de conducció d’una motorització elèctrica sense renunciar a res. Si parlem de la Mobilitat Intel·ligent Nissan, el sistema e‑POWER és un exemple perfecte», ha comentat David Moss.

ProPILOT, L’ASSISTENT DE CONDUCCIÓ MILLORAT

El nou Qashqai estarà equipat amb la pròxima generació de la tecnologia d’ajuda a la conducció ProPILOT, que ofereix un major suport al conductor en una gamma més àmplia de situacions. Aquesta nova generació es denomina ProPILOT amb Navi-link dissenyat per a reduir la fatiga i l’estrès de la conducció, amb un funcionament molt intuïtiu.

El sistema ProPILOT amb Navi-link és capaç d’accelerar i frenar el vehicle al circular per un sol carril en autopista. El sistema pot accelerar el vehicle per a circular a una velocitat establerta i frenar fins a detenir-lo en condicions de trànsit intens. El sistema pot reprendre automàticament la marxa si el vehicle ha estat aturat durant menys de tres segons i el trànsit davant del vehicle s’allunya.

El sistema d’adreça i la cambra actualitzen constantment la posició del vehicle, ajudant a centrar el vehicle en el seu carril i mantenint una velocitat predeterminada, però amb la capacitat d’adaptar-se i mantenir una distància segura respecte al vehicle precedent.

En el nou Nissan Qashqai, el sistema actualitzat ProPILOT amb Navi-link ara és capaç d’adaptar la velocitat del cotxe en funció de circumstàncies externes addicionals: quan el cotxe entra en una zona de límit de velocitat més baixa en l’autopista, el sistema és capaç de llegir els senyals de trànsit i en combinació amb les dades del navegador, podrà alentir el Qashqai fins a la velocitat adequada, la qual cosa significa que el conductor no necessita ajustar manualment la velocitat del control de creuer.

El sistema també extreu dades del sistema de navegació per a ajustar la velocitat a les següents corbes o carrils de sortida que tenen un radi més tancat.

A més, el sistema ProPILOT amb Navi-link pot comunicar amb els radars de control d’angle mort del Qashqai per a ajudar al conductor mitjançant una correcció de la direcció i evitar que es produeixi una maniobra de canvi de carril si hi ha un vehicle en la zona d’angle mort.

Altres millores inclouen un avís de «protecció lateral» per a situacions urbanes, que alerta al conductor del risc de contacte amb un objecte en el lateral del vehicle, normalment en girar en l’aparcament d’un supermercat. El nou Qashqai també podrà intervenir per a evitar col·lisions en sortir marxa enrere d’un aparcament gràcies a una actualització del sistema d’alerta de detecció d’objectes en moviment, activant els frens per a detenir el cotxe si detecta un obstacle en moviment prop d’aquest.

ProPILOT amb Navi-link estarà disponible a partir del nivell medio N-Connecta perquè la majoria dels conductors del Qashqai gaudeixin d’aquesta única i avançada tecnologia, que representa la promesa de la marca Nissan de «Innovació i Emoció per a Tots».

«ProPILOT amb Navi-link és una de les innovacions més benvolgudes del Qashqai actual. Als clients els encanta com ajuda al conductor a l’hora de mantenir una conducció suau, precisa i segura, especialment en condicions de trànsit intens, de nit o amb mal temps. Estem molt contents de poder augmentar la comoditat i la confiança en la conducció gràcies a les excel·lents funcions addicionals de ProPILOT amb Navi-link en el nou Qashqai», ha declarat Marco Fioravanti, vicepresident de Planificació de productes de Nissan Europa.

Fars davanters LED intel·ligents

El Qashqai actual incorpora fars LED en els nivells superiors des del seu llançament en 2014, i els del nivell superior Tekna giren per a seguir la carretera en resposta al moviment de la direcció amb una claredat excepcional gràcies als potents projectors que generen una llum intensa i uniforme.

En el cas del nou Qashqai de tercera generació, els enginyers de Nissan han desenvolupat un avançat sistema de fars davanters matricials que adapta la forma de la llum en funció de les condicions de la carretera i de la resta d’usuaris d’aquesta. El feix de llum es divideix en 12 elements individuals que es desactiven selectivament en detectar un vehicle que s’aproxima. Gràcies a aquesta innovació, pot projectar una llum més brillant, amb major abast i major amplitud, que canvia de manera efectiva perquè la resta d’usuaris de la carretera no quedin enlluernats.

«El punt de partida per al disseny i el desenvolupament del nou Qashqai el va marcar una anàlisi profunda de les relacions que hem tingut amb tots els nostres clients del Qashqai al llarg dels últims 13 anys. Això ens ha permès entendre les seves necessitats i, en particular, la qual cosa més valoren del crossover que utilitzen i en el qual confien diàriament», ha afegit Marco Fioravanti

El Qashqai: un crossover pioner

En 2007, quan es va introduir el Qashqai en el mercat, no hi havia res semblant en la carretera. La seva posició de conducció era una mica més elevada, la qual cosa oferia una millor vista de la carretera, encara que la seva presència general era la mateixa que la dels turismes competidors del segment C compacte.

Les seves opcions de motors de gasolina i dièsel tenien un baix consum i eren eficients, i s’afegia una versió amb tracció total per a aquells clients que necessitaven tracció addicional en condicions difícils.

En resum, oferia un equilibri excel·lent entre les dimensions compactes d’un turisme i la sensació de robustesa i vista elevada que ofereix un model amb tracció a les quatre rodes tradicional, però sense la penalització de la grandària, el pes o l’eficiència. Gràcies a aquesta combinació, va aconseguir oferir el millor de tots dos mons en derrocar les barreres per a comprar un SUV.

Preveure les vendes d’un vehicle nou que no substituïa directament a un model existent i per al qual no hi havia competidors directes va ser tot un desafiament. En general, les estimacions de vendes internes eren de 100.000 unitats a l’any a Europa. Però aquestes estimacions es van quedar molt curtes. Al cap de pocs mesos, es va haver d’afegir un torn addicional a la fàbrica de Nissan en Sunderland, Regne Unit, per a satisfer la demanda.

Les seves vendes van continuar creixent any rere any, i el seu atractiu va augmentar amb el llançament del Qashqai+2 en 2008, que afegia una tercera fila de seients plegable en un maleter més gran gràcies a la seva major distància entre eixos.

En 2010 es va dur a terme una extensa rentada de cara que va millorar l’exterior, especialment l’aspecte frontal, atès que una proporció elevada de clients del Qashqai provenien de segments superiors. Quan el primer model va ser substituït en 2014 per la segona generació del Qashqai, 17 competidors directes havien seguit a Nissan a aquest segment del mercat amb els seus propis crossovers.

Malgrat l’arribada de molts competidors europeus, la primera generació del Qashqai va vendre més de 200.000 unitats a l’any de mitjana al llarg de la seva vida.

La segona generació del Qashqai va sortir a la venda a Europa en 2014, amb un disseny més cridaner i motors més eficients, més refinami

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací