Pint of Science celebra la sisena edició a Espanya els dies 17, 18 i 19 de maig

550

Actualitat Diària

Pint of Science (PoS) 2021 és un festival de divulgació científica que per sisè any proposa una trobada divulgativa i distesa entre investigadors i públic general. Científics i científiques espanyols parlaran de les investigacions que es duen a terme al nostre país els dies 17, 18 i 19 de maig de 2021. Després de l’aturada forçosa del 2020 per les circumstàncies sanitàries derivades de la COVID-19, enguany el festival canvia l’ambient dels bars per un format còmode i segur: streaming online. El programa complet, amb temes i horaris ja es pot consultar en la web https://pintofscience.es/.

Pint of Science ha sigut una proposta divulgativa que ha crescut sostingudament a Espanya des de fa sis anys. En l’última edició presencial de 2019 van assistir 23.250 persones en els tres dies del festival. Espanya es va situar com el segon país amb més seus de PoS del món, únicament superada pel Brasil. L’interès de la societat pels temes de divulgació científica ha experimentat un ampli creixement en els últims anys que ha fet augmentar la participació de científics (hi ha més de 400 voluntaris en l’organització) i, sobretot, de la ciutadania en aquesta mena d’esdeveniments.

El festival té caràcter internacional i se celebrarà els mateixos dies a la mateixa hora en 30 països dels cinc continents. Enguany cada comitè nacional ha pres la decisió d’organitzar l’edició segons les seues particularitats sanitàries, per la qual cosa en alguns països hi haurà presencialitat total o parcial i en uns altres la dinàmica serà totalment online.

En aquesta sisena edició, a Espanya, s’han seleccionat per votació nacional vint investigadors per al format digital, es comptarà amb sis xarrades diàries entorn de les àrees temàtiques del festival: Dels àtoms a les galàxies, Planeta Terra, Ment meravellosa, El nostre cos, Tech me Out i La nostra societat.

Un any lluny dels bars, però prop de la gent

Com el seu nom indica, Pint of Science és un esdeveniment divulgatiu científic que ha cercat traure el coneixement científic de les universitats i els laboratoris als bars, per a així proposar una experiència divulgativa distesa i participativa amb la societat. De fet, la pandèmia ha incrementat l’interès científic i ha posat el focus en un sector a vegades oblidat, però del qual depenen no sols nous descobriments, sinó milions de vides cada any.

En 2012, Michael Motskin i Praveen Paul, dos investigadors de l’Imperial College de Londres, van posar en marxa i van organitzar un esdeveniment anomenat «Meet the Researchers» (Coneix els investigadors), que va reunir persones afectades per Parkinson, Alzheimer, malaltia de la neurona motora i esclerosi múltiple en els seus laboratoris, per a mostrar-los el tipus d’investigació que duen a terme. Va ser una trobada inspiradora per a visitants i investigadors. Van pensar: si la gent vol entrar als laboratoris per a conèixer els científics, per què no portar els científics on està la gent? I així va nàixer Pint of Science. Al maig de 2013 es va celebrar el primer festival Pint of Science, que va comptar amb alguns dels noms més importants en els seus camps per a explicar el seu treball innovador als amants de la ciència i la cervesa.

La idea ràpidament es va replicar en altres països, fins que en 2015 es va celebrar la primera edició de PoS a Espanya. En el cartell de PoS han participat ponents de la talla del paleontòleg Ignacio Martínez; Àfrica González, presidenta de la Societat Espanyola d’Immunologia, o l’astrobiòleg Jesús Martínez-Frías.

L’esdeveniment, igual que en  la seua modalitat presencial, és gratuït, i els qui desitgen formar-ne part simplement han de registrar-se a través de la web https://pintofscience.es/. Per tal de mantenir el caràcter participatiu d’altres anys, els assistents podran participar-hi formulant les seues preguntes en temps real.

Sense suport aquesta iniciativa no seria possible

Cap edició de PoS seria possible sense la col·laboració d’organitzacions que patrocinen i donen suport al festival des de diverses tribunes i accions. Veterans padrins de Pint of Science España estaran de nou en aquesta nova edició: Joves Nuclears – Societat Nuclear Espanyola, IFIMAC (Centre d’Investigació de Física de la Matèria Condensada-UAM), Vadillo Assessors, Nabla Differential Wear i Centre Ocupacional ALENTA.

El festival de divulgación científica Pint of Science celebra su sexta edición en España los días 17, 18 y 19 de mayo de 2021

Pint of Science (PoS) 2021 es un festival de divulgación científica que por sexto año propone un encuentro divulgativo y distendido entre investigadores y público general. Científicos y científicas españoles hablarán de las investigaciones que se llevan a cabo en nuestro país los días 17, 18 y 19 de mayo de 2021. Tras el parón forzoso del 2020 por las circunstancias sanitarias derivadas de la COVID-19, este año el festival cambia el ambiente de los bares por un formato cómodo y seguro: streaming online. El programa completo, con temas y horarios ya se puede consultar en la web https://pintofscience.es/.

Pint of Science ha sido una propuesta divulgativa que ha crecido sostenidamente en España desde hace seis años. En la última edición presencial de 2019 asistieron 23.250 personas en los tres días del festival, situándose España como el segundo país con más sedes de PoS en el mundo, únicamente superada por Brasil. El interés de la sociedad por los temas de divulgación científica ha experimentado un amplio crecimiento en los últimos años, aumentando la participación de científicos (hay más de 400 voluntarios en la organización) y, sobre todo, de la ciudadanía en este tipo de eventos.

El festival tiene carácter internacional y se celebrará los mismos días a la misma hora en 30 países de los cinco continentes. Este año cada comité nacional ha tomado la decisión de organizar la edición según sus particularidades sanitarias, por lo que en algunos países habrá presencialidad total o parcial y en otros la dinámica será totalmente online.

En esta sexta edición, en España, se han seleccionado por votación nacional veinte investigadores para el formato digital y se contará con seis charlas diarias en torno a las áreas temáticas del festival: De los átomos a las galaxias, Planeta Tierra, Mente maravillosa, Nuestro cuerpo, Tech me Out y Nuestra sociedad.

Un año lejos de los bares, pero cerca de la gente

Como su nombre indica, Pint of Science es un evento divulgativo científico que ha buscado sacar el conocimiento científico de las universidades y los laboratorios a los bares, para así proponer una experiencia divulgativa distendida y participativa con la sociedad. De hecho, la pandemia ha incrementado el interés científico y ha puesto el foco en un sector a veces olvidado, pero del que dependen no solo nuevos descubrimientos, sino millones de vidas cada año.

En 2012, Michael Motskin y Praveen Paul, dos investigadores del Imperial College de Londres, pusieron en marcha y organizaron un evento llamado «Meet the Researchers» (Conoce a los investigadores), que reunió a personas afectadas por Parkinson, Alzheimer, enfermedad de la neurona motora y esclerosis múltiple en sus laboratorios, para mostrarles el tipo de investigación que llevan a cabo. Fue algo inspirador para visitantes e investigadores. Pensaron que si la gente quiere entrar en los laboratorios para conocer a los científicos, ¿por qué no llevar a los científicos a donde está la gente? Y así nació Pint of Science. En mayo de 2013 se celebró el primer festival Pint of Science, que contó con algunos de los nombres más importantes en sus campos para explicar su trabajo innovador a los amantes de la ciencia y la cerveza.

La idea pronto se replicó en otros países hasta que en 2015 se celebró la primera edición de PoS en España. En el cartel de PoS han participado ponentes de la talla del paleontólogo Ignacio Martínez; África González, presidenta de la Sociedad Española de Inmunología, o el astrobiólogo Jesús Martínez-Frías.

El evento, al igual que en  su modalidad presencial, es gratuito y quienes deseen formar parte de él deben simplemente registrarse a través de la web https://pintofscience.es/. Se mantiene el carácter participativo de otros años y los asistentes podrán participar mandando sus preguntas en tiempo real.

Sin apoyo esta iniciativa no sería posible

Ninguna edición de PoS sería posible sin la colaboración de organizaciones que patrocinan y apoyan el festival desde diversas tribunas y acciones. Estas líneas se quedarían cortas como positivo agradecimiento por todos los buenos resultados que, gracias a ellos, nos ha dejado cada edición del festival. Veteranos padrinos de Pint Of Science España estarán de nuevo en esta novedosa edición. Con nosotros un años más, y esta vez desde el otro lado de las pantallas, estarán Jóvenes Nucleares – Sociedad Nuclear Española, IFIMAC (Centro de Investigación de Física de la Materia Condensada – UAM), Vadillo Asesores, Nabla Differential Wear y Centro Ocupacional ALENTA.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací