El Pla integral de control de mosquits de Vila-real sancionarà a propietaris de parcel·les privades que no actuen contra focus

1068

Actualitat Diària/S.N.

Després de mesos de peticions, queixes i denuncies ciutadanes, municipals i fins tot polítiques, la província ha matinat amb una bona notícia i és que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una gran trobada contra els mosquits en Castelló la setmana vinent per a abordar la problemàtica dels mosquits en els municipis de Castelló, sobretot aquells banyats per aigües de marjal, i posar tots els recursos possibles des de Medi Ambiente i Sanitat per a millorar la situació. Vila-real també ha estat afectada, sobretot cap al final de l’estiu per les plagues de la nova espècie, ‘L’Ochlerotatus Caspius’, diferent i més resistent al ja ben conegut tigre, però el problema no ha assolit tan gran magnitud com en les poblacions veïnes de Nules, Borriana o Moncofa, on està impedint que llauradors puguen treballar en la collita de la taronja.

D’aquesta manera, la Regidoria de Sanitat de la ciutat ha activat un nou Pla integral de control de plagues de mosquits, amb l’objectiu de coordinar als diferents departaments municipals implicats i reforçar les tasques de prevenció durant tot l’any. La regidora de l’àrea, Silvia Gómez, ha presentat hui aquest nou programa d’actuacions a mitjà i llarg termini, amb el qual es pretén evitar episodis com els viscuts aquest estiu i principis de tardor en diferents punts de la ciutat.

silvia gómez mosquitsCol·laboració interdepartamental i social

L’edil explica que l’Ajuntament ja ha constatat amb el Sindicat de Regs i la Unió de Llauradors que no s’està produint aquesta problemàtica tan greu com en altres municipis, però, així i tot, “el tema dels mosquits ens preocupa i ens ocupa”, assenyala Gómez. Amb aquest objectiu, s’està treballant des de fa diverses setmanes en el disseny d’un pla integral que implique als diferents departaments rellevants per a garantir l’eficàcia dels tractaments contra els mosquits: Policia Rural, Serveis Públics, Sanitat i Medi Ambient.

“Amb Serveis Públics anem a establir protocols de coordinació perquè la neteja dels embornals vaja sempre seguida de tractaments preventius, perquè, si apliquem aquests larvicides en embornals que no estan nets el tractament és menys efectiu”, explica la regidora. En el cas de la Policia Rural, el seu paper serà el de vigilar l’existència de basses i acumulacions d’aigua en parcel·les del terme rural que puguen ser origen de focus, mentre que Medi Ambient, en comunicació amb Sindicat de Regs i la Unió de Llauradors, abordarà la situació de basses que hagen de ser tapades per a evitar problemes. “Per descomptat, des de la Regidoria de Sanitat, i de la mà de l’empresa adjudicatària del contracte, anem a seguir procedint amb els tractaments de control de les plagues, com no hem deixat de fer en cap moment”, agrega Gómez. La formació sobre protocols de prevenció de mosquits en associacions de veïns, de persones majors o col·legis és una altra de les potes d’aquest pla integral, que estudia també la possibilitat de distribuir clor per a facilitar el tractament en les parcel·les privades.

L’ajuda de la ciutadania, clau

Silvia Gómez també ha destacat que perquè aquest pla faça efecte, “demanem, com fem sempre en aquests casos, la col·laboració ciutadana. Molts focus tenen el seu origen en parcel·les privades en les quals l’Ajuntament, legalment, no pot actuar. És important que els propietaris seguisquen una sèrie de pautes preventives, però també que la ciutadania es pose en contacte de manera oficial amb la Regidoria de Sanitat, a través d’instància, telèfon o correu electrònic, per a notificar-nos els focus que detecten i no a través de les xarxes socials, ja que no és un canal oficial de comunicació i no ens arriba. Com a exemple, hem de dir que només hem rebut dues instàncies en tot l’estiu”. Afig que “només així podrem o bé actuar o bé reclamar als propietaris que actuen”, detalla. En aquesta línia, Gómez adverteix que, en el cas de les parcel·les privades, quan es detecte un focus s’advertirà en primer lloc al propietari i, si no actua, s’aplicaran les multes corresponents, en aplicació de l’ordenança aprovada en 2016.

La regidora ha valorat l’anunci del president Puig, per a atacar el problema de manera conjunta. No obstant açò, lamenta la “deixadesa” de la Diputació en aquest assumpte. “La Diputació és l’ajuntament d’ajuntaments i, per tant, és la seua obligació coordinar les actuacions dels diferents municipis perquè els tractaments siguen efectius. “És escandalós que no ho faça perquè com hem dit en altres ocasions aquesta nova espècie de mosquit pot arribar de Vila-real a Borriana i necessitem un organisme que coordine les actuacions municipals perquè siguen efectives. No obstant això, el Control provincial de plagues creat en 2016, a instàncies, per cert, de l’alcalde Benlloch, no ens transmet la informació a temps, ja que el d’abril ens va arribar en setembre, tampoc informes ni pautes per atallar aquesta problemàtica. És urgent que la Diputació comence des de ja a exercir el seu paper de coordinació contra els mosquits”, indica.

Gómez recorda que el contracte amb l’empresa adjudicatària de tractament de plagues està valorat en 19.000 euros més IVA i que la llei no permet utilitzar recursos econòmics municipals per a actuar en espais privats. “De vegades amb una pastilla de clor és que suficient, però en el cas que persones amb pocs recursos tinguen un problema de mosquits i els Serveis Socials ens confirmen la seua situació amb un informe, ho tractarem”, ha conclòs.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací