Retiren més de 25.000 tones emmagatzemades de forma ilegal a l’abocador d’Utiel

565

Actualitat Diària

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través de la direcció general de Qualitat i Educació Ambiental, ha aconseguit ja la retirada de més de 25.000 de les 30.000 tones de residus plàstics que s’emmagatzemaven de manera il·legal a les instal·lacions situades en el polígon 33 del terme municipal d’Utiel.

Fent un ús indegut d’una antiga autorització d’emmagatzematge de residus, es va generar un apilament de restes de plàstics no autoritzats, que traslladaven fins a aquest lloc vuit empreses. A mitjan any 2018 l’ajuntament d’Utiel va procedir al precintat de la planta.

Al gener de 2019, després d’informar la Comissió de Coordinació nacional en matèria de residus en l’actual ministeri per a la transició ecològica, atès que es tractava de residus de diferents procedències d’Espanya, la Conselleria d’Emergència Climàtica, en coordinació amb l’ajuntament d’Utiel, va actuar d’ofici imposant un pla de retirada del plàstic i es van obrir diversos expedients i diligències sancionadores, un municipal i diversos autonòmics, tant a l’empresa local d’Utiel com a la resta d’empreses d’àmbit nacional que van portar el material il·legalment a la planta.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollá, ha destacat “la ràpida i eficaç actuació” per part de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, que ha aconseguit “una actuació i diligències sense precedents, amb un cost per a les empreses inicialment dipositàries de més d’un milió i mig d’euros donada l’obligació de retirar tot el material que van portar, així com el seu transport i gestió a altres instal·lacions autoritzades per als residus i rebutjos de residus plàstics”.

La retirada de materials ha estat periòdicament controlada tant per l’ajuntament d’Utiel com pels serveis d’inspecció ambiental i residus de la direcció general de Qualitat i Educació Ambiental. Així mateix, en aquestes labors de control han col·laborat addicionalment el Seprona i la Policia Autonòmica.

“Actualment queden per retirar unes 5.000 tones de residus plàstics, que s’espera que siguin evacuats fins a final d’aquest 2020 i amb això es conclourà la retirada total dels residus que s’acumulaven, situació que clarament s’aprecia ja en les imatges aèries preses per la policia autonòmica de la Generalitat”, ha assenyalat Mollà.

“La indústria ha d’aprendre d’aquest cas que les bones pràctiques mediambientals i l’economia circular han de ser reals i efectives i no poden ser només una rentada de cara”, ha explicat Mireia Mollá.

A partir de 2021, en la Comunitat Valenciana, segons preveu el projecte de llei d’acompanyament dels pressupostos per a 2021, aquest tipus d’actuacions d’apilaments il·lícits, a part de les corresponents diligències sancionadores i de retirada dels materials, vindran gravades addicionalment amb un cánon econòmic de penalització a l’abocament i abandó, en virtut de les previsions del nou Reial decret 646/2020, de 7 de juliol, estatal.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací