Castelló presenta la fira MARTE del 14 al 17 de novembre amb sis espais culturals diferents

751

Social, Curated, Lab, Orbital, Expedition y Editorial son les propostes que l’organització ha presentat aquet matí en diferents indrets

Actualitat Diària

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana està present un any més en MARTE, la fira d’art contemporani de Castelló, que celebra la VI edició del 14 al 17 de novembre a l’Auditori i Palau de Congressos.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Jose Luis Pérez Pont, ha presentat aquest matí la fira acompanyat pel president de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí; la diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz i el director de MARTE, Joan Feliu.

En la presentació s’ha destacat que, amb el lema ‘Viu una experiència marciana’, MARTE s’ha consolidat, al llarg d’aquests sis anys, com l’única fira d’art contemporani de la Comunitat Valenciana i continua amb el seu fort compromís amb l’escena artística de Castelló i de la Comunitat Valenciana. A més, s’ha posicionat com un dels motors culturals de la ciutat i és una de les cites més rellevants del circuit de l’art emergent espanyol.

El director del Consorci de Museus ha lloat el treball desenvolupat per l’organització de la fira i ha destacat “la importància de donar suport, des de les institucions públiques, a aquesta iniciativa que naix des del mateix sector cultural i creatiu”. Per a Pérez Pont, “MARTE és una fira única i un referent a la Comunitat Valenciana. Des del punt de vista del Consorci de Museus, MARTE engloba alguns dels nostres objectius en l’àmbit cultural, com la vertebració del territori, ja que es descentralitza l’oferta de la fira amb propostes en diferents poblacions de la província, així com el suport a la investigació”.

Pérez Pont ha destacat que “igual que en passades edicions, MARTE acollirà una de les exposicions seleccionades pel Consorci de Museus en la nostra convocatòria ‘Escletxes’ de producció i suport a la investigació; en aquesta ocasió, presentem l’obra de l’artista valencià Josep Tornero”.

Com a novetat, de la mà també del Consorci de Museus, enguany estarà present en MARTE la major exposició d’art digital a la Comunitat Valenciana, ‘Epicentre’, que, emmarcada dins de la Biennal Internacional d’Art Digital The Wrong, es podrà veure també en diferents poblacions castellonenques de la mateixa manera que s’exhibeix a València i a Alacant.

Els representants de l’organització han detallat els diversos espais que conformen l’esdeveniment:

Marte Social és un dels principals eixos de la fira des de l’inici. Té com a objecte l’acció reivindicativa i transformadora de la consciència social a través de propostes artístiques de l’art contemporani. Gràcies al suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, es podrà veure la instal·lació de Josep Tornero ‘La desaparición de las luciérnagas’, una exposició seleccionada dins de la seua convocatòria pública ‘Escletxes’, de producció i suport a la investigació.

En aquesta secció també es troba un espai dedicat a la Biennal Internacional d’Art Digital The Wrong, el projecte ‘Cabezas’ de Uan Flores i diverses accions realitzades amb l’associació Ambiente Europeo, sota el títol ‘Mar de Arte’.

Marte Curated és l’eix central de la fira, que presenta la següent cuidada selecció d’artistes, realitzada per Nacho Tomás Gil, director artístic de MARTE: Little, d’Espacio Nuca (Salamanca); Mar Vicente, d’Espai Nivi Coll Blanc (Castelló); Aina Albo Puigserver, de Pep Llabrés Art Contemporani (Palma); Juan de Dios Morenilla, de Galería Punto (València); Alejandra Freymann, d’Herrero de Tejada (Madrid); Roberto López Martín, de DDR Art Gallery (Madrid); Jorge Vicén, de La Carbonería Espacio de Arte (Osca); Xavi Ceerre, de Piramidón Centre d’Art Contemporani (Barcelona); Daniel Fernández, d’Espacio Líquido (Gijón); Luis Pérez Calvo, de La Gran (Madrid); Ricardo Escavy, de Galería Shiras (València), i Elisa Braem, d’Addaya Palma (Palma).

Seguint el seu compromís d’atorgar visibilitat a les dones, enguany tindrà com a artista convidada la mallorquina Amparo Sard amb el seu projecte ‘Entorns canviants’. Sard té una important trajectòria nacional i internacional. La seua obra es troba en col·leccions com les del MOMA de Nova York, Guggenheim de Nova York, Artium de Vitòria, Deutsche Bank de Berlín i Nova York, i la col·lecció Patricia Phelps de Cisneros, entre altres. A més, va ser seleccionada com una de les millors artistes del món de l’any 2018 per a l’LXRY List d’Holanda.

Diferents formes de fer cultura

Marte Lab se celebrarà en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i de l’UJI. La sisena edició presenta Marte Lab Art i Visió, amb Eulalia Valldosera i Marina Vargas, en una proposta comissariada per Muskilda Vilanova.

Marte Orbital reunirà diversos espais institucionals i projectes especials, entre els quals es troben: el Servei de Restauració de la Diputació Provincial de Castelló, amb obres de Manolo Boix i Ángel Orcajo, entre altres; les beques Hàbitat Artistic de l’Ajuntament de Castelló; MIAU Fanzara, amb la presentació de la trajectòria d’Alejandro Mona González; Rebeca Plana i Arturo Doñate en Naranjas con Arte; i MACVAC amb una selecció d’obres entorn del concepte d’abstracció, entre les quals es troben artistes com Wences Rambla, María Aranguren, Jaume Rocamora i Margaret Harris.

Marte Orbital Expedition és la secció de la fira que ix de l’Auditori i proposa exposicions en diversos punts de la província de Castelló.

En aquesta ocasió, Espacio CompArte, d’NH Hoteles Mindoro Castellón, presenta Daniel Dobarco; l’Espai Cultural Obert Les Aules de la Diputació de Castelló acollirà l’exposició ‘Este no es mi paraíso’, de Victoria Iranzo; i en el MACVAC es podrà gaudir d”Ellas’, una selecció de peces de la Col·lecció Merita.

Finalment, Marte Editorial reunirà algunes de les editorials més importants del sector, com: Gustavo Gili, Phaidon, Ediciones Càtedra, Taschen, Reino de Cordelia, Nórdica Libros, Lunwerg, Maeva, Edelvives, Unaria Edicions, RM Editorial i Teneues.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací