El 14% de valencians i valencianes sofreix diabetis però solo el 8% està diagnosticat

453

Actualitat Diària

El 14% de valencians i valencianes sofreix diabetis però solo el 8% està diagnosticat. Aquesta malaltia en la qual els nivells de glucosa en sang estan elevats afecta a un total de 415.314 persones en la Comunitat Valenciana; per províncies, 45.595 a Castelló, 223.340 a València i 146.379 a Alacant.

Per a conscienciar sobre la malaltia, el 14 de novembre es commemora el Dia Mundial de la Diabetis, que enguany també posa el focus en el paper que exerceix el personal d’infermeria en el suport a les persones afectades.

Un total de 24.358 persones han rebut un diagnòstic de diabetis en l’últim lustre en la Comunitat Valenciana (més de 14.000 d’elles en els dos últims anys), i moltes altres són diabètiques però no ho saben perquè els signes d’alerta (set intensa, orinar moltes vegades al dia, pèrdua de pes) triguen a manifestar-se.

“Els símptomes apareixen quan la glucosa és major de 180 mg/dl de forma mantinguda. No obstant això, els nivells anormals de glucosa en sang, per sobre de 125 mg/dl, ja són diagnòstics i tenen importància perquè és necessari controlar-los per a evitar les complicacions de la diabetis”, ha explicat el coordinador del Pla per a l’Assistència Integral al Pacient Diabètic en la Comunitat Valenciana, Francisco José Pomares Gómez.

A més, entre els nous diagnòstics, hi ha persones cada vegada més joves: “La diabetis mellitus tipus 2 representa el 95% dels casos i és la que augmenta any rere any. La diabetis tipus 2 es deu a factors familiars, és pròpia de persones majors, però sobretot es relaciona amb el sobrepès i l’obesitat, el sedentarisme, així com els hàbits d’alimentació basats en menjars hipercalóricas, amb productes processats, begudes ensucrades i greixos d’origen animal”, ha comentat Pomares.

Per a frenar l’avanç de la diabetis, el coordinador del Pla per a l’Assistència Integral al Pacient Diabètic en la Comunitat Valenciana recomana recuperar “la dieta mediterrània de les nostres persones majors, que consumien més llegums, peix, carns d’ocell, hortalisses i verdures, fruites, verdures i, sobretot, oli d’oliva i fruita seca”, ha explicat.

A més, segons Pomares “Es necessari tornar a la dieta mediterrània i caminar almenys 30 minuts al dia o qualsevol altra activitat física per a prevenir-la”.

En aquest punt, el paper de les infermeres i infermers és important: “L’educació terapèutica en diabetis pot tenir un benefici en el control de la malaltia similar al que pot oferir un tractament farmacològic, o aconseguir que un tractament que no funcioni, aconsegueixi l’efecte desitjat”, ha reivindicat Pomares.

El personal d’infermeria -ha detalla l’especialista- transmet als pacients coneixements i habilitats per a controlar millor la seva diabetis: “Pautes sobre alimentació, claus d’activitat física, com administrar i decidir les dosis d’insulina, com controlar la diabetis amb els mesuradors de glucosa, com actuar quan hi ha una baixada de glucosa o una pujada relacionada amb què la persona hagi emmalaltit de qualsevol altra cosa; o fins i tot en les noies i dones per a controlar la diabetis durant els dies de la menstruació”.

També ensenyen cures d’higiene als peus i a detectar símptomes d’alarma pels quals es fa necessari consultar al personal sanitari. “Realment infermeria marca la diferència en les cures de la diabetis”, ha resumit l’expert.

Diabetis i infecció per COVID

Les persones amb diabetis no tenen més risc de contreure la COVID-19, però sí que tenen més probabilitats que la infecció es compliqui, sobretot amb diabetis tipus 2 no controlada i excés de pes. Si a aquests factors se sumen la hipertensió i problemes cardiovasculars, el pronòstic també es torna més incert.

Per a prevenir la infecció respiratòria, s’aconsella seguir les recomanacions de les autoritats respecte a l’ús de màscares, higiene de mans, distància interpersonal i reducció de contactes socials. També és molt important mantenir sota control la diabetis perquè, en cas de contreure la COVID-19, tingui la menor repercussió possible.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací